19.8.22

Τουρκικά think tanks «σκιάχτηκαν» από τις αποκαλύψεις του Πενταποστάγματος Ελπίζουμε στην Άγκυρα να λάβουν σοβαρά αυτές τις πληροφορίες και να μην αποτολμήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή

Οι αποκαλύψεις του Πενταποστάγματος φαίνεται να έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τα τουρκικά think tanks καθώς θέτουν την Άγκυρα μπροστά στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αν συνεχίσει στο ίδιο αναθεωρητικό πλαίσιο. Ειδικά η χθεσινή αποκάλυψη μας για το ποια είναι τα σχέδια αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν πλεύσει προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και επιχειρήσει να τρυπήσει.


Ειδικά η δεξαμενή σκέψης που φέρει την ονομασία «Τουρκικό Κέντρο Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής» έχει ως πρωτοσέλιδο την  αποκάλυψη εστιάζοντας ειδικά στις πληροφορίες πως ακόμα και η έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλς Ντε Γκωλ είναι ανάμεσα στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής της συνεργασίας με το Παρίσι.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό Πενταπόσταγμα συνεχίζει να στοχοποιεί τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα νέα που τα ελληνικά ΜΜΕ βασίζουν σε πηγές των Ελληνοκυπριακών υπηρεσιών πληροφοριών δεν υπάρχει όριο στη στρατιωτική συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Γαλλίας και θα σταθούν μαζί ενάντια στην Τουρκία σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιήσει παράνομες ενέργειες στο αποκαλούμενο τεμάχιο 6 που προσπαθεί να σφετεριστεί την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δημοσίευμα τονίζει πως αν η Τουρκία ενεργήσει στην περιοχή γαλλικές στρατιωτικές μονάδες και ακόμα και το αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ θα σταθεί απέναντι στην Τουρκία και ελληνικές δυνάμεις που πραγματοποιούν ατελείωτες απειλές θα διενεργήσουν στρατιωτικές δραστηριότητες ενάντια στην Τουρκία υποστηρίζοντας την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Γαλλία στην περιοχή».

Εμείς σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε στην Άγκυρα να λάβουν σοβαρά αυτές τις πληροφορίες και να μην αποτολμήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή.

Στο άρθρο της Πέμπτης εμείς γράφαμε: «Σε ετοιμότητα είναι τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας που αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να «τεντώσει» τα δύο ελληνικά κράτη.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η οδηγία προς ναυτιλομένους που εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου μετά την εξαγγελία Ερντογάν, για το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Χαν, λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στοιχεία που αναφέρουν πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί αμέσως μετά στο βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς εκεί υπάρχουν αναφορές για πλούσιο κοίτασμα.

Οι πληροφορίες και εκτιμήσεις των Κυπριακών Αρχών είναι ότι ο Ερντογάν ενόψει εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι θα θελήσει να αρπάξει το κοίτασμα αυτό για να το παρουσιάσει ως τουρκικό στον λαό του ενισχύοντας το αφήγημα της παντοδυναμίας της Τουρκίας στην λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα όπου «κανείς δεν κουνιέται και κάνει ό,τι θέλει χωρίς την έγκριση της Άγκυρας».

Ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από πηγές στην Λευκωσία αναφέρουν πως καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κινηθεί στρατιωτικά, θα υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της Γαλλοκυπριακής στρατιωτικής συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, γαλλικές ναυτικές μονάδες, ίσως ακόμα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ, θα αφιχθούν στην περιοχή.

Παράλληλα στην περιοχή θα πλεύσει και ελληνική μονάδα αλλά οι ίδιες πηγές τονίζουν πως προκειμένου να μην ανέβει και άλλο η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα θα παραμείνει παρατηρητής και μόνο αν τα πράγματα φτάσουν σε θερμό επεισόδιο με πυρά θα εμπλακεί.

Την ίδια χρονική περίοδο στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα εκτιμούν πως η Άγκυρα θέλοντας να απασχολήσει σημαντικό μέρος του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο θα στείλει σε δοκιμαστικό πλου το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu.

Ο πλους του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι από το ναυπηγείο της Τούζλα δίπλα στην Κωνσταντινούπολη προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από την Ρόδο σε πρώτη φάση και έως την Τρίπολη της Λιβύης σε δεύτερη προκειμένου έτσι η Τουρκία να κάνει ξεκάθαρη επίδειξη σημαίας σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μια επίδειξη σημαίας με όχι ένα απλό πλοίο αλλά με την ναυαρχίδα του στόλου της που παράλληλα θα είναι και το μεγαλύτερο πλοίο που έχουν φτιάξει ποτέ τουρκικά χέρια.

Η Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον πλου του «Anadolu» με πλοία του στόλου της καθώς εκτιμάται πως πέρα από τα δύο ρυμουλκά που θα είναι στο πλάι του, η Τουρκία θα στείλει ως συνοδεία του και τουλάχιστον δύο φρεγάτες και αριθμό πυραυλακάτων και πλοίο Γενικής Υποστήριξης.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα μετακινήσει τότε πλοία στην Κρήτη ενώ σκιά του τουρκικού αεροπλανοφόρου θα γίνουν δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Επιπροσθέτως σε συναγερμό θα τεθούν και παράκτιες συστοιχίες Exocet που υπάρχουν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πιστοποίηση και δοκιμή των Exocet, που έφεραν μέχρι πρότινος τα μαχητικά Mirage 2000, από τα μαχητικά Rafale.

Όλες αυτές οι κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας, μιας και θα πρόκειται απλά για έναν δοκιμαστικό πλου και επίδειξη σημαίας, περισσότερο μια κίνηση να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα πως μια επιχειρησιακή έξοδο του «Anadolu» στο Αιγαίο στο πλαίσιο μιας πολεμικής αναμέτρησης θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την βύθισή του αλλά και μαζί και την καταβύθιση του ηθικού του τουρκικού λαού που χρόνια τώρα τρέφεται με αυταπάτες για νεοοθωμανικά μεγαλεία, αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή στο Πενταπόσταγμα»

https://www.pentapostagma.gr