16.9.22

Θανάσιμα εγκλήματα των Ρώσων εισβολέων: 440 πτώματα σε μαζική ταφή στο Ιζιούμ που μόλις ανακτήθηκε * Σπεύδουν παρατηρητές ΟΗΕ [videos] Στην πόλη Ιζιούμ, στην βορειοαναατολική Ουκρανία, πρώην προπύργιο των Ρώσων εισβολέων, που απελευθερώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης, βρέθηκε τόπος ομαδικής ταφής με 440 πτώματα.

Οι ουκρανοί χαρακτηρίζουν την ομαδική ταφή των εκατοντάδων ανθρώπων – ανάμεσά τους και στρατιώτες – απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις σε εδάφη που ήλεγχαν επί μήνες.

  • «Η Ρωσία αφήνει παντού πίσω της θάνατο και πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οταν  οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το Ιζιούμ, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά.

Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι από τους τάφους φαίνεται να είναι αμάχων, ενώ άλλοι φέρουν στρατιωτικά σύμβολα. Μερικοί από τους ξύλινους σταυρούς   σημειώνονται μόνο με αριθμούς. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς πέθαναν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά οι Ουκρανοί λένε ότι κάποιοι πιθανότατα σκοτώθηκαν πολεμώντας ενώ άλλοι μπορεί να τυπήθηκαν από βομβαρδισμούς και να πέθαναν από τα τραύματά τους.  

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει την εκταφή του χώρου για να συγκεντρώσει στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Στις απελευθερωμένες περιοχές, οι εισαγγελείς έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει ρωσικούς θαλάμους βασανιστηρίων και έσκαψαν τάφους αμάχων των οποίων τα σώματα δείχνουν σημάδια εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες και έχουν ακρωτηριαστεί. Οι άνθρωποι έχουν πει επίσης ιστορίες για ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, βιασμών, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, αυθαίρετων κρατήσεων και άλλων φρίκης.

“Δέκα θάλαμοι βασανιστηρίων” ανακαλύφθηκαν σε περιοχές κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ίγκορ Κλιμένκο.

  • Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Ιζιούμ, σύμφωνα με πολλούς Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ άλλοι υπέκυψαν από τραύματα που προκάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα που κατέστρεψαν όλα τα νοσοκομεία και λεηλάτησαν ιατρικές προμήθειες.

«Για μήνες ο τρόμος, η βία, τα βασανιστήρια και οι μαζικές δολοφονίες κυριαρχούσαν στα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά, πάνω από μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα δάσος, με το λασπωμένο έδαφος να είναι σπαρμένο με ξύλινους σταυρούς.

«Θέλει κάποιος άλλος να ‘παγώσει τον πόλεμο’ αντί να αποστείλει τεθωρακισμένα; Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τον κόσμο μόνο του με το Κακό».

Στην ανάρτησή του ο Ποντόλιακ κάνει λόγο για «450 τάφους».

  • Εκπρόσωπος της αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται η αποστολή παρατηρητών στην πόλη.

«(Οι παρατηρητές) σκοπεύουν να πάνε εκεί για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

 

Αυτόπτες μάρτυρες Γάλλοι δημοσιογράφοι

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν σήμερα στο Ιζιούμ, είδαν εκατοντάδες τάφους σε γειτονικό δάσος. Δύο άνδρες με λευκές στολές έσκαβαν το έδαφος κοντά σε ένα σταυρό με την επιγραφή: «ουκρανικός στρατός, 17 άτομα, Ιζιούμ, από το νεκροτομείο».

Σύμφωνα με τον Ολέγκ Κοτένκο, κυβερνητικό αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για την αναζήτηση αγνοουμένων, οι τάφοι αυτοί σκάφτηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και της ρωσικής κατοχής, που τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι τάφοι θα μπορούσαν να περιέχουν πολλά πτώματα.

«Οι τάφοι που δεν φέρουν ονόματα είναι αυτοί των ανθρώπων (που βρέθηκαν) στον δρόμο», δήλωσε ο Κοτένκο, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από πείνα». «Αυτό το τμήμα της πόλης ήταν απομονωμένο, χωρίς προμήθειες. Οι άνθρωποι ήταν αποκλεισμένοι, τίποτα δεν λειτουργούσε».

  • «Υπάρχουν επίσης άλλα νεκροταφεία στην πόλη, αλλά δεν έχουμε πάει εκεί. Άρα δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση» συνολικά, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Οι περισσότεροι είναι άμαχοι

Οι περισσότεροι που έχουν ταφεί στον τόπο της ομαδικής ταφής στο Ιζιούμ είναι πολίτες, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας σήμερα, με βάση μια πρώτη εκτίμηση.

«Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, άμαχοι. Αν και έχουμε πληροφορίες ότι υπήρχαν και στρατιώτες εκεί, προς το παρόν δεν έχουμε ανασύρει ούτε έναν». Οι εκταφές συνεχίζονται, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον τόπο ομαδικής ταφής, ο Κλιμένο δήλωσε ότι περίπου 50 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί έως τώρα αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή του Χαρκόβου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ο Κλιμένκο δήλωσε αργότερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι επτά φοιτητές από τη Σρι Λάνκα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στην πόλη Βοβτσάνσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε ότι τους είχαν βγάλει τα νύχια με τανάλια.

Το Reuters δεν κατάφερε να διασταυρώσει την αναφορά αυτή από ανεξάρτητη πηγή.