15.9.22

Αναρτήσεις από το επιστημονικό περιοδικό μας "HELLAS - S C I E N C E & T E C H N O L O G Y "

 Το πρώτο ρομπότ με αίσθηση του χιούμορ


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα ρομπότ με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που του προσδίδει αίσθηση χιούμορ και ικανότητα γέλιου ανάλογη με την εκάστοτε περίσταση. Το ρομπότ αντιδρά κατάλληλα στο ανθρώπινο γέλιο με το δικό του γέλιο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί το αίσθημα ενσυναίσθησης και καλύτερης επικοινωνίας.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή του Πλάτωνα και πολύ αργότερα του Φρόιντ, οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι και οι επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με τα ερωτήματα «τι είναι τόσο αστείο;» και «γιατί γελάμε με τα αστεία;». Ερωτήματα που δύσκολα έχουν μία απάντηση αποδεκτή από όλους.

Ο Άρης «ζωντανεύει» στο καλύτερο βίντεο που έχουν στείλει από τον πλανήτη οι ρομποτικοί εξερευνητές

 


To πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχει στείλει ο άνθρωπος στον Άρη έστειλε τις ποιοτικές και λεπτομερείς εικόνες που έχουν έρθει από τον Κόκκινο Πλανήτη στη Γη μέσω των διαφόρων ρόβερ που έχουν βρεθεί στην επιφάνεια του. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό μωσαϊκό 2,5 δισεκατομμύριων pixel που οι τεχνικοί της NASA μετέτρεψαν σε βίντεο που μας επιτρέπει να δούμε την επιφάνεια του Άρη με πρωτοφανή λεπτομέρεια. To μωσαϊκό αποτελείται από  1,118 εικόνες που κατέγραψαν οι δύο κάμερες του Mastcam-Z του ρόβερ από την περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτή την χρονική περίοδο.

Άυπνοι στην Ευρώπη: Τα φώτα εκπέμπουν όλο και περισσότερη μπλε ακτινοβολία προκαλώντας διαταραχές ύπνου



Το νυχτερινό περιβάλλον της Γης μεταβάλλεται με γρήγορο ρυθμό, λόγω της συνεχούς αύξησηςτου τεχνητού φωτισμού. Το τεχνητό φως εκπέμπει σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό μπλε ακτινοβολία.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την περίοδο 2012-2020, αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται ο φωτισμός μπλε απόχρωσης (αντί πορτοκαλί) στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Και αυτό διότι οι πόλεις η μία μετά την άλλη στρέφονται ολοένα περισσότερο στις λάμπες LED που πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.