1.10.22

Η πρώτη ρωσική πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο: Οι Ρώσοι έφυγαν από τη Lyman εν μέσω βομβαρδισμών – Οι Ουκρανοί κτυπούν πλέον και το Λουγκάνσκ!


 Μία ημέρα μετά την υπογραφή ένωσης της Ρωσίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι Ουκρανοί εισέβαλαν σε ρωσικό έδαφος και κατέλαβαν την πρώτη ρωσική πόλη, την Krasny Liman. Aυτό ακριβώς έγινε σήμερα και αυτό θα τονίσει η Μόσχα τις επόμενες μέρες ανακοινώνοντας μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.

Πρόκειται για επίθεση και κατάληψη ρωσικού εδάφους σύμφωνα με την επικύρωση των δημοψηφισμάτων και το διάταγμα του Β.Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να ανοίξουν ένα διάδρομο και να αποχωρήσουν από την πόλη. Το γεγονός αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία δεδομένης της κατάστασης.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πυκνών ουκρανικών πυρών και φυσικά όχι αναίμακτα. Υπάρχουν απώλειες.

Η πτώση της πόλης Krasny Liman ανοίγει την πύλη για το Λουγκάνσκ και πλέον οι Ρώσοι καλούνται άμεσα να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να σταθεροποιήσουν το μέτωπο διότι κινδυνεύουν να χάσουν ότι είχαν κερδίσει εδώ και μήνες στο Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί θα φτάσουν πλέον στα σύνορα με το Λουγκάνσκ και θα χτυπήσουν το Λισιχάνσκ. Εκτός και αν οι Ρώσοι καταφέρουν να τους κρατήσουν στη Κρεμίνα, περιοχή που στήνουν την τελευταία γραμμή άμυνας.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα πρέπει να αναμένονται νέες εκκαθαρίσεις στον ρωσικό Στρατό.

Ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της Krasny Liman πιέζουν στους άξονες

1. Kupyansk – Kuzemivka – Svatove
2. Pisky-Rad’kivs’ki – Borova – Svatove

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν επιπλέον εφεδρείες στους άξονες Estuary-Zarechnoye, Torskoye-Kremennaya, Torskoye-Svatovo.

Δείτε βίντεο από τις μάχες στο Liman

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Διατάχθηκε υποχώρηση – “Οι Ουκρανοί είχαν υπεροχή”

Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΑΜ, τα στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη λόγω της απειλής περικύκλωσης.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως τα ρωσικά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές του Ντονμπάς αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τις αμυντικές τους θέσεις, καθώς το Κίεβο εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση με στόχο την περιοχή.

«Λόγω της διαφαινόμενης απειλής περικύκλωσης, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τον οικισμό Κράσνι Λιμάν και αναπτύχθηκαν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Ντένις Πούσιλιν, χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη «ανησυχητική» καθώς, όπως είπε, η πόλη έχει «μισοπερικυκλωθεί» από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 200 στρατιώτες καθώς και πέντε άρματα μάχης και πέντε οχήματα πεζικού κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κράσνι Λιμάν, πρόσθεσε ο στρατός.

Παρά τις απώλειες, η ουκρανική διοίκηση έστειλε εφεδρείες και πέτυχε «σημαντική υπεροχή σε άνδρες» προς την κατεύθυνση της επίθεσης, ανέφερε επίσης το ρωσικό υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι εισήλθε στην πόλη. Προηγουμένως γνωστοποίησε πως είχε «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη Λιμάν, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Λιμάν», είχε δηλώσει ο Τσερεβάτι στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax- Ukraine.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι» βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Λιμάν τις τελευταίες ημέρες. «Όμως, μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους», είχε προσθέσει.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Δείτε βίντεο από την πόλη. Υπάρχουν σκληρές εικόνες

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:41
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:09

“Πρέπει να σταθεροποιηθεί το μέτωπο”

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Boris Rozhin, σχολίασε την κατάσταση με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Krasny Liman λέγοντας:

«Στις συνθήκες εγκατάλειψης του Krasny Liman, η τρέχουσα προτεραιότητα είναι να διατηρηθούν τα στρατεύματα σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση, να σχηματιστούν νέες γραμμές άμυνας, να αναπληρωθούν οι χτυπημένες μονάδες και υπομονάδες, να μεταφερθούν πρόσθετες εφεδρείες προς αυτή την κατεύθυνση για να εμποδίσουν τις προσπάθειες του εχθρού να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση του Svatovo, της Kremennaya και του Novodruzhesk.

Παρά το γεγονός ότι η φρουρά του Krasny Liman έχει κερδίσει πολύ χρόνο για να σταθεροποιήσει το μέτωπο, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. Η αναγκαστική υποχώρηση από το Krasny Liman ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας να ασφαλιστούν τα “πλευρά” της Krasny Liman, η οποία οδήγησε στον ελιγμό του εχθρού βόρεια της πόλης μετά την αποτυχία της μετωπικής επίθεσης στην πόλη”.

Δείτε βίντεο