14.8.22

Η κυπριακή ΑΟΖ ο δεύτερος σταθμός του γεωτρύπανου Abdulhamid Han

Πάντως, σαν εκθεσιακός χώρος στο βυθό του Αιγαίου, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον θέαμα!
Juan


Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν ( Abdulhamid Han ), θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις.

Αν και παλαιότερα ο βασικός στόχος ήταν η επίδειξη δύναμης και η επιβολή, τώρα πλέον στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου.

Συνεπώς είναι προφανές, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να «δουλεύουν» για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν δηλώνει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και «δικό του» φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πρόσφατα πως μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για έτος εκλογών και μεγάλων εορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

 https://www.enikos.gr