11.10.22

Μήπως και γνωρίζει κάτι περισσότερο ο Ερντογάν για την Αλεξανδρούπολη; Γιατί “τρέμει” τη νέα σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επιμονή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για τη (δήθεν) συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, μέσω της νέας βάσης της Αλεξανδρούπολης, εναντίον της κατοχικής δύναμης, προκαλεί υποψίες σε διπλωμάτες που παρακολουθούν και αναλύουν τις δηλώσεις του.

Διότι ναι μεν το μυαλό του είναι «ταραγμένο» και σκέφτεται τα πλέον απίθανα πράγματα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί συζητήσεις αυτή η επιμονή του για την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον είναι και το νέο αφήγημα του ότι η Αμερική σε συνεργασία πάντα με την Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου με πολεμικό υλικό, που χάρισαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας.

Η δημοσίευση των φωτογραφιών από drones στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Anadolu δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό του, ούτε έχουν εμφανιστεί σοβαρές πληροφορίες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα.

  • Σίγουρα, η Ελλάδα -διότι πρέπει- εξοπλίζει την άμυνα των νησιών, τα οποία απειλούνται από την Τουρκία με εισβολή. Και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της να αμύνεται απέναντι στις απειλές της Τουρκίας.

Όσο ο Ερντογάν δεν διαλύει τη λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», ως οφείλει, η Ελλάδα πρέπει να μετατρέπει το Αιγαίο σε αστακό. Η ενίσχυση της άμυνας δεν πρέπει να διακοπεί ακόμα και αν εισηγηθούν κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί.

Για να είμαστε δίκαιοι, και σωστοί δημοσιογραφικά, δεν έχει δεχθεί η Ελλάδα παρόμοια εισήγηση από την Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης της σχέσης της με την Τουρκία. Είναι ίσως η πρώτη φορά από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που αναγκάζονται οι Αμερικανοί να σκεφθούν ξανά τη σχέση τους με την κατοχική δύναμη.

Η αλήθεια είναι ότι από την διακυβέρνηση της υπερδύναμης από τον Ντόναλντ Τραμπ και παρά την προσωπική σχέση του με τον Ερντογάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον Μάικ Πομπέο και το Πεντάγωνο σχεδίασαν μία νέα στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Επίκεντρο αυτής της σχέσης, πέραν της ενίσχυσης της Σούδας, ήταν η δημιουργία βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές. Η Ουάσιγκτον εστιάστηκε στη συγκεκριμένη πόλη διότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούσε να αποτελέσει και προπύργιο εναντίον της Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως, αδυνάτιζε και η στρατηγική θέση της Τουρκίας στα Στενά.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι η αποτολή πολεμικού υλικού γινόταν μέσω της Γερμανίας και της Πολωνίας, αποδείχθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολεμικού υλικού διοχετεύθηκε μέσω της Αλεξανδρούπολης, η οποία σε συνδυασμό με τη Σούδα, αναβαθμίζει στρατηγικά το “οικόπεδο” της Ελλάδας.

Για την πλειοψηφία των ξένων αναλυτών -εκτός 2-3 πληρωμένων από την Άγκυρα- ο Ερντογάν είναι ένας κακός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Την ίδια θέση διατύπωσε δημόσια και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει με τους πιο σημαντικούς αναλυτές, οι οποίοι δεν κρύβονται στις εκκλήσεις τους προ το Λευκό Οίκο για να τελειώνει τη σχέση των ΗΠΑ με τη σημερινή Τουρκία.

Βεβαίως, ως η μεγαλύτερη υπερδύναμη η Αμερική πρέπει να κάνει τα κουμάντα της -και φαίνεται ότι σχεδιάζει την «επόμενη μέρα». Την ίδια στιγμή έχει και μία κρυφή ελπίδα ότι οι Τούρκοι πολίτες θα καταψηφίσουν τον Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Όμως, είναι βέβαιοι οι Αμερικανοί ότι ο Ερντογάν δεν θα τις ακυρώσει; Διότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι εάν τις χάσει θα καταλήξει στη φυλακή, στην περίπτωση που δεν προλάβει να το σκάσει για το Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ.

Η επιμονή του Ερντογάν για την Αλεξανδρούπολη προβληματίζει. Και είναι λογικό να τίθεται το ερώτημα: Μήπως γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε; Μήπως οι Αμερικανοί έχουν φτάσει στο «αμήν» και πραγματικά σχεδιάζουν για την περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνταχθεί με τον Πούτιν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες εναντίον της Δύσης;

Στην επικίνδυνη εποχή που ζούμε, με την απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και την αναμενόμενη αμερικανική απάντηση, όλα είναι πλέον πιθανά. Πάντως, ο Ερντογάν δεν θα λυγίσει στην οποιαδήποτε πίεση της Αμερικής. Νοιώθει άτρωτος, και την ίδια στιγμή ο Πούτιν του αυξάνει τον εγωϊσμό στον υπερθετικό βαθμό, σε σημείο που τον έχει μετατρέψει σε υποχείριο του, στοχεύοντας να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ρήξη στο ΝΑΤΟ από την ίδρυση του.

  • Επιστρέφοντας από την Πράγα, όπου κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα με σωρεία fake news εισπράττοντας την πληρωμένη απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Ερντογάν έστειλε το εξής μήνυμα στους Αμερικανούς:

«Όπως κάναμε στην περίπτωση με τους Patriot, όταν δεν μας τους έδωσαν (οι ΗΠΑ), αγοράσαμε τους (ρωσικούς) S-400. Σε περίπτωση που δεν μας δώσουν τα F-16, υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας».

Είναι, θα έλεγα, ο ύστατος εκβιασμός του, που όμως δεν τον βοηθά με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι και θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal