22.8.22

Ποιές θα είναι οι κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα



 Στις 9:30 αύριο το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα των καταναλωτών, μετά τις σοκαριστικές αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των παρόχων για τον Σεπτέμβριο. Με την κιλοβατώρα περίπου στα 0,80 λεπτά, αναμένονται με αγωνία οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Το ύψος των επιδοτήσεων για τον Αύγουστο ήταν 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όμως τότε η τιμή της ΔΕΗ ήταν μόλις 0,486 ευρώ ανά kwh. Τώρα η ΔΕΗ, που ηλεκτροδοτεί τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, εξακόντισε την τιμή της στα 0,8 ευρώ  για όσους καταναλώσουν πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα και στα 0,788 για όσους καταναλώσουν λιγότερες.

Η επιδότηση αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο, προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι προμηθευτές. Όμως κυβερνητικές πηγές τονίζουν το “ως ένα βαθμό”, που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα καλύψουν το χάσμα ανάμεσα στις τιμές της αγοράς και στις δυνατότητες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Επιδοτήσεις

Για να αντισταθμιστεί η αύξηση, θα πρέπει αντί για 0,337 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, η κυβέρνηση να δώσει τουλάχιστον 0,638 ευρώ, κάτι που όλοι αποκλείουν. Μέχρι και χθες ακούγονταν τιμές όπως 0,41 έως 0,45 ανά κιλοβατώρα. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας συνέντευξη στον Real FM είπε σήμερα ότι η επιδότηση θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ από 1,35 δισ. που ήταν για τον Αύγουστο.

Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι το σύνολο της επιδότησης θα αυξηθεί κατά 70,4% και θα διαμορφωθεί περίπου κατά μέσο όρο στα 0,57 ανά κιλοβατώρα. Αν και αυτό είναι ασφαλώς καλύτερο από τα 0,45 ευρώ που ακούγονταν μέχρι και χτες, και πάλι ο καταναλωτής θα βάλει πολλά από την τσέπη του. Εξάλλου άλλη θα είναι η επιδότηση για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο και άλλη για τους “εύπορους” που δεν ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ακόμα κι αν ήταν 0,57 προς όλους, ο καταναλωτής της ΔΕΗ για παράδειγμα, θα πλήρωνε τον Σεπτέμβρη 0,21 ευρώ την  κιλοβατώρα, αντί για 0,15 που του στοίχιζε τον Αύγουστο, όταν εξάλλου η μισή Ελλάδα έλειπε διακοπές και οι οικιακές καταναλώσεις ήταν ελάχιστες. Για 700 κιλοβατώρες που είναι μια συνήθης κατανάλωση για ένα νοικοκυριό τον Σεπτέμβρη, χωρίς να συνυπολογισθούν οι άλλες χρεώσεις του λογαριασμού του ρεύματος, η οικογένεια που θα επιδοτείται με 0,57 ευρώ θα πληρώσει 147 ευρώ για το ίδιο ρεύμα που τον Αύγουστο πλήρωσε 105 ευρώ. Και έρχεται και χειμώνας….

https://slpress.gr