8.10.22

Κριμαία: Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό λίγο πριν την έκρηξη στη γέφυρα – Δείτε βίντεο


 Ερωτήματα για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία προκαλεί βίντεο που δείχνει το φορτηγό όπου υπήρχαν εκρηκτικά, να δέχεται έλεγχο των αρχών ασφαλείας.


Σύμφωνα με το βίντεο, οι υπεύθυνοι έκαναν έλεγχο στην καρότσα, ωστόσο δεν είδαν κάτι ύποπτο. Λίγα λεπτά αργότερα, όπως προκύπτει από άλλο βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, το φορτηγό ανατινάχθηκε ενώ βρίσκονταν εν κινήσει.
Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι η είσοδος στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι εύκολη. Στις εισόδους έχουν εγκατασταθεί συστήματα ελέγχου ST-6035 από την αρμόδια διεύθυνση ασφαλείας του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών, ενώ υπάρχουν συστήματα ελέγχου για εκρηκτικά.


«Δεν υπάρχουν προβλέψεις» για την αποκατάσταση της γέφυρας

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά βγαίνουν με το «σταγονόμετρο». Μέρος του αυτοκινητόδρομου έχει καταρρεύσει, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την «έκτακτη ανάγκη» στη γέφυρα και διέταξε κυβερνητική έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη προβλέψεις» για το πότε θα αποκατασταθεί η γέφυρα. Σύμφωνα με το TASS, η φωτιά έχει εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων από τη Ρωσία προς την Κριμαία, ενώ έχει ανασταλεί και η πώληση των εισιτηρίων για τη χερσόνησο.

Huge Explosion, Destroys Crimean Bridge!

Βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης 

Κάμερα ασφαλείας δείχνει τη στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας δείχνει κάμερα ασφαλείας.

Η ώρα είναι 6:02 λεπτά, όταν στο οδικό τμήμα της γέφυρας βρίσκονται αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, μέχρι που κάποια στιγμή εκδηλώνεται έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό. 

Στα πλάνα εκτός από το φορτηγό, από το οποίο φαίνεται ότι προήλθε η έκρηξη, περνά και ένα άλλο αυτοκίνητο. Άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν θύματα.

Το φορτηγό προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων εντός τρένου, που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

[ Ukraine War ] Security camera footage of the explosion at the Crimea BridgeΉδη, η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή έκανε λόγο για ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά. Η γέφυρα ήταν μόνον η αρχή έγραψε στο twitter ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαήλ Ποντόλιακ, που δημοσίευσε και φωτογραφία με τμήμα του οδικού άξονα της γέφυρας να έχει βυθιστεί.  Η γέφυρα έχει τόσο συμβολική όσο και στρατηγική σημασία, καθώς συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας. Η κατασκευή της ήταν κοστοβόρα και έγινε κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν που έκανε και προσωπικά τα εγκαίνια το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Στην παρούσα φάση διευκολύνει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.

«Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οτιδήποτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία πρέπει να ανακαταληφθεί» έγραψε ο Ποντόλιακ στο twitter. 

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, το το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Huge Explosion, Destroys Crimean Bridge!


«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (...) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.Η Ρωσία έχει απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.