22.9.22

Προκάλεσε εντύπωση η βιαιότητα του λόγου του Ερντογάν: Νοιώσαμε ότι τα λόγια του έβγαζαν μίσος, μας είπε ένας διπλωμάτης (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι διπλωμάτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών περιμένουν τώρα την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκης στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, θα έλεγα, ότι κλιμάκωσε τις απειλές του στον ύψιστο βαθμό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη στα όσα είπε χωρίς αιδώ ο Ερντογάν θα είναι αυτό που λέει ο λαός μας: «Μία πληρωμένη απάντηση».

Ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να σηκώσει το γάντι, διότι δεν έχει άλλη επιλογή. Η επίθεση του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε αισχρά ψέματα για να πλήξει την Ελλάδα και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, απαιτεί παρόμοια απάντηση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αποδείξει ότι όσα είπε ο Ερντογάν, δεν ισχύουν.

Ο κ. Μητσοτάκης μας προετοίμασε για την απάντηση του με τη φράση, που είπε στους ομογενείς σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη:

  • “Γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επίθεση του ισλαμιστή προέδρου και οι δήθεν καταγγελίες του, ήταν μία παραφωνία στο καλό κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί στη Γενική Συνέλευση και προκάλεσε έκπληξη η βιαιότητα του λόγου του. Όπως μας είπε ένας διπλωμάτης, που βρισκόταν στην αίθουσα, ένοιωθε κανείς ότι ο λόγος του έβγαζε μίσος.

Το βασικό θέμα των συζητήσεων είναι εάν η κλιμάκωση που είδαμε προχθες σημαίνει κάτι παραπάνω από την ανθελληνική ρητορική, την οποία είχαμε ζήσει και θα έλεγα έχουμε συνηθίσει από την εποχή του Καστελόριζου, πριν δύο χρόνια. Και εάν σημαίνει κάτι παραπάνω -δηλαδή αν ήταν «πολεμική ιαχή», τι θα ακολουθήσει όταν επιστρέψει, στην Άγκυρα.

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) διίστανται οι απόψεις. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση και ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών ως δικαιολογία. Είναι η αλήθεια ότι η φράση ότι «είναι έγκλημα πολέμου», τα όσα υποτίθεται ότι κάνει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο, παραπέμπει σε κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε για το υποτιθέμενο «έγκλημα πολέμου» της Ελλάδας στους συνομιλητές του: Σε όσους ηγέτες με τους οποίους είχε συναντήσεις, αν και στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη συνομιλία του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, δεν γίνεται αναφορά.

Πρέπει να κρατήσει κανείς, όταν αναλύει τον Ερντογάν και τις αντιδράσεις του, ότι πιστεύει πως πίσω από τα προβλήματα του με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται η Ελλάδα. Δεν ισχύει αυτό, διότι ο μεγαλύτερος του εχθρός είναι ο εαυτός του. Όταν περπατά αγκαζέ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν συναντά τους προέδρους του Ιράν και της Κίνας, όταν συνεχώς κάνει αντιαμερικανικές δηλώσεις, θέλει όλα αυτά να τα αποδεχθεί η Αμερική;

Του έχει, λοιπόν, μπει στο μυαλό ότι θα χάσει τα μαχητικά F-16 λόγω της Ελλάδας. Ενώ στην πραγματικότητα άλλοι είναι οι λόγοι. Θα τα χάσει λόγω της αντίθεσης σημαντικών γερουσιαστών και βουλευτών, όπως είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Μάρκο Ρούμπιο και άλλοι πολλοί. Θα τα χάσει και λόγω της δραστηριότητας των ακτιβιστών της Ομογένειας.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και γι’ αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δεν έχει καν στείλει στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα. Αλλά και να το στείλει, φαίνεται ότι δεν θα έχει τύχη…

Μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να συναντήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε μία διμερή συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τραστ. Επίσης συναντήθηκε σε άλλο «φόρματ» με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, ενώ το πρωί της Πέμπτης αποφάσισε να συναντήσει και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ferdinand Romualdez Marcos, Jr., τον γιό του δικτάτορα Μάρκος.

Άρα δεν ίσχυε η αρχική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία ανέφερε ότι εκτός της συνάντησης με την πρωθυπουργό της Βερατνίας, δεν θα είχε άλλες…

Εάν ο Ερντογάν δεν μπορέσει να δει έστω και για λίγα λεπτά με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τότε να είμαστε έτοιμοι για εξελίξεις…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal