27.9.22

Ο Δένδιας απάντησε «ορθά-κοφτά» στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας με κάθε τρόπο

 


Επίσημο ταξίδι στην Αρμενία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά την παρουσία του στο Ερεβάν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, όσο και με τον ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν. Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, ο κ. Δένδιας έστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό και το βίντεο από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού όπου τόσο ο τόνος και το ύφος του, όσο και οι κινήσεις των χεριών του στέλνουν στην Άγκυρα το μήνυμα «ως εδώ».

Ο κ. Δένδιας ήταν σαφείς και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αυτό όμως δεν σημαίνει αδυναμία και σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει άπραγη απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση επί του πεδίου.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών χτυπώντας το χέρι του στο πόντιουμ όπου έκανε τις δηλώσεις.

Δείτε το βίντεο:

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας στη Νέα Υόρκη πριν μερικά 24ωρα, ενώ ανέφερε πως παρουσία του στο Ερεβάν έχει συμβολικό καθεστώς.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και ειλικρινής, έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει, εμείς η Ελλάδα, ότι υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Έτσι, αυτό ισχύει και για τους αγαπημένους μας φίλους, τους Αρμένιους, την Αρμενία. Πιστεύουμε στο απαραβίαστο των συνόρων και αναφέρομαι στα επεισόδια που συνέβησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του αρμενικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών, από τις αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις. Και θα ήθελα να αναφέρω τον Πρόεδρο Μακρόν που είπε χθες, παραθέτω ακριβώς: «Καταδικάζω σθεναρά αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες και ζητώ ειρήνη και επανάληψη των διαπραγματεύσεων»», είπε αρχικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Έτσι, είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην αρμενική κυβέρνηση και τον αρμενικό λαό. Οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών μας πάνε αιώνες πίσω. Η ουσιαστική αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, αρκετοί από τους οποίους είναι προσωπικοί μου φίλοι, είναι ένας ισχυρός δεσμός σύνδεσης», τόνισε στη συνέχεια πριν αναφερθεί στη διαρκώς αυξανόμενη κλιμάκωση της έντασης από την τουρκία.

«Θα ήθελα επίσης να στείλω ένα σαφές μήνυμα, σήμερα, στις χώρες που επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τους χάρτες. Και το μήνυμά μου είναι ότι οι ρεβιζιονιστικές πολιτικές θα αποτύχουν. Για να αναφέρουμε μια ρεβιζιονιστική δύναμη, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αναταραχή για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είτε είναι στον Καύκασο, είτε στο Αιγαίο», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής. Μόλις χθες, επιτρέψτε μου να πω, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει λίγα αμυντικά όπλα στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Αυτό έγινε ενώ η Ελλάδα ενεργούσε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας, καθώς αυτές οι υποχρεώσεις απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Τουρκία, για να μην μακρηγορώ, διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. ΠΟΥ? Η Τουρκία που έχει εκδώσει casus belli, απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο λίγα μίλια μακριά από τα νησιά του Αιγαίου».

Ο κ. Δένδιας με ξεκάθαρο τόνο και με κοφτό ύφος επεσήμανε ακόμα ότι: «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά, είμαστε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Και ζητώ από τους Τούρκους φίλους μου να μην το παρεξηγήσουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Καύκασο, τονίζοντας πως «η θέση μας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει αμετάβλητη. Υποστηρίζουμε την επίτευξη μιας ειρηνικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο» της εξωτερικής μας πολιτικής. Και από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε επίσης το θάρρος του πρωθυπουργού Pashinyan που πρότεινε μια νέα προσέγγιση για ένα νέο μέλλον σε αυτή την περιοχή. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Αλλά δεν μπορούν να οικοδομηθούν λύσεις και ειρήνη όταν υπάρχει απειλή βίας. Αυτό ισχύει για την περιοχή του Καυκάσου, αυτό ισχύει για τον κόσμο. Και φυσικά συμπεριλαμβάνω την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια αυτή. διευκολυνθεί επίσης από την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ. Είμαστε επίσης έτοιμοι, μαζί με άλλους εταίρους της ΕΕ, να βοηθήσουμε στη μεσολάβηση για μια πιθανή λύση. Γιατί στο τέλος της ημέρας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε γεωγραφία. Αλλά οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Ερεβάν της Αρμενίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα με ύφος που δεν… σηκώνει διαπραγματεύσεις. «Η Τουρκία θέλει να αφήσει η Ελλάδα τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας, ανέφερε «Οι ιστορικές τραγωδίες μας ενώνουν. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Η Βουλή των Αρμενίων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων το 2015.

Έχουμε υποδειγματική συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας σχετικά με την παράνομη κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε αμοιβαία τις υποψηφιότητές μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε την τριμερή μας εταιρική σχέση με την Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο. Όπως συζητήσαμε στη Νέα Υόρκη, πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της σχέσης ΕΕ-Αρμενίας. Και θα επιδιώξω να εξασφαλίσω μια πρόσκληση για να απευθυνθείτε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και να τους ενημερώσετε για το τι συμβαίνει».

«Έχω μόνο μια ευχή. Ότι την επόμενη φορά θα είμαι εδώ στο Ερεβάν για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, και οι δύο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δένδιας.

https://www.newsbomb.gr/