16.10.22

Τύμβος Μακεδονίτισσας και Φυλακισμένα Μνήματα

 


Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Η κάθε χώρα έχει τους ιερούς της χώρους στους οποίους οι ξένοι πολιτικοί ηγέτες και πολιτικοί επισκέπτες, επισκέπτονται,  σεβόμενοι την ιστορία της χώρας που επισκέπτονται.

Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κυριότεροι και ιστορικότεροι χώροι πιστεύω είναι δύο.  Τα Φυλακισμένα Μνήματα, και ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας.

Αυτούς τους χώρους είχαν και έχουν υποχρέωση Πρόεδρος της ΚΔ και Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής να συνοδεύουν ξένους πολιτικούς επισκέπτες να καταθέτουν στεφάνι και να ενημερώνονται (όσοι δεν γνωρίζουν) για το μαρτύριο που κουβαλάει στη ράχη της αυτή η δίσμοιρη πατρίδα…


Τα Φυλακισμένα Μνήματα

Οι Τάφοι αυτοί, στις αποικιακές Κεντρικές Φυλακές, οι οποίες  διατηρούνται και επί Κυπριακής Δημοκρατίας,   με τους  Σταυρούς του μαρτυρίου εξιστορούν την τραγική ιστορική  διαδρομή και κατάληξη  του Κυπριακού Ελληνισμού για το πόθο του για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.  Και αντί του πόθου και στόχου του ΄Ορκου για τον Αγώνα εκείνο,  προδόθηκε, μονομερώς, από τον ίδιο ηγέτη που τον  όρκιζε  για εκείνο τον αγώνα.  Τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου έμειναν φυλακισμένοι οι αθώοι απαγχονισμένοι  ήρωες,  ενός ένδοξου αγώνα που χαραμίστηκε για μια δι-κοινοτική βρετανο-τουρκική  λεγόμενη Ανεξαρτησία…  Η οποία  κατάντησε το νησί στη σημερινή ημικατοχή. Βάση του σχεδίου του Τούρκου Συνταγματολόγου Δρ. Νιχάτ Ερίμ 1956. Το οποίο αφενός «υιοθέτησαν» και οι εκδικητικοί  Βρετανοί και την αλαζονεία και ανικανότητα των ηγεσιών του Κυπριακού Ελληνισμού  να έχουν διορατικότητα και γνώση αφετέρου…

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας

 

«Ένας τόπος ιερός, ένας τόπος θυσίας για την πατρίδα, ένας τόπος βεβαρημένης ιστορικής μνήμης …

 Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας ή αλλιώς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας βρίσκεται 3χλμ δυτικά της πρωτεύουσας. Αποτελεί το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία. Στο συγκεκριμένο χώρο είχε καταρριφθεί στις 22 Ιουλίου του 1974 από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου «Noratlas» που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στην Κύπρο από τα Χανιά με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους ήταν για πολλά χρόνια θαμμένα κάτω από τον τύμβο μαζί με όλους τους επιβαίνοντες που είχαν πεθάνει. Από την στρατιωτική επιχείρηση «Νίκη 4» σώθηκε μόνο ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή 42 χρόνια μετά, έχοντας πάντοτε στη μνήμη του την τραυματική αυτή εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει η εκσκαφή και η ταυτοποίηση των λειψάνων των καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροπλάνο κλείνοντας έτσι μια μεγάλη πληγή που διήρκησε τόσα χρόνια. Τα μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους που βρέθηκαν θαμμένα μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο στην ΕΛΔΥΚ.

Μια επίσκεψη στον Τύμβο σίγουρα θα σας προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση. Παντού σταυροί άλλοι με ονόματα και φωτογραφίες άλλοι αγνώστων στοιχείων, που και για αυτούς όμως ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων τους με τη μέθοδο του DNA, ώστε να τους αποδοθούν μετά από χρόνια οι αρμόζουσες τιμές. Οι πιο πολλοί νέοι άνθρωποι, νέοι με όνειρα, οι οποίοι αφήνοντας οικογένειες και γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Ένας χώρος που αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πηγή έμπνευσης για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση από την τούρκικη κατοχή και επανένωση του νησιού.»

https://www.bigcyprus.com.cy/el/destinations/tymvos-tis-makedonitissas

Στα Φυλακισμένα Μνήματα υπάρχει ένα γραφείο με πλούσιο υλικό, φωτογραφίες, ιστορικές αναφορές, βιβλία το οποίο στελεχώνει  ο πατριώτης Στέλιος Παπαστυλιανού, (πρώην συνάδελφος στην εφημερίδα «Σημερινή») ο οποίος εξυπηρετεί όλους τους επισκέπτες και τους ενημερώνει για την μαρτυρική ιστορία  των πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και για τον ΄Ορκο της Ενώσεως…

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε ένα ξερό φυλλάδιο να ενημερώνει τους περαστικούς επισκέπτες ειδικά τους ξένους που δεν γνωρίζουν. Εναπόκειται στους 2-3 στρατιώτες, τους φρουρούς,  να ενημερώσουν αν ρωτηθούν.

Είναι απαράδεκτο για ένα τόσο ιστορικό μέρος να μην υπάρχει ένα περίπτερο, ένα γραφείο, όπως ακριβώς στα Φυλακισμένα Μνήματα, (Κεντρικές Φυλακές) στελεχωμένο με τακτικό προσωπικό, να ενημερώνει για την τραγική ιστορία του.  Για τη θυσία όλων εκείνων των παλληκαριών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων που θυσιάστηκαν κατά τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές του 1974, για τα ασυγχώρητα λάθη ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου και ξένα σχέδια.  Ειρωνικά αν δεν υπήρχαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, θα ήσαν ζωντανοί… Να διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια στα Ελληνικά και Αγγλικά τουλάχιστον,  αν όχι σε άλλες γλώσσες, και βιβλία που γράφτηκαν γι΄αυτούς και τον ηρωισμό τους. Για την ιστορία αυτής της  ημικατεχόμενης πατρίδας…

Ντροπή, χίλιες φορές ντροπή.

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας δεν είναι μόνο για κούφια λόγια και για επετειακή εκμετάλλευση, για φωτογραφικά στιγμιότυπα, μια φορά το χρόνο  όταν έρχονται οι χαροκαμένοι γονείς των θυσιασθέντων να τιμήσουν το τάφο των παιδιών τους, όσοι ζούνε, από την Ελλάδα και την Κύπρο. Να  ακούνε μεγάλα λόγια  περί τιμής και δόξας, αλλά για 364 ημέρες του χρόνου ούτε ένα φυλλάδιο… Να ακούνε  εμετικές υποσχέσεις για λύση κτλ στην κυριολεξία υποστήριξη στη βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία… Τη «λύση» υποταγής αντί ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, που ξεκίνησε αμέσως μετά 14 Αυγούστου 1974 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Το 2015 είχα γράψει τόσο στη «Σημερινή» όσο και στον ομογενειακό Τύπο στο Λονδίνο τα πιο κάτω άρθρα.

Αναζητώντας το ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4…

Η ηρωική προσφορά των καταδρομέων, για την οποία δεν δόθηκαν οι πρέπουσες τιμές
Η μαρτυρία του επιζήσαντα ειδικού πεζοναύτη επικοινωνιών Νίκου Συκιώτη, ο οποίος σήμερα μένει στην Αυστραλία
(Μέρος Α’)

https://simerini.sigmalive.com/article/2015/7/28/anazetontas-to-noratlas-nike-4/  «Σημερινή»  28 Ιουλίου 2015

Ο ρόλος των Άγγλων και των Αμερικανών

Ποιοι έδωσαν διαταγή για την επιχείρηση «Νίκη»
Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα, επιβεβαιώνεται ότι τα Νοράτλας εισήλθαν στην Κύπρο χρησιμοποιώντας τον ασφαλή αεροδιάδρομο της δυτικής βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου με προορισμό το αεροδρόμιο Λευκωσίας
(Μέρος Β’)

https://simerini.sigmalive.com/article/2015/7/29/o-rolos-ton-agglon-kai-ton-amerikanon/    «Σημερνή» 29 Ιουλίου  2015

Και εδώ  ανάρτηση αμφοτέρων  στις 22 Ιουλίου 2017.  Το μέρος Α΄ περιλαμβάνει πρόσθετο συμπλήρωμα.  https://www.onisilos.gr/?p=10089



*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 16/10/2022

(Αναρτήθηκε από τη Σοφία Παπανικολάου)