18.10.22

ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ AESA των Viper και Rafale τυφλώνουν την τουρκική Αεροπορία

Μια σειρά από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τουρκικό τύπο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται πλέον στα όρια του πανικού.

Ο εφιάλτης των Rafale και των Viper είναι πλέον πραγματικότητα για την Τουρκική αεροπορία.Αν και δεν έχει κλείσει ούτε καν ένας χρόνος από τις πρώτες πτήσεις των Γαλλικών «Ριπών» και λίγες εβδομάδες από αυτές που ξεκίνησαν οι «Οχιές» οι πρώτες αντιδράσεις της Άγκυρας δείχνουν πανικό.

 Οι ειρωνείες Ερντογάν και Ακάρ για την αδυναμία «λίγων» μαχητικών να αλλάξουν την εικόνα πάνω από το Αιγαίο κόπηκαν «μαχαίρι» και τη θέση τους πήραν αόριστες απειλές και λεονταρισμοί χωρίς αντίκρυσμα. Ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα μια λύση-απάντηση στην απόλυτη αεροπορική κυριαρχία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία μάλιστα όσο θα περνούν οι μήνες θα γίνεται όλο και πιο ορατή.

https://newpost.gr

Μια σειρά από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τουρκικό τύπο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται πλέον στα όρια του πανικού. Απειλεί και εκβιάζει για να πάρει τα Αμερικανικά F-16, δείχνει τη Ρωσία που δήθεν περιμένει στη γωνία για να της πουλήσει Ρωσικά μαχητικά, ψάχνει απελπισμένα άλλες λύσεις όπως τα Βρετανικά Typhoon Eurofighter  ενώ τελευταία διαρρέει ότι η Τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι σε θέση να προχωρήσει σε αναβάθμιση των F-16 και μάλιστα χωρίς καν να ζητήσει ως οφείλει άδεια από την κατασκευάστρια χώρα ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ. «Σίγουρα θα κάναμε μόνοι μας τον εκσυγχρονισμό των F-16. Και θα τα πάμε πολύ καλά.

Επιπλέον ενεργοποιούνται ως πλήρως εγχώριο σύστημα όλα τα ηλεκτρονικά». Σύμφωνα με Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα αναβάθμισης «OZGUR-2» για τα F-16 block 50 της TuAF. Και μάλιστα να ξεκινήσει άμεσα αφού η απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου αναμένεται χρονοβόρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα προφανώς εξαιτίας της σκληρής στάσης του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αεροπορικές πηγές σχολιάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάνουν λόγο για απόφαση πολύ υψηλού ρίσκου η οποία μάλιστα θα βάλει οριστική ‘’ταφόπλακα’’ στην ήδη δύσκολη σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. 

Την ίδια ώρα τον Τουρκικό εκνευρισμό επιτείνει η επιτυχία του προγράμματος αναβάθμισης των 83 Ελληνικών  F-16 block 52+ με το χρονοδιάγραμμα να τηρείται ευλαβικά και την ΕΑΒ να «τρέχει» σε συνεργασία με την Lockheed Martin το project χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ήδη στην Κρήτη τα δύο πρώτα Viper της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι» πετούν ασταμάτητα με τους ιπτάμενους της Μοίρας να μυούνται στα «μυστικά» τους. Και να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με τις δυνατότητες του μαχητικού με αιχμή το ραντάρ «AESA» αλλά και τα προηγμένα ηλεκτρονικά που δίνουν στον πιλότο ένα πλήθος πληροφοριών από το πεδίο της μάχης. 

Στη Σούδα βρέθηκε σήμερα για μια ακόμη φορά τις τελευταίες εβδομάδες το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πέταξε με F-16 της 340 Μοίρας «Αλεπού» και έστειλε  το μήνυμα ότι τα «γεράκια» της HAF από τον Αρχηγό έως και τον νεότερο ιπτάμενο είναι πανέτοιμα. Ο Αρχηγός πέταξε σε αποστολή κρούσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε τόσο για την εκπαίδευση στα Viper όσο και για όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της 115 Πτέρυγας Μάχης.