21.10.22

Bayraktar: Πώς μια φάρσα «αποκαθήλωσε» τα τουρκικά UAV – Αντιδρά η Τουρκία [vid]

 

Τα τουρκικά UAV Bayraktar που είχε αποκτήσει η Ουκρανία, είχαν αξιοποιηθεί στο έπακρο στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία.

Τότε είχαν θεαματικά αποτελέσματα, σε σημείο που έγιναν… τραγούδι που τραγουδούσαν ακόμη και οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Μάλιστα στις 12 Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει συμφωνία με τον CEO της εταιρείας Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, για την δημιουργία ενός εργοστασίου κατασκευής τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Ουκρανία.

Ωστόσο τα πρώτα «σύννεφα» για τη χρήση των Bayraktar από τους Ουκρανούς είχαν αρχίσει να φαίνονται. Στις 29 Ιουνίου το Eurasian Times έγραφε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού ανέφεραν πως «Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα».

Αυτό που τότε υπήρχε ως ψίθυρος, ήρθε και «επισημοποίησε» ο Ουκρανός πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Σεργκέι Πασίνσκι, αλλά με έναν… ανορθόδοξο τρόπο: πέφτοντας θύμα μιας φάρσας.

Συγκεκριμένα ο Πασίνσκι, θωρώντας πως συνομιλούσε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦόλ, αλλά στην πραγματικότητα μιλώντας με τους Ρώσους φαρσέρ Βόβαν και Λέξους, ανέφερε πως τα Bayraktar αποτελούν στην πράξη περισσότερο προπαγανδιστικό εργαλείο μάρκετινγκ παρά «υπερόπλο».

Ο Σεργκέι Πασίνσκι δήλωσε αναφορικά με τα Bayraktar πως έχουν να κάνουν περισσότερο «με δημόσιες σχέσεις και διαφθορά, παρά με τη μαχητική χρήση» αναγνωρίζοντας ότι καταρρίφθηκαν από τους Ρώσους μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Πασίνσκι προκάλεσαν την οργή του CEO της εταιρείας που κατασκευάζει τα Bayraktar.

«Το μόνο που έχω να πω στον κ. Πασίνσκι είναι τότε πολεμήστε μόνοι σας» ήταν η πικρόχολη απάντηση του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτη των αμυντικών συστημάτων.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.grhttps://www.onalert.gr

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη