5.8.22

Απειλούν με πλήγμα την Ταϊπέι: Κινεζικοί υπερηχητικοί πύραυλοι περνούν “σουβλάκι” την Ταϊβάν & βομβαρδίζουν στην ΑΟΖ Ιαπωνίας -7η Ζώνη περικύκλωσης του νησιού

 


Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Κινεζικοί βαλλιστικοί και υπερηχητικοί πύραυλοι περνούν πάνω από την Ταϊβάν από διάφορα σημεία του εναέριου χώρου της θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις ΕΔ του νησιού.

Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Πληροφορίες του WarNews247 κάνουν λόγο για “απάντηση που έχει ετοιμαστεί” και θα κλιμακώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Κίνα.

Οι πληροφορίες, τα βίντεο και οι κινήσεις των κινεζικών δυνάμεων δείχνουν ότι προσομοιώνουν κατάληψη της νήσου. Ο PLA εκτόξευσε αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά ύδατα της Ταϊβάν ξεκινώντας από τις 13:46 τοπική ώρα.

Επιπλέον, ο PLA πρόσθεσε μια επιπλέον ζώνη περικύκλωσης της Ταϊβάν καθιστώντας 7 συνολικά τα σημεία στρατιωτικών ασκήσεων και όχι έξι που ήταν μέχρι τώρα. Επιπλέον η άσκηση έχει παραταθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί στις 10 π.μ.

Ταυτόχρονα, ο κινεζικός Στρατός της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου εκτόξευσε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας από τα νησιά Πινγκτάν, 138 χλμ δυτικά από την επικράτεια της Ταϊβάν σε μια καθορισμένη περιοχή, έχοντας ως καθαρό στόχο την Ταϊπέι.

Τουλάχιστον, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι (μέχρι τώρα) που εκτοξεύθηκαν από τον στρατό της Κίνας έπεσαν μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, δήλωσε την Πέμπτη η ιαπωνική κυβέρνηση, καταδικάζοντας την κίνηση και προχωρώντας σε διάβημα διαμαρτυρίας.

“Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στους δημοσιογράφους.

“Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας μας και την ασφάλεια των ανθρώπων” πρόσθεσε.

Ο στρατός της Κίνας εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς DF15B από την ηπειρωτική χώρα στην επαρχία Φουτζιάν. Οι κινεζικοί πύραυλοι πέρασαν από τον κεντρικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν πριν πέσουν στις ανατολικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας ο PLA έχει ρίξει προς την Ταϊβάν τους εξής πυραύλους και ρουκέτες:

(MRBHM) DF-17 : 1
(MRLS) PCL191: 20
(MRLS) PHL-03: 34
(SRBM) DF-16 : 1
(SRBM) DF-15B : 2

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι της Κίνας PCL191 (MRLS) εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Xiamen στην Fujian, προς τα στενά της Ταϊβάν. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε ότι οι ψαράδες της Ταϊβάν έβλεπαν τους κινεζικούς πυραύλους να περνούν πάνω από τα κεφάλια τους και να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο PLA εκτόξευσε ακόμη έναν  βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς DF16 από την ηπειρωτική χώρα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Περνώντας από τον εναέριο χώρο στα νότια της Ταϊβάν ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Δείτε βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:13
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:17
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:22

Κίνα: Ξεκινήσαμε – Oι δυνάμεις της Ταϊβάν μην κάνουν το λάθος

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι (07:00 ώρα Ελλάδας).

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης ως αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στη νήσο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε

“πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλέστηκε στρατιωτικούς αναλυτές, τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα είναι εύρους «χωρίς προηγούμενο»και πύραυλοι θα περάσουν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν.

«Είναι η πρώτη φορά» που ο κινεζικός στρατός θα εκτοξεύσει πυραύλους και θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά στο στενό της Ταϊβάν, υπογράμμισε η εφημερίδα

Τα σημερινά γυμνάσια γίνονται σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν -σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της- και θα διαρκέσουν άλλες τρεις ημέρες, ως την Κυριακή.

«Αν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν ηθελημένα σε επαφή (σ.σ.: με στον στρατό της Κίνας) και ρίξουν ακόμη και μια τουφεκιά κατά λάθος, (ο κινεζικός στρατός) θα ανταποδώσει με σθένος και θα είναι η πλευρά της Ταϊβάν» αυτή που θα έχει την ευθύνη και «θα υποστεί όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι αρχές της νήσου κατήγγειλαν τα γυμνάσια, κρίνοντας ότι απειλούν την ασφάλεια της ανατολικής Ασίας.

«Ορισμένες από τις περιοχές των γυμνασίων της Κίνας καταπατούν (…) τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν», είπε ο Σουν Λι-φανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, στηλιτεύοντας την «παράλογη» ενέργεια της Κίνας η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη».

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου και συμπεριλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, πλήγματα στόχων στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», συνόψισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι οι ψαράδες της Ταϊβάν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, είναι τα άμεσα θύματα της έντασης.

«Αυτό θα μας επηρεάσει σίγουρα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;», αναφέρουν οι κάτοικοι της Ταϊβάν.

Το Associated Press μίλησε με κατοίκους στην πόλη Keelung καθώς πήγαιναν για μπάνιο στο στενό της Ταϊβάν, κοντά στο σημείο όπου η Κίνα λέει ότι πραγματοποίησε «πυραυλικά πλήγματα ακριβείας», στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

«Όλοι θα έπρεπε να θέλουν χρήματα, όχι σφαίρες. Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», δήλωσε ο 63χρονος Lu Chuan-hsiong.

Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού σκάφους, Chou Ting-tai, ανέφερε: «Είναι πολύ κοντά μας. Αυτό σίγουρα θα μας επηρεάσει, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».

Ωστόσο, ο διευθυντής της Ένωσης Ψαράδων,Chen Wen-ching, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, καθώς οι ασκήσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου. «Πολλοί ψαράδες διαμαρτύρονται. Θέλουν να διεξάγουν ασκήσεις εδώ γύρω και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε.

Και συνέχισε: «Πρέπει να ενημερώσουμε τους ψαράδες μας να εγκαταλείψουν την περιοχή των ασκήσεων, για να αποφύγουμε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και απώλειες περιουσιών».

Δείτε βίντεο και χάρτες

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:29
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:09
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:13
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:25

Δείτε στους χάρτες από που περνούν οι κινεζικοί πύραυλοι

Δείτε στον χάρτη που έπεσαν οι κινεζικοί πύραυλοι στην ΑΟΖ Ιαπωνίας

Η προσομοίωση πλήγματος στην Ταϊπέι

_____________________
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη