16.10.22

Εξοπλισμοί: «Ο πρωθυπουργός θα πάρει κι άλλους στο λαιμό του»! Ο Γ.Λακόπουλος γράφει για όσα παράδοξα συμβαίνουν

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει καλό τέλος στην πολιτική. Και σε άλλους έχει συμβεί. Το πιο πρόχειρο παράδειγμα είναι ο Σαρκοζί…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως θα πάρει και άλλους στο λαιμό του: υπουργούς του που υπογράφουν, όσα δεν αποφάσισαν οι ίδιοι…

Ένας είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ως υπουργός Άμυνας φέρεται να αγοράζει όπλα -με τη συνυπογραφή του υπουργού Οικονομικών- με λεφτά που δεν έχει η χώρα.

Ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πάει «κρατεί κάτι» –κατά την κρητική έκφραση- ως επισκέπτης για οικοδεσπότη: παραγγελίες οπλικών συστημάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω: τα συμφωνούν οι κυβερνήσεις, αλλά τα παράγουν και πουλάνε εταιρίες. Με τις συνήθεις διαδικασίες για το τίμημα, τους μεσάζοντες και τους λοιπούς όρους συναλλαγής.

Ο Μητσοτάκης έκλεισε αγορές με Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Ισραηλινούς και τώρα με Γερμανούς. Επιχείρημα: η Ελλάδα αποκτά αμυντική υπεροπλία έναντι της απειλητικής Τουρκίας.

Σωστά. Αλλά λείπουν όμως δυο στοιχεία.

Πρώτο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αφού πουλήσουν στην Αθήνα, οι ίδιες εταιρίες δεν θα πουλήσουν τα ίδια όπλα στην Άγκυρα.

Δεύτερο, δεν υπάρχουν δικλείδες διαφάνειας για το κόστος, ούτε όροι για προστιθέμενη αξία.

Περιέργως και η διάθεση υφιστάμενου υλικού σε… τρίτους, γίνεται αποκλειστικά κατά την πρωθυπουργική βούληση.

Για την Ουκρανία αδειάζουμε νύχτα τις αποθήκες του ελληνικού στρατού, για να βρεθεί ο Μητσοτάκης στη η «σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ο ίδιος… δάνεισε στη Σαουδική Αραβία πυραύλους- από το οικογενειακό περιβόλι του.

Λέγεται ότι ο υπουργός Άμυνας τα μαθαίνει αφού έχουν κλείσει οι δουλειές. Ειδικά για την παραγγελία στον, αναμενόμενο, Σολτς έγραψε -στο iEidiseis.gr- ο πάντα έγκυρος και καλά ενημερωμένος Δήμος Βερύκιος:

«Τα δισ. υπέρ της γερμανικής βιομηχανίας πέφτουν σαν βροχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα! Τα 2 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης έγιναν 3,5 δισ. μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα!»

Ειδικά για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των «Λέοναρντ» είναι καταιγιστικός: «Δεν υπάρχει σχετική απαίτηση από το ΓΕΣ, από τους Επιτελείς χαρακτηρίζεται «αχρείαστο» και «ουρανοκατέβατο», δεν αφορά τις επιχειρησιακές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και αποκλείει την υφιστάμενη ελληνική αμυντική βιομηχανία»!

Και σ΄ αυτά ο Παναγιωτόπουλος έχει βάλει την υπογραφή του, αλλιώς δεν θα προχωρούσαν. Ως… εθελοντής;

Το Πεντάγωνο βοά ότι τίποτε δεν έχει εκκινήσει με πρωτοβουλία του. Οπότε το θέμα μετατίθεται εκεί που λέει ο Βερύκιος: «Πότε θα ευαισθητοποιηθεί το σύστημα των αδέκαστων εισαγγελέων που έχουν εντρυφήσει στον σκοτεινό κόσμο των εξοπλισμών και έχουν στήσει δεκάδες δίκες για εξοπλιστικά της περιόδου 1996-2004, για να κάνουν το ίδιο για όσα παράδοξα συμβαίνουν στις μέρες μας»;

Λεπτομέρεια γι αυτή την περίοδο: ο Σημίτης έκλεινε τις διακρατικές συμφωνίες, αλλά λόγο έδωσαν οι υπουργοί του.

https://www.militaire.gr/