27.9.22

«Game Changer readiness» από την Πολεμική Αεροπορία: Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των Rafale τα τοποθετεί στην τακτική φαρέτρα σε swing role

 

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο readiness των γαλανόλευκων «ριπών», μετά το «πράσινο φως» της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έγινε σε ιπταμένους και μηχανικούς, αλλά και στο σύνολο της 332 Μοίρας «Γεράκι» η οποία επανέρχεται δυναμικά με αυτό το κάτι παραπάνω, όπως συνηθίζουν να λένε οι πιλότοι της Μοίρας.

Κι αυτό ακριβώς είναι οι δύο λέξεις που φέρνουν την μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου. Game Changer!

Η Initial Operation Capability φέρνει στον τακτικό σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και τα Rafale F3R, ώστε να τοποθετηθούν στον «κύκλο» των αεροσκαφών επιφυλακής και οι «ριπές» να φορτωθούν με τους Mica & τους Meteor για να φρουρούν τις εναέριες Θερμοπύλες.

Βεβαίως όπως εξηγούν οι γνώστες το πρώτο readiness θα ρθει εκεί που η Άγκυρα δεν το περιμένει, με την Πολεμική Αεροπορία να εκπέμπει το μήνυμα που χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή.

Είτε από την πάλαι ποτέ αποκλειστική φωλιά των Mirage 2000, την Σκύρο, είτε από την μητρική αεροπορική βάση της Τανάγρας, ιπτάμενοι, μηχανικοί και πλατφόρμες θα βρίσκονται στην ετοιμότητα που απαιτεί η επιφυλακή, δηλαδή των πέντε ή των δυο λεπτών.

  • Και στην περίπτωση που απαιτηθεί η απογείωση των Rafale, μετά την είσοδο αγνώστων ιχνών εντός του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι ιπτάμενοι ας μην έχουν ελπίδα πως αυτά θα βρεθούν στην λεγόμενη ώρα έξι τους.

Πρώτον γιατί σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο λόγω των συστημάτων που διαθέτουν τα προηγμένα αεροσκάφη 4,5 γενιάς. Το readiness των Rafale έχει σκοπό τον εμπλουτισμό της «βιβλιοθήκης» με τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται ώστε τόσο τα Rafale όσο και οι αεροπόροι που τα πετούν, να γίνουν ακόμη πιο έμπειροι απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που καθημερινά συνηθίζει ν’ ανεβάζει τους τόνους στον ουρανό του Αιγαίου.

Παράλληλα το αεροπορικό Επιτελείο θέλει ν’ ακολουθήσει την πεπατημένη που εφαρμόστηκε και με τους δυο προηγούμενους τύπους της «Γαλλικής Σχολής», δηλαδή να μην εμπλέξουν εξ αρχής το νέο τύπο με την παραβατικότητα των γειτόνων, ώστε αυτοί να παραμένουν στο άγνωστο για τις ικανότητες αυτών των αεροσκαφών και για τις δυνατότητες που έχουν τα χέρια των ιπταμένων που τα κυβερνούν.

Όλα τα προηγούμενα έχουν δυο πράγματα ως συνέπεια. Ένα ιδιαίτερα μακρινό «kill», δίχως ο Τούρκος παραβάτης του Ελληνικού ουρανού να γνωρίζει από που του έρχεται και το δεύτερο είναι πως όλοι όσοι εμπλέκονται με τις κλειστές αερομαχίες, θα συνεχίσουν να είναι αυτοί που θα κάνουν τον ιπτάμενο με την ημισέληνο στο ουραίο, να ιδρώνει διαρκώς εμπλέκοντάς τον σε μικρές αποστάσεις και αναγκάζοντας τον να τραπεί σε άτακτη φυγή.

Εναέρια μάχη και ταυτόχρονη κρούση = swing role

Τα Rafale παράλληλα μετά την επιχειρησιακή αξιολόγηση αρχίζουν να μπαίνουν και στον σχεδιασμό των ασκήσεων, αλλά και στην τακτική αξιοποίηση. Και ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από αυτόν που λένε οι ιπτάμενοι swing role, δηλαδή ταυτόχρονα κρούση αλλά και εναέρια μάχη. Κατά συνέπεια με αυτό το αεροσκάφος η Τανάγρα σταδιακά παύει να είναι η βάση που γνωρίζει μόνο από καλή αναχαίτηση, όπως υποστήριζαν οι παλαιοί αεροπόροι.

Πάντως το γεγονός πως όλα κινήθηκαν εξ αρχής με πραγματικούς ρυθμούς «ριπής ανέμου», από την επιλογή του αεροσκάφους, την διαδικασία αξιολόγησης των μεταχειρισμένων, την σύμβαση, την εκπαίδευση αεροπόρων και μηχανικών στη Γαλλία, κ.ο.κ., ήταν εύλογο πως και η επιχειρησιακή αξιολόγηση προσωπικού και αεροσκαφών θα κινούνταν στον ίδιο ρυθμό.

Αυτό άλλωστε μαρτυρούσαν και οι έξοδοι των αεροσκαφών από την 19η Ιανουαρίου, ημέρα που τροχοδρόμησε στην Τανάγρα η πρώτη 6άδα των Rafale F3R, με τους αεροπόρους της 332 Μοίρας να τα φέρνουν από την Γαλλία.

  • Στην διαδικασία αξιολόγησης τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από το αεροπορικό Επιτελείο, ώστε η 332 Μοίρα «Γεράκι» να κριθεί ως «ετοιμοπόλεμη». Εναέρια μάχη, είτε κλειστή, είτε η προηγμένη που μπορούν να προσφέρουν τα Rafale F3R, κρούση, μεγάλοι σχηματισμοί με εναλλαγή ρόλων και αποστολών, συνεργασία με άλλες μοίρες αλλά και με τα συστήματα αεράμυνας, είναι ορισμένες από τις «δοκιμασίες» που έχουν περάσει άνθρωποι και μηχανές.

Και εκείνο που διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο είναι ότι η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ στην πολεμική μοίρα των Rafale. Το νέο αίμα, ιπταμένων και μηχανικών έχει ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στη γνώση της Γαλλικής σχολής και ήδη τα μαθήματα για το νέο μαχητικό έχουν βρει τους νέους που θα μυηθούν στην 4,5 γενιά και στο γιατί το Rafale ήρθε ως Game Changer…

https://hellasjournal.com