27.8.22

Ρωσικός χειμώνας για την Ευρώπη

 


Το πρακτορείο Reuters προβλέπει μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη καθώς όσα χρήματα περισσεύουν, καταναλώνονται πλέον σε βενζίνη, φυσικό αέριο ηλεκτρισμό και βασικά είδη διατροφής. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, πριν καν μπει ο χειμώνας, εκτινάχθηκε στο 9%, και βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα!

Τέσσερις παράγοντες επιδρούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη: Το ρωσικό “ενεργειακό όπλο”, η γαλλική κρίση στην πυρηνική ενέργεια, η πτώση παραγωγής από τα αιολικά λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία.

«Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα» δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπομπάρντ διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου δικτύου σούπερ μάρκετ της Carrefour. «Αυτό που είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες – χαμηλός πληθωρισμός, διεθνές εμπόριο – έχει τελειώσει». Οι ευρωπαίοι πολίτες θα περιορίσουν τις δαπάνες τους ακόμα και στα είδη διατροφής. Περιττό να συζητήσουμε για δαπάνες σε τομείς όπως η ένδυση, η υπόδηση, η επίπλωση, η ψυχαγωγία, τα ταξίδια ή τα πολυτελή τεχνολογικά αξεσουάρ. Το υψηλό κόστος στη βιομηχανική παραγωγή σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της αγοράς, θα πλήξουν την εργασία και τις κοινωνικές δαπάνες.

Και ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, δεν ήταν τάση. Ήταν μία εξαίρεση, με τους ανθρώπους να επιθυμούν να ξοδέψουν μέρος των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων από τους περιορισμούς της πανδημίας, για να απολαύσουν το πρώτο ξέγνοιαστο, χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, καλοκαίρι τους, μετά το 2019 αλλά αυτό θεωρείται από όλους παρένθεση.

Όλες οι προβλέψεις στον αέρα

Η αλλαγή είναι δραματική, καθώς πριν από ένα χρόνο οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν οικονομική ανάπτυξη για το 2022 κοντά στο 5%! Σήμερα κανείς δεν ξέρει ούτε μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα ακολουθήσει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο Λευκός Οίκος δείχνει αποφασισμένος να ξοδέψει απίστευτα μεγάλα ποσά, πάνω από 5 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, σε βοήθεια προς την Ουκρανία για να συνεχίσει να φθείρει τη Ρωσία στο πολεμικό πεδίο.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων με απίστευτη επιπολαιότητα ακολούθησαν τα αμερικανικό σχέδιο, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες και το κόστος, που κυρίως αυτούς επιβαρύνει. Είπαν τόσα πολλά ψέματα στους πολίτες τους, για να αποδεχτούν τις πολιτικές ακολούθου των ΗΠΑ, που το χειμώνα, οι πολίτες θα αναγκαστούν να ζητήσουν εξηγήσεις.

Και δυστυχώς επιμένουν να ακολουθούν. «Δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι η Γερμανία και οι εταίροι της «θα κάνουν τα πάντα (!) προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να κερδίσει». Η υπουργός προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να συνεχιστεί και το 2023. Τι καλά! Την ίδια στιγμή τέσσερις στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία βλέπουν ήδη την επιβίωσή τους σε κίνδυνο σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW).

Ήδη το ευρώ σημείωσε ιστορική βουτιά 20ετίας στην ισοτιμία του με το δολάριο σε μία φάση που οι χώρες της ΕΕ συνθλίβονται κάτω από το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, των απογειωμένων τιμών της ενέργειας. Μάλιστα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει βυθιστεί στο 0,9937 έναντι του δολαρίου.

Επανεμφανίστηκαν τα κοράκια…

Και τα κοράκια που οδήγησαν στη χρεοκοπία τα πέντε ευρωπαϊκά “γουρουνάκια” τα περιβόητα PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) επανεμφανίζονται. Το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων από την οικονομική κρίση του 2008 έχουν βάλει τα hedge funds, στοιχηματίζοντας 39 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, σε κατάρρευση της οικονομίας της Ιταλίας! Ποιοι έπονται;

Και η Ελλάδα; Για να μην ανησυχεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υποθέτω ότι όταν αρχίσουν να πέφτουν οι χειμερινοί κεραυνοί, αυτός δεν θα βρίσκεται στην εξουσία και θα κατηγορεί την επόμενη κυβέρνηση για ανικανότητα!

https://slpress.gr/