H ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι ψέμα πως έλαβε διαστάσεις την τελευταία 3ετία.
Υπηρεσίες πιέστηκαν να ολοκληρώνουν πολλές διαδικασίες με ταχύς ρυθμούς, «μνηστήρες» κονταροχτυπήθηκαν, κονδύλια αποδεσμεύτηκαν. Αλλά οι σκόπελοι που συναντούν τα Επιτελεία- εσωτερικά και εξωτερικά- φέρνουν καθυστερήσεις που σίγουρα στοιχίζουν σε κάτι που είναι υπέρ-πολύτιμο και δεν μπορεί κάποιος να το προλάβει. Αυτό είναι ο χρόνος!
Χαρακτηριστικό είναι πως την στιγμή που οι γραπτές, αποφασισμένες προτεραιότητες είναι άλλες, «σκάνε» ορισμένες προφορικές εντολές, να ξεκινήσουν μελέτες, π.χ. για δευτερευούσης σημασίας «μονάδες», την ώρα που γίνεται κράτει στο πρόγραμμα των κορβετών, δηλαδή σε κύριες μονάδες κρούσης, ικανές να σταθούν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο. Το δεύτερο μάλιστα ήταν εδώ και πολλά χρόνια ένα πάγιο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ικανοποιείται αισθητά με τις νέες FDI…
Και την στιγμή που η γείτων έχει δείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι στόχος της είναι να κλιμακώσει σταδιακά και στο πεδίο ως αποτέλεσμα της ακραίας, απειλητικής ρητορικής που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, πίσω στην Αθήνα-σε πολιτικό επίπεδο- αναζητούν λύσεις (;) αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης οι οποίες ν’ αφορούν το ευρύ κοινό ως «μέτρα ανακούφισης», ασκώντας κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο και της χρονιάς των εκλογών.
Παρά τα παραπάνω, στα στρατιωτικά Επιτελεία θέλουν να ελπίζουν πως δεν αποκλείεται ότι ανάμεσα στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ίσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα παραμείνει κάποιο παράθυρο ανοιχτό που θα δώσει «οξυγόνο».
Πρόβλημα στον πολλαπλασιαστή ισχύος
Σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό, ο υπουργός Εθνικής άμυνας, όπως έχει επισημανθεί επεξεργάζεται και θα καταθέσει στη Βουλή νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για να υπάρξει προσέλκυση νέων να κάνουν καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται η αναπροσαρμογή της μισθοδοσίας, διότι πλέον χάνονται και όσοι ήδη υπηρετούν.
Επιπλέον το βέβαιο είναι ότι πέραν της ενίσχυσης με «νέο αίμα», μέσω των προσλήψεων ΕΠ.ΟΠ & Ο.Β.Α., οι παραγωγικές σχολές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειψανδρίας που δημιουργήθηκαν ύστερα από Επιτελικές αποφάσεις, αλλά και από το γεγονός πως οι νέοι πλέον μελετούν πολύ για το μέλλον τους και βλέπουν πως με τα έσοδα στις Ένοπλες Δυνάμεις το μέλλον τους θα είναι ασφυκτικό.
Το αναζητούμενο «οξυγόνο» αποτροπής…
Σ’ ότι έχει να κάνει με το «οξυγόνο» της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος, ο Στρατός Ξηράς δείχνει σίγουρος πως τουλάχιστον το πρόγραμμα των Spike N’ LOS παραμένει ως η κορυφαία προτεραιότητα και γι’ αυτό τα δυο μέρη, Ελλάδα και Ισραήλ εργάζονται στενά για να ολοκληρώσουν τις προσυμβατικές κινήσεις.
Παράλληλα αναμένονται και εξελίξεις σ’ ότι έχει να κάνει με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης.
- Η Πολεμική Αεροπορία είναι το όπλο που δεν έχει ιδιαίτερο παράπονο αλλά απαιτούνται ακόμα πολλά να γίνουν ώστε μετά τα Rafale F3R, τα F-16 Viper να πάρουν σύντομα σειρά τα F-16 Block 50 και οτιδήποτε άλλο προκύψει (σ.σ. βλέπε την είδηση για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ), μέχρι να φτάσει στην Αθήνα και η Αμερικανική απάντηση για τα F-35. Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία τονίζουν πως η επερχόμενη χρονιά θα είναι αυτή του «σκάκι», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, δηλαδή να εξοπλιστούν με τον πιο σύγχρονο και «φονικό» τρόπο οι υπερσύγχρονες αεροπορικές πλατφόρμες.
Και αυτοί που ελπίζουν σε «ήρεμα νερά» είναι στο Πολεμικό Ναυτικό, διότι όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, οι τρεις φρεγάτες Belh@rra δεν φέρνουν την άνοιξη και την άκρως απαραίτητη ναυτική ισχύ στον στόλο. Η μπουνάτσα που ελπίζουν στο ναυτικό Επιτελείο σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα Ελληνοτουρκικά.
Ξέρουν αν έχουν δυνατότητες οι Τούρκοι, τι είδους είναι αυτές και πως αντιμετωπίζονται. Η μπουνάτσα που θέλουν στο ναυτικό είναι να πάρουν άμεση εντολή για αλλαγή ρότας και να προχωρήσουν τα ζητήματα των σύγχρονων μονάδων κρούσης, ακόμη και μέσω της ενεργοποίησης προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra.
Και επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει άριστα ότι η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τα 3+1 πλοία στην παρούσα στιγμή είναι άκρως συμφέρουσα για την Αθήνα, μια τέτοια κίνηση θ’ αποτελούσε το «οξυγόνο» από το παράθυρο που αναφέραμε πιο πάνω.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις, στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες που εκτινάχθηκαν οι τιμές τους. Άρα οι Γάλλοι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα έχουν το κέρδος που θα ήθελαν στην περίπτωση ενεργοποίησης της συμφωνίας για το τέταρτο καράβι. Αντιθέτως απόλυτο κέρδος θα έχει η Ελλάδα, οικονομικό και αποτρεπτικό.
Παράλληλα η πρόοδος στην κατασκευή των φρεγατών, στο ναυπηγείο του Λοριάν, δείχνει πως το Ναυτικό Συμβούλιο και η πλειονότητα των Ναυάρχων που ψήφισαν τις Belh@rra, δικαιώνονται πλήρως σ’ αυτό το αρχικό στάδιο της επιλογής τους, παρά τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονταν τότε ακόμη και την τελευταία στιγμή…
Πάντως ο επικεφαλής του Ελληνικού κλιμακίου στο Λοριάν Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος, ένα ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι πρόκειται να παραλάβει το όπλο του, μιλώντας στην Γαλλική ιστοσελίδα navalnews μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι Belh@rra αποτελούν τους «ισχυρούς μαχητές που θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο κρατώντας περήφανα την Ελληνική σημαία.»