30.10.22

Το τσιράκι του Ερντογάν προ των πυλών της Γερουσίας των ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος να εκλέξει τον δικό του άνθρωπο…

Members of the media watch Republican candidate Mehmet Oz (R) on a TV monitor as he faces off against Democratic Senate candidate for Pennsylvania John Fetterman during the candidates’ only debate in Harrisburg, Pennsylvania, USA, 25 October 2022. Fetterman, who is having lingering auditory issues after a stroke, used a TV monitor with closed captioning to process the questions. EPA,JIM LO SCALZO


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Υπάρχει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας Αμερικανός υπήκοος που διαθέτει και την τουρκική υπηκοότητα, να βρεθεί στα έδρανα της αμερικανικής Γερουσίας.

Δεν είναι κάποιος «τυχαίος» ή «όποιος-όποιος». Είναι άνθρωπος του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος τον πλήρωνε μέσω διαφημίσεων στην τουρκική αεροπορική εταιρεία. Άλλωστε, την χρησιμοποιεί για όλες τις βρώμικες δουλειές της Προεδρίας.

Πρόκειται για τον Δρ. Μεχμέτ Οζ (Mehmet Oz), συνταξιούχο καρδιολόγο και πρώην παρουσιαστή ιατρικών θεμάτων στην τηλεοπτική εκπομπή της περίφημης Όπρα Γουίνφρι.

Είναι υποψήφιος για τη έδρα της πολιτείας της Πενσιλβάνιας και έχει αντίπαλο τον Τζον Φέτερμαν (John Fetterman), αναπληρωτή κυβερνήτη, ο οποίος έχει αποκτήσει τελευταία ένα τεράστιο μειονέκτημα. Μετά από ένα εγκεφαλικό, δυσκολεύεται να μιλήσει.

Με αποτέλεσμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρουν το τσιράκι του Ερντογάν, με τα σημερινά πάντα δεδομένα, ως το νικητή των εκλογών. Μία νίκη του θα αποτελέσει τεράστιο κτύπημα για τις κοινότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων, που οι «μητέρες-πατρίδες» τους έχουν προβλήματα με την Τουρκία.

ΑΚΟΜΑ: Ο Ερντογάν θα έχει τον δικό του άνθρωπο στη Γερουσία, που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Και το χειρότερο είναι ότι μία νίκη του, θα μπορούσε να στερούσε από τους Δημοκρατικούς την πρωτοκαθεδρία στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και άλλοι μεγαλοσχήμονες του Δημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν στην Πενσιλβάνια, με την ελπίδα ότι θα σώσουν την παρτίδα, αλλά -γιατί να το κρύψουμε- τα πράγματα είναι χλωμά -πάντα με τα δεδομένα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ).

Το μεγάλο λάθος των Δημοκρατικών ήταν ότι δέχθηκαν να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία (debate) όπου ο υποψήφιος τους ήταν για κλάματα. Ο άνθρωπος είναι άρρωστος, και είναι απορίας άξιο γιατί δεν τον απέσυραν αφού είχαν μία καλή δικαιολογία μετά την δύσκολη επέμβαση. Πάντως, πυροβόλησαν τα πόδια τους, όπως συνηθίζουν να λένε στην Αμερική σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Ο βασικός υποστηρικτής του Δρ. Οζ, πέραν του Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάτι που μας αναγκάζει να θυμηθούμε τη στενή τους σχέση όταν ήταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Τότε που ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έκανε ότι ήθελε. Άλλαζε ακόμα και αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ. Έδιωχνε και υπουργούς…

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, είναι κάθετα εναντίον της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, άρα διαφωνεί με την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά και της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία αποφάσισε με ψήφους 100 υπέρ και μηδέν κατά. Δικαιούμαστε να εικάσουμε ότι αν ο Δρ. Οζ εκλεγεί -ελπίζουμε όχι- θα ψηφίσει εναντίον της αναγνώρισης.

Ο εν λόγω κύριος έχει καταταγεί και έχει υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Διαθέτει, όπως είπαμε τουρκική υπηκοότητα, την οποία μέχρι σήμερα αρνήθηκε να απαρνηθεί. Και το πλέον επικίνδυνο, όπως σημειώσαμε, είναι ότι θα είναι πλέον το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην αμερικανική Γερουσία.

Κάνουμε έκκληση σήμερα σε όλους τους ομογενείς της Πενσιλβάνια, ιδιαίτερα στους Ελληνοαμερικανούς οπαδούς των Ρεπουμπλικάνων, να μην ψηφίσουν τον Μεχμέτ Όζ. Δεν τους ζητάμε να δώσουν την ψήφο τους στον αντίπαλο του. Απλά να μην ψηφίσουν το τσιράκι του Ερντογάν. Ας μείνουν στα σπίτια τους καλύτερα.

Ας σκεφθούν ότι κάθε ψήφος στον Όζ είναι σφαίρα στο οπλοστάσιο του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στην ιστοσελίδα μας δεχθήκαμε καταγγελία ότι Ελληνοαμερικανοί Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν προσφέρει οικονομική ενίσχυση στον Τούρκο υποψήφιο για τη Γερουσία. Ερευνούμε τους καταλόγους των υποστηρικτών του και θα επανέλθουμε. Αν όντως του έδωσαν χρήματα -αν και είναι δικαίωμα τους, βέβαια- πρέπει να ντρέπονται. Αυτή είναι η θέση μας.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal