22.9.22

Ευτυχώς ο Πούτιν δεν έχει κόκκινο κουμπί για πυρηνικά: Η εκτόξευση και ο Γ΄ Παγκόσμιος περνάει διαδοχικά από ακόμη τρεις

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος. «Δεν μπλοφάρω», είπε, σε σχέση με την απειλή του για πυρηνική ενέργεια. Είναι όμως αυτός;

Και συνεπάγεται αυτόματα ότι ο Αρμαγεδδών θα εκτυλισσόταν εάν ο Πούτιν εκτόξευε τις πρώτες πυρηνικές βόμβες που έχει δει ο κόσμος από το 1945;

Τα καλά νέα είναι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πατώντας απλά ένα κόκκινο κουμπί στο γραφείο του στο Κρεμλίνο. Εάν αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση, η εντολή πρέπει να περάσει από τουλάχιστον τρία επίπεδα ελέγχων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η τυχαία ή μη εξουσιοδοτημένη εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Πριν φτάσει στα πυρηνικά σιλό, τις κινητές τοποθεσίες εκτόξευσης και τα υποβρύχια, η εντολή του θα διοχετευόταν διαδοχικά μέσω τριών ανδρών:

  • του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου,
  • του Αρχηγού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και
  • του επικεφαλής των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων Σεργκέι Καρακάγιεφ.

Όμως, ακόμη και μετά από αυτή την αλυσίδα εντολών, οι εκτοξεύσεις δεν θα ακολουθούσαν αμέσως.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στα τυπικά πρωτόκολλα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, θα υπήρχε ένα κενό 20 λεπτών μεταξύ κάθε μετάδοσης που θα περιέχει τους κωδικούς που απαιτούνται για τη μετάδοση της εντολής εκτόξευσης και των πληροφοριών στόχευσης για να επιτραπεί στα πυρηνικά στρατεύματα να επαληθεύσουν την εξουσιοδότηση.

Αυτές οι διασφαλίσεις είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου του μεγέθους των πυρηνικών αποθεμάτων της Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι είναι 5.977 πυρηνικές κεφαλές -οι μεγαλύτερες στον κόσμο- αποθηκευμένες κυρίως σε 12 αποθήκες σε όλη τη Ρωσία. Από αυτές, εκτιμάται ότι οι 1.500 είναι έτοιμες για… δρομολόγηση.

Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Πούτιν καυχιόταν ότι το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Star Wars θα ήταν ανίσχυρο να σταματήσει τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους του. Στην πράξη, ωστόσο, τα όπλα που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει είναι μικρότεροι τακτικοί πύραυλοι ικανοί να πλήξουν γείτονες όπως η Ουκρανία ή γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ.

Αυτά αποθηκεύονται σε μεγάλο βαθμό στην «Ευρωπαϊκή» Ρωσία και τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Ανάμεσά τους και ο πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kalibr, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στο Λονδίνο.

Είναι πιθανό ο Πούτιν να αιφνιδιάσει τη Δύση χρησιμοποιώντας τους πυραύλους Iskander μικρότερου βεληνεκούς για να στείλει πυραύλους με ατομική κεφαλή. Εάν εκτοξευόταν από εκτοξευτή φορτηγού σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και ο Iskander θα μπορούσε να χτυπήσει τη Βαρσοβία ή τη Στοκχόλμη με κεφαλή οκτώ φορές πιο καταστροφική από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Τέλος, ο Πούτιν έχει τους κλασικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους του, βασισμένους σε σιλό στη δυτική Σιβηρία. Θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στο Λονδίνο ή στην Ουάσιγκτον.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι παλιές ατομικές κεφαλές της Ρωσίας εξακολουθούν να λειτουργούν. Ενώ η Ρωσία έχει δοκιμάσει τους πυραύλους που θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές, οι συνθήκες απαγόρευσης δοκιμών σημαίνουν ότι ούτε η Αμερική ούτε η Ρωσία έχουν ουσιαστικά πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο για δεκαετίες.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των δυνατοτήτων υποκλοπής των υπηρεσιών ασφαλείας μας, καμία ρωσική πυρηνική επίθεση δεν θα ερχόταν από το πουθενά. Για την εκτόξευση χιλιάδων πυραύλων και βομβαρδιστικών θα απαιτηθεί μια… θύελλα ηλεκτρονικών εντολών και αυτές θα μπορούσαν να υποκλαπούν από την αντικατασκοπία της Δύσης.

Επιπλέον, οι κατασκοπευτικές δορυφορικές εικόνες των καλυμμάτων από σκυρόδεμα και χάλυβα των τεράστιων υπόγειων αποθηκών πυρηνικής αποθήκευσης που αποσύρονται, τα υποβρύχια που εκτοξεύονται στη θάλασσα και τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που τροχιοδρομούν στους διαδρόμους θα μας προειδοποιούσαν εκ των προτέρων για μια επίθεση.

Πράγματι, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι εμείς στη Δύση θα έχουμε, αν όχι τη δεκάλεπτη προειδοποίηση του δημοφιλούς κλισέ, ίσως μέχρι και μια ώρα για να προετοιμαστούμε.

Αλλά εκτός και αν ο Πούτιν αυτοκτονήσει, η απειλή μιας καταστροφικής ατομικής επίθεσης θα πρέπει να κάνει οποιονδήποτε στο Κρεμλίνο να σκεφτεί δύο φορές για να επιτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η ανταρσία μεταξύ του στενού του κύκλου θα ήταν απολύτως δυνατή.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις υποσχέσεις του Πούτιν. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk / Mark Almond