27.8.22

Οι ΗΠΑ, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και ο “δίκαιος διαμοιρασμός”!

 

Οι Αμερικανοί έχουν μια βασική θέση για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, την οποία ανασύρουν σε κάθε ευκαιρία και τη δηλώνουν. Με αφορμή των προσφάτων ανακοινώσεων της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, για τη νέα ανακάλυψη στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δήλωση του έχει δυο άξονες. Μια θετική τοποθέτηση, που καταγράφει το αυτονόητο σε σχέση με το κυριαρχικό δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και μια “ουρά”, η οποία είναι αχρείαστη, που “κολλά” στη γενική θέση για να ικανοποιήσει και την κατοχική Τουρκία. Τι είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Αυτό που αναφέρει πάντα.

Πρώτο, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αναγνωρίζει εν πολλοίς το αυτονόητο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, έστω κι εάν είναι ημικατεχόμενο και απειλείται από την κατοχική Τουρκία. Η αναφορά αυτή κρίνεται θετικά.

Δεύτερο, σε συνάρτηση με το πιο πάνω, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έσπευσε να επαναλάβει την γνωστή ουρά: «Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».


Είναι προφανές πως δεν αφορά τις ΗΠΑ, ούτε κανένα άλλο κράτος ή οργανισμό πως θα αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία το φυσικό της πλούτο. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει όπως θέλει, όπως κρίνει ότι εξυπηρετείται τα συμφέροντα της, το φυσικό της αέριο. Κάνει γεωτρήσεις και αξιοποιεί το αποτέλεσμα.

Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες με την “ουρά” θέλουν να κρατήσουν “ισορροπίες” και να “κλείσουν το μάτι” στην Άγκυρα, που αξιώνει διαμοιρασμό του φυσικού αερίου προς όφελος δήθεν και των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία θέλει να έχει ρόλο και λόγο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ουάσιγκτον έχει βρει τρόπο να ικανοποιήσει την παράλογη και παράνομη αξίωση της κατοχικής δύναμης. Για το διαμοιρασμό και τη συνδιαχείριση. 
Ανακάλυψαν, λοιπόν, οι ΗΠΑ πως ο διαμοιρασμός πρέπει να είναι “δίκαιος”!
 Ένα κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους θεωρείται δικοινοτικό. Δεν αφορά το κράτος αλλά τις… φυλές, τις κοινότητες.
 Από πότε;