8.8.22

Γνωριμία με το Εγγλεζονήσι μια ακατοίκητη, πλέον, νησίδα στη Χαλκίδα: Ο άγνωστος βομβαρδισμός του στον Β’ Παγκόσμιο [video]



 Το Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι ή Χτυπονήσι ή Γάιδαρος είναι μια μεγάλη και ακατοίκητη νησίδα, απέναντι από την παραλία Παναγίτσας-Δροσιάς της Χαλκίδας στους πρόποδες του βουνού Κτυπάς από το οποίο πήρε και το αρχικό όνομα του.

Είναι δεντρόφυτη, κυρίως από πεύκα. Στην κορυφή του ενός εκ των δύο λόφων του νησιού, υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου.

 Το νησί είναι κατάλληλο για ψάρεμα, έχει τρεις αμμώδεις παραλίες (δύο στο ανατολικό μέρος και μία μεγάλη που εκτείνεται από το ανατολικό έως το δυτικό μέρος του νησιού).

Shots, Video Making: Theofilos Mpampoulis Equipment Used: DJI Mavic Air 2 Like, comment and subscribe to support our channel and click the bell to enable notifications for more videos: https://bit.ly/340q45j​

Είναι δημοφιλής τόπος για καταδύσεις. Σε μικρή απόσταση από το νησί βρίσκεται η παραλία των Αλυκών. Διοικητικά άνηκε στην κοινότητα Δροσιάς, ενώ αργότερα ενσωματώθηκε στον ενοποιημένο Δήμο Ανθηδώνας που υπάγεται πλέον στο Δήμο Χαλκίδας.

Το νησί ενοικιάστηκε το 1930 στον Εγγλέζο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), εξ ου και η δεύτερη ονομασία του, ο οποίος έκτισε εκεί τη βίλα του, η οποία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μαζί και την βλάστηση του νησιού. Ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 στο νησί υπήρχε μικρός αριθμός από αγριοκούνελα.

Στη μέση του νησιού υπάρχουν λείψανα κατοίκησης του 6ου με 7ου αιώνα καθώς και δεξαμενές νερού.

Το νησί γιορτάζει στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού του Ιερού Ναού.

Πηγη κειμένου el.wikipedia.org/https://hellasjournal.com