16.9.22

Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για την μουσουλμανική μειονότητα: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ζητά από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

“Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία».

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει.”

Tι είχε αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Νωρίτερα θέση σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ πήρε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές την «τιμωρία των δραστών» και επαναλαμβάνοντας τα περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκαταλείπει τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία παρά όλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες».

Είχε προηγηθεί ακόμα μια προκλητική ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ που κατηγορούσε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα για την Μικρασιατική Καταστροφή και ότι «συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με δήλωση του ψευδεπίγραφου  “Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης”, ο Ζεϊμπέκ απειλήθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στο τοπικό Next TV από άτομο που κάλεσε στο πρόγραμμα. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι το απειλητικό τηλεφώνημα είχε σκοπό “να μετατρέψει σε πράξη τη ρητορική περιθωριοποίησης και στόχευσης (από την Ελλάδα) που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια”.

Ο εν λόγω βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ερντογανικό κανάλι A-Haber δήλωσε προ ολίγων ημερών: “Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας”.

Μάλιστα ο ίδιος βουλευτής είχε γίνει θέμα, καθώς βρισκόταν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek), Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και είχε δηλώσει: Στην Ξάνθη-περιοχή των απογόνων του Πορθητή αγκαλιάσαμε με τα αδέρφια μας. Επισκεφτήκαμε τον δήμο Μύκης, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και την μουφτεία μας. Εξαλείψαμε την νοσταλγία με επίσκεψη στον Εχίνο που διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις μας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα