11.10.22

Ο Ερντογάν κρατά 120 Γερμανούς πολίτες: Λόγω της παροχής βοήθειας προς τους Κούρδους ή της άσκησης κριτικής στην Τουρκία

German Minister for Foreign Affairs Annalena Baerbock. 
 Οι τουρκικές Αρχές κρατούν πάνω από 120 Γερμανούς πολίτες. Περισσότεροι από τους μισούς είναι φυλακισμένοι, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Γερμανία λόγω της επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι Γερμανοί κρατούνται στην Τουρκία απ’ ό,τι τον Ιούνιο.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε επερώτηση της πολιτικού του Die Linke Gökay Akbulut, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του TAGESSPIEGEL. Πολλοί Γερμανοί πολίτες κρατούνται λόγω της συμμετοχής τους σε κουρδικούς συλλόγους ή της άσκησης κριτικής στην τουρκική κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας TAGESSPIEGEL στην Κωνσταντινούπολη Susanne Güsten αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο κίνδυνος φυλακίσεων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το Κοινοβούλιο στην Άγκυρα εξετάζει την ψήφιση νόμου που προβλέπει τριετή φυλάκιση για τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Οι επικριτές του νομοσχεδίου κατηγορούν τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) και την κυβέρνησή του ότι διατύπωσαν το νόμο τόσο αόριστα, ώστε σχεδόν κάθε κριτική έκφραση γνώμης μπορεί να διωχθεί.

Στην απάντησή του στην επερώτηση της Akbulut, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι 64 Γερμανοί κρατούνται επί του παρόντος στην Τουρκία, ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός τους ήταν 55. Επιπλέον, 58 Γερμανοί υπόκεινται επί του παρόντος στο μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα -τον Ιούνιο ήταν 49. Σε ορισμένους Γερμανούς πολίτες δεν επετράπη καν η είσοδος στην Τουρκία.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταγράψει 17 αρνήσεις εισόδου κατά το τρέχον έτος, ενώ τον Ιούνιο ο σχετικός αριθμός ήταν μόλις τρεις.

Η Akbulut δήλωσε στον TAGESSPIEGEL ότι πληροφορήθηκε από κατηγορηθέντες «ότι έλαβαν εντάλματα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη απλώς και μόνο λόγω της δέσμευσής τους στον κουρδικό Πολιτισμό και τη γλώσσα στη Γερμανία». Επίσης, επικοινώνησαν μαζί της άνθρωποι που «συνελήφθησαν κατά την είσοδό τους στην Τουρκία και μόνον λόγω αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, για προσβολή του Προέδρου και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για τη συμμετοχή ή υποστήριξη οργανώσεων φερόμενων ως τρομοκρατικών στην Τουρκία».

Κατά την άποψη της Akbulut, ο αυξανόμενος αριθμός των φυλακισμένων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία είναι «το αποτέλεσμα της αδύναμης Εξωτερικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας».

Τα στενά όρια στην ελευθερία της γνώμης και τη δυνατότητα άσκησης κριτικής στην Τουρκία αποτελούν εδώ και χρόνια σημείο διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παραπέμπει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Άγκυρα κατηγορεί τους Γερμανούς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι επιτρέπουν σε αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης να δράσουν με το πρόσχημα την Ελευθερία της Γνώμης.

Οι επικριτές του Erdogan στην Τουρκία και διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι η πίεση σε όσους σκέφτονται διαφορετικά θα αυξηθεί πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Τίτλος: «Ο Erdogan κρατά 120 Γερμανούς πολίτες»
Υπότιτλος: «Λόγω της παροχής βοήθειας προς τους Κούρδους ή της άσκησης κριτικής στην Τουρκία»

ΠΗΓΗ: TAGESSPIEGEL