21.10.22

Ακύρωση επίσκεψης του Ισραηλινού Υπ. Άμυνας: Ο διπλός αιφνιδιασμός, τα μηνύματα για το μέλλον και η επένδυση της Αθήνας στη στρατηγική σχέση



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Προβληματισμό αλλά και ενόχληση προκαλεί η «ψυχρολουσία» στην οποία υπέβαλε την Αθήνα, το Τελ Αβίβ με την επιλογή της Ισραηλινής κυβέρνησης να ακυρωθεί το ταξίδι του Μπένι Γκαντς στην Ελλάδα όπου θα συμμετείχε στην επιθεώρηση της προόδου των έργων στο Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο της Καλαμάτας, μια επένδυση την οποία η Ελληνική πλευρά βλέπει ως «στρατηγικού χαρακτήρα».

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωναν διπλά αιφνιδιασμένοι για αυτή την ακύρωση την οποία εκλαμβάνουν ως αρνητικό μήνυμα από το Τελ Αβίβ, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

  • Ο διπλός αιφνιδιασμός έγκειται στο γεγονός ότι η ακύρωση έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αργά το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που οι επιτελείς κανόνιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούσαν στην τελετή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Την Πέμπτη, και για πολλές ώρες, το ίδιο επιτελείο προσπαθούσε να βρει λύση για το τι -και αν- θα γίνει τελικά στην Καλαμάτα. Ποιος θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ και ποιος θα πρέπει να ταξιδέψει από την Αθήνα. Εν τέλει οι Διευθυντές Εξοπλισμών και Επενδύσεων των δύο χωρών είναι αυτοί που προκρίθηκαν στο να παραβρεθούν στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και την 120 ΠΕΑ.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ελλάδα του Ισραηλινού υπουργού άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντς, στην Καλαμάτα, ακυρώνεται για δεύτερη φορά, μέσα σε έναν χρόνο…

Και περίπου 24 ώρες μετά την ακύρωση, «σκάει» η είδηση μέσω των ΜΜΕ από το Ισραήλ, πως ο Μπένι Γκαντς την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα κάνει επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ.

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ…

Ισραηλινές πηγές πάντως αναφέρουν ότι «η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ. Επισημαίνουν μάλιστα πως οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή, ενώ συμφώνησαν να έχουν διάλογο το επόμενο διάστημα.»
Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές.

Όμως οι Ισραηλινές πηγές θέλησαν να απαντήσουν και για την επίσημη επίσκεψη του κ. Γκαντς στην Άγκυρα. «Δεν σχετίζεται με την επίσκεψη στην Ελλάδα, ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.»

«Σημάδια» που δείχνουν κάτι…

Τα «μηνύματα» πάντως εδώ και καιρό δεν έχουν περάσει απαρατήρητα διότι Τελ Αβίβ και Άγκυρα επιδιώκουν, με την παρούσα Ισραηλινή κυβέρνηση, να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ύστερα από περίπου 12 χρόνια.

Η εκκίνηση αυτής της διαδικασίας έγινε με την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Άγκυρα, ακολούθησε η ανταλλαγή πρέσβεων, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και εδώ φαίνεται πως δεν πρόκειται για αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ, αλλά για την σταθερή πολιτική που έχει το Τελ Αβίβ σε σχέση με τις περιφερειακές χώρες.

Πέραν των καλών σχέσεων με την Ελλάδα επιδιώκει στην παρούσα στιγμή την αποκατάσταση των σχέσεων με την Άγκυρα, την οποία παρά την πλήρη «ισλαμοποίησή» της, δεν μπορεί να αφαιρέσει από την εξίσωση της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Βεβαίως οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ παίζουν τον δικό τους ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ και η συγκεκριμένη κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να κλείσουν οι παλιοί «λογαριασμοί» με την Άγκυρα και να υπάρξει επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο κρατών, μετά από μια 12ετία. Πάντως στην περίπτωση επικράτησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκείνο που προβλέπουν αναλυτές είναι ότι οι σχέσεις Τελ Αβίβ- Άγκυρας θα επανέλθουν στην «ψυχρή» περίοδο.

Σχέση στρατηγικού χαρακτήρα θέλει να βλέπει η Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια (σ.σ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά) οι σχέσεις ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Αθήνα, κυρίως στον αμυντικό τομέα αναβαθμίζονταν διαρκώς, σε μια εποχή μάλιστα ιδιαίτερα έκρυθμη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου τα δύο κράτη έχουν δείξει πως εργάζονται για την κοινή ασφάλεια.

  • «Ηνίοχος» και «Blue Flag», δύο κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις εξελίχθηκαν ως η «φωλιά» της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας στο αεροπορικό επίπεδο, με τους ιπταμένους των δυο χωρών να επισημαίνουν πως ταιριάζουν απόλυτα αεροπορικά γιατί και οι δύο εργάζονται «ανορθόδοξα» στον αέρα. Με διμερή απόρρητα ταξίδια στελεχών ειδικών επιχειρήσεων ώστε να μάθουν να εργάζονται μαζί και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία σε αυτά τα απαιτητικά αντικείμενα.

Τα νέα δεδομένα και «μηνύματα» έρχονται την στιγμή που όλες οι πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία και την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, λένε ότι στην Καλαμάτα μόνο αισιοδοξία επικρατεί για την πρόοδο των εργασιών, τόσο σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, όσο και στη συντήρηση των αεροσκαφών Τ-6, η διαθεσιμότητα των οποίων σε σχέση με αυτό που ζούσαν οι νέοι ιπτάμενοι, έχει απογειωθεί κυριολεκτικά.

Θυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει προκρίνει την επένδυση από Ισραηλινή εταιρεία, ώστε η αεροπορική βάση να μετατραπεί σταδιακά σε ένα πρότυπο Διεθνές αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης όπου οι εκπαιδευτές θα είναι η ελίτ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ενοικιασμένα από το Ισραήλ αεροσκάφη Μ-365. Το κόστος αυτής της επένδυσης αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ σ’ έναν ορίζοντα 20ετίας.

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες της περιοχής που η Αθήνα πόνταρε στην πολιτική των «εξοπλισμών» και τις αμυντικές συμφωνίες, ήδη από την προηγούμενη 4ετία. Τα UAV’s HERON, αρχικά επ ωφελεία του Λιμενικού που επιχειρούσαν από την Κρήτη, τα ίδια μισθωμένα Μη Επανδρωμένα τώρα πετούν από την Σκύρο.

Στην Ισραηλινή τεχνολογία επένδυσε και το ΓΕΕΘΑ για το νέο anti- drone σύστημα στο Αν. Αιγαίο, ένα απόρρητο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Από το Ισραήλ ο Στρατός Ξηράς θέλει να προμηθευτεί τους πυραύλους της οικογένειας N’ LOS ως το νέο αντιαρματικό που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην άμυνα της χώρας, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο.

Την «αναγέννησή τους» περιμένουν τα Apache A στην Αεροπορία Στρατού, όπως και ορισμένα C-130, επίσης από το Ισραήλ…

Κι όλα αυτά επειδή το Ισραήλ μπορεί και αναζητά τον τρόπο αύξησης του δικού του πελατολογίου…

https://hellasjournal.com

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα  κ. Αθαν. Καραντζίκο