5.8.22

Θα μείνει μόνη η Τουρκία: Συντριπτικά αποδεκτή η εισήγηση Μενέντεζ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε ρεπορτάζ της ότι η δικομματική υποστήριξη για την επέκταση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ επιτυγχάνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την εισήγηση για τη γρήγορη έγκριση της ένταξης των δύο χωρών ση Δυτική Συμμαχία έκανε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία – το ψήφισμα εγκρίθηκε με 95-1 – την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως μελών του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μια κίνηση που οι ηγέτες και των δύο κομμάτων παρουσίασαν ως κλειδί για την αμερικανική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley (R., Mo.), ο οποίος ήταν ο μόνος γερουσιαστής που καταψήφισε το ψήφισμα, υποστήριξε στην ομιλία του πριν από την ψηφοφορία ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι λιγότερο εστιασμένες στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και περισσότερο στην Κίνα, που είναι μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία.

Τώρα που η Γερουσία έχει επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ευρέως αναμενόταν, μόνο επτά από τα 30 σημερινά μέλη της συμμαχίας πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την ένταξή τους, σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι η χώρα της οποίας η έγκριση παραμένει περισσότερο αμφίβολη.

Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και της ομάδας του, ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η Τουρκία συμφώνησε να γίνουν και οι δύο επίσημα υποψήφιες για ένταξη.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να τερματίσουν την υποστήριξη στις κουρδικές μαχητικές ομάδες, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις, και να τερματίσουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Έκτοτε, ωστόσο, ο κ. Erdogan έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πώς οι δύο αιτούντες υλοποιούν τη συμφωνία, εγείροντας και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με την προθυμία της Τουρκίας να χορηγήσει την τελική έγκριση ένταξης.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές μέχρι την 1η Οκτωβρίου και δεν θα εξετάσει το ζήτημα πριν από αυτήν την ημερομηνία, είπαν αξιωματούχοι. Μέχρι τότε, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν θα έχει επικυρώσει.

Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία έγκρισης μέλους ήταν από τις ταχύτερες στην ιστορία των επτά δεκαετιών της συμμαχίας.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – U.SSenate Ratifies Adding Finland and Sweden to NATO

https://hellasjournal.com