14.8.22

Η «Γαλάζια Συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ στέλνει μηνύματα από το λιμάνι της Χάιφα



 Η διμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, με τις δύο μεριές να αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο έχουν κοινούς προβληματισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αλλά και κοινές επιδιώξεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως πρώτοι είχαμε γράψει στο enikos.gr, βρίσκεται εν ισχύ το νέο «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Ισραήλ 2022», το πλαίσιο της Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ 2022».

Όπως με την περίπτωση υπογραφής του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας» έτσι κι εδώ, το ΓΕΕΘΑ έτρεξε ταχύτατα τις σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή του “Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ“.

Η «Γαλάζια Συμμαχία» Ελλάδας – Ισραήλ

Τα αποτελέσματα φάνηκαν σύντομα, με τελευταία την άφιξη 10 ισραηλινών μαχητικών στην Ελλάδα, συνοδευόμενα από ιπτάμενο τάνκερ και ιπτάμενο ραντάρ, για κοινές ασκήσεις με Έλληνες πιλότους μαχητικών.

Πρόκειται για την συνέχεια της άσκηση “Frizis Damas 2022”, το πρώτο στάδιο της οποίας έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον FIR του Τελ Αβίβ μέχρι το FIR της Λευκωσίας.

Ως συνέχεια αυτών, των ασκήσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Αρματαγωγού (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ με το Ισραηλινό Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) INS YAFFO, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως λιμένα Χάιφας.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Η «Γαλάζια Συμμαχία» Ελλάδας – Ισραήλ

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων, καθώς και στην πρακτική εκπαίδευση εν πλω των Δοκίμων Υπαξιωματικών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στα πλαίσια του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής, στον οποίο συμμετέχει το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ.

https://www.enikos.gr