8.8.22

Γιατί η Κύπρος δεν εντάχθηκε ακόμα στο ΝΑΤΟ

 

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Από το 1951 – 2022

Διάβασα το άρθρο του Πρέσβυ ε.τ. Δρος Ανδρεστίνου Ν. Παπαδόπουλου  7.7.2022  «Κύπρος και ΝΑΤΟ- Παρελθόν και παρόν» στον «Φιλελεύθερο» και  προσθέτω τα ακόλουθα.

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1506604

Στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου του ο αγαπητός Δρ. Α. Παπαδόπουλος έγραψε ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ πάει πίσω στο 1959, το Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε εναντίον «η δικαιολογία ήταν ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα με μικρό πληθυσμό… Όσον δε αφορά τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΗΒ την είχε δεδομένη, λόγω των βάσεων του στο Ακρωτήρι και την Δεκέλεια, που θα εξυπηρετούσαν και το ΝΑΤΟ…».

  • Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ πάει πιο πίσω, στο 1951 προτού πάει πίσω στο 1959. Σχετικό  και αποκαλυπτικό θεωρώ  το άρθρο μου στην «Σημερινή» 22 Μαρτίου 2022 «Η Κύπρος θα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 1951». Στο οποίο φανέρωσα, πιστεύω για πρώτη φορά, ότι οι Αμερικανοί  στη συνεδρία του ΝΑΤΟ στην Οττάβα του Καναδά, μεταξύ 15-20 Σεπτεμβρίου 1951, ήθελαν και την Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και Τουρκία να γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ. Και προφανώς θα γινόταν αν δεν επενέβαιναν οι Γάλλοι.  Οι Αμερικανοί είχαν δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των Βρετανών αλλά μόλις οι Γάλλοι άκουσαν για ένταξη της Κύπρου στην περιοχή του ΝΑΤΟ, ζήτησαν  να περιλαμβανόταν κα η Τυνησία! Τότε οι  Αμερικανοί ζήτησαν από τη βρετανική αντιπροσωπία να «αποσύρει» την Κύπρο… (Από την έρευνά μου στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο).
  • Τώρα στο Όταν η Ελλάδα και Τουρκία, με τη μυστική Συμφωνία Κυρίων στη Ζυρίχη (Καραμανλή/Μεντερες) αποφάσισαν να εντάξουν τη μέλλουσα Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, οι Βρετανοί αποφάνθηκαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τους. «Τα μειονεκτήματα υπερτερούσαν των πλεονεκτημάτωνΕκτός από τις ευκαιρίες που θα έδιδαν στους Κύπριους να γίνονταν κουραστικοί και ενοχλητικοί υπήρχαν και δυσκολίες ασφάλειας…» Δεν ήθελαν να λένε στους Κύπριους όλα  τους τα στρατιωτικά σχέδια στη Δυτική Ευρώπη και στον Ατλαντικό. Οι Κύπριοι μπορούσαν να τους δημιουργήσουν σοβαρές δυσκολίες αν δεν συμφωνούσαν με την χρήση των στρατιωτικών τους βάσεων στην Κύπρο… Και έτσι εξουδετέρωσαν  την ελληνοτουρκική απόφαση στη Zυρίχη.

(Βλέπε αναλυτικότερα στο βιβλίο της γράφουσας και του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου «Η Κύπρος στο Σφυρί», Λονδίνο Μάιος 1991. Το οποίο πραγματεύεται τα εκκρεμή θέματα που απέρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. . Η πρώτη βιβλιογραφία που εκδόθηκε ακριβώς μετά την αποδέσμευση των βρετανικών αρχείων για τις διαπραγματεύσεις εκείνες μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου).

Για αμφότερα 1 και 2 βλέπε άρθρο Φ.Α στην «Σημερινή» 28.3.2022 « Η Κύπρος θα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 1951»εδώ – https://simerini.sigmalive.com/article/2022/3/28/e-kupros-tha-etan-melos-tou-nato-apo-to-1951/

 Όσο για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ, οι Βρετανοί προς τιμή τους τον Αύγουστο του 1959 είχαν ενημερώσει Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τους Κύπριους της Μικτής Επιτροπής για τις διευθετήσεις εκείνες…  Το Κάβο Γκρέκο, ειδικά, προοριζόταν για Νατοϊκές εξυπηρετήσεις, αλλά επειδή η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ, οι Βρετανοί επικαλούνταν ότι είναι μέρος των βρετανικών βάσεων  ειδικά λόγω του ΑΚΕΛ με τη γνώση του Αρχ. Μακαρίου τον οποίο βοηθούσαν να αντιμετώπιζε τις υποκριτικές επικρίσεις του ΑΚΕΛ. (βλέπε βιβλίο της γράφουσας σελίδα 255 «Από την΄Ενωση στην Κατοχή»), έκδοση 1995).

 

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ

Υποκριτικός  ο ρόλος του ΑΚΕΛ όταν σίγουρα γνώριζε ότι:

Ο Νατοϊκός κατασκοπευτικός σταθμός στο Ακρωτήρι Γκρέκο στην ακρίβεια βρισκόταν υπό την διοίκηση 4μελούς έμμισθου προσωπικού του ΝΑΤΟ υπό την ευθύνη της Τουρκίας!. Οι πληροφορίες αεράμυνας, μεταδίδονταν με ραντάρ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη μέσω Αδάνων. Ο σταθμός του Ακρωτηρίου Γκρέκο υπαγόταν στο Νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης με διοικητή Τούρκο συνταγματάρχηΚαι ΜΟΝΟ Τούρκοι έμμισθοι του ΝΑΤΟ είχαν την ικανότητα να τον επιθεωρούν κάθε έξι μήνες. Δηλαδή, οι Τούρκοι είχαν γνώση και της πιο μικρής λεπτομέρειας σε θέματα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του κατασκοπευτικού αυτού σταθμού υψηλής τεχνολογίας την εποπτεία του οποίου είχαν αποκλειστικά οι ίδιοι!

Μετά την ανεξαρτησία Τούρκοι από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη πήγαιναν στην Κύπρο και επιθεωρούσαν τις εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι Γκρέκο. Το θέμα εγέρθηκε το 1968 όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για κάποιο λόγο πήγαν στην κυπριακή πρεσβεία στην Άγκυρα και ζήτησαν βίζες για Κύπρο. Φαίνεται οι Τούρκοι πήγαινο-έρχονταν υπό κάλυψη ή μέσω των βρετανικών βάσεων. Ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας Χριστόδουλος Βενιαμίν ζήτησε εξηγήσεις από την Βρετ. Αρμοστεία. Τελικά με εντολή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν δόθηκαν βίζες. Και οι Βρετανοί έκαναν άλλες διευθετήσεις για την μετάβαση των Τούρκων επιτηρητών, δηλαδή μέσω της βάσεως Ακρωτηρίου επικαλούμενοι μια ειδική πρόνοια των Συμφωνιών του 1960…

Βλέπε άρθρο Φ.Α. «Σημερινή» 16.5.2022 «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, ΝΑΤΟ, Μακάριος και υποκρισία»

https://simerini.sigmalive.com/article/2022/5/16/sunetairismosgiateneirenenatomakarioskaiupokrisia/

Ο Μακάριος 1966

Από προηγούμενα βρετανικά έγγραφα σημειώνω ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όπως γράφει ο Δρ. Α. Παπαδόπουλος φαίνεται ότι  ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ. Σε εμπιστευτικότατο έγγραφο ημερ. 15 Δεκεμβρίου 1966,οι Βρετανοί είχαν την πληροφορία απευθείας από τον ίδιο τον Μακάριο ότι «η κυβέρνησή του θα παραχωρούσε μία βάση στο ΝΑΤΟ, για στάθμευση στρατευμάτων, εκτός από τουρκικά». Αναφορά στο άρθρο μου, που προανέφερα στην «Σημερινή»  28.3.2022 με το πιο κάτω αντίγραφο.

Το έγγραφο 15.12.1966 για τη δήλωση Μακαρίου ότι δεχόταν βάση του ΝΑΤΟ νοουμένου δεν θα στάθμευσαν Τούρκοι.

Μακάριος 1977

Τον Ιούνιο του 1977 ο Μακάριος σε συνάντηση που είχε με τον Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία ο οποίος συνόδευσε τον Βουλευτή Peter Tapsell,  τους είπε:

«…Δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί την παρούσα κατάσταση στη Κύπρο. Πρέπει να υπάρξει συμφωνημένη διευθέτηση πάνω σε μια λογική και ρεαλιστική βάση. Γι΄αυτό χρειαζόταν η έμπρακτη υποστήριξη των Αμερικανών και των 9 (ΕΟΚ). Μια λύση θα ήταν προς το συμφέρον όλων. Εμφαντικά ανέφερε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και προχώρησε και είπε ότι κατά την άποψή του το ΝΑΤΟ ήταν καλό πράγμα. Ένα δυνατό ΝΑΤΟ ήταν αναγκαίο ως αντίβαρο προς την Σοβιετική Ένωση…» (Βλέπε το άρθρο μου στην «Σημερινή» 16.5.2022 «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, ΝΑΤΟ, Μακάριος και υποκρισία».)

 

Σπ. Κυπριανού-  Ήθελε ένταξη σε ΝΑΤΟ-ΕΟΚ

Ο αγαπητός Δρ. Α. Παπαδόπουλος έκανε ένα λάθος στην πιο κάτω του παράγραφο όταν έγραψε : «Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορία που περιέχεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Foreign Office (δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο του 1984) ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού πρότεινε, τον Ιανουάριο του 1985, στην Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ.»

Τα έγγραφα που αναφέρονταν στις περιόδους 1983-85 αποδεσμεύθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου  2014 και η δημοσίευσή τους από την γράφουσα ξεκίνησε στην «Σημερινή» την ίδια μέρα  30.12.2014. (Το  Εθνικό Αρχείο μας τα διαθέτει μέρες πριν για να ετοιμάσουμε τις αναφορές μας για την συγκεκριμένη ημέρα). Ξεκινώντας με το α) Μέρος στις 30 Δεκεμβρίου 2014 με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων ζητούσε ο Σπύρος Κυπριανού – Ήθελε ένταξη σε ΝΑΤΟ-ΕΟΚ».

https://simerini.sigmalive.com/article/2014/12/30/ethele-entaxe-se-nato-eok/

 https://simerini-live-2ef083b48b0048fea3f61faa6-eaa9570.divio-media.com/documents/simerini/simerini_30122014.pdf   σελίδα 7.

Εν κατακλείδι θα διαφωνήσω με την αγαπητό Δρ. Α. Παπαδόπουλο. Πιστεύω υπάρχει περιθώριο η ΚΔ να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, φτάνει να έχει την αποφασιστικότητα να διαπραγματευθεί σθεναρά με τους Βρετανούς την παρουσία των βρετανικών των βάσεων στο νησί αφενός και αφετέρου να αποφασίσει, να πιστέψει και να σεβαστεί την απόφαση του λαού του 2004: ότι τι η λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που οι Βρετανοί προώθησαν με το ψήφισμα 649/90,  απερρίφθη από το λαό  στις 24.4.2004 (όπως είχε εντοπίσει και η International Crisis Group).  Και ο Γ. Βασιλείου, ο «άνθρωπός τους» δεν είχε καμία λαϊκή εντολή να το δεχόταν.  Από αυτά τα δύο σημεία ξεκινά το όλο θέμα και όχι από τους Αμερικανούς… 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 7/8/2022



 Ανάρτηση από : Sofia Papanikolaou