1.8.22

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για το γεωτρύπανο «Abdulhamid Κhan»: Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τρίτο καλοκαίρι αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και επιφυλακής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, με το ερώτημα που πλανάται να είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να τα παίξει όλα για όλα ή αν θα επιχειρήσει με ελεγχόμενη ένταση να ταράξει και πάλι τα νερά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί εξ αρχής να υπολογίζει το μέγεθος της αντίδρασης και την τροπή που μπορεί να πάρει μια τέτοιου είδους πρόκληση.

Και για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στην θέση τους, μπορεί το γεωτρύπανο «Abdulhamidkhan» να έχει εξέλθει πλέον από το «πειρατικό» λιμάνι της Μερσίνας όμως παραμένει εκεί, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές του διαδικτύου και πραγματοποιεί εν πλω δοκιμές.

  • Το γεωτρύπανο που παρακολουθείτε τόσο μέσα από αυτές τις πηγές όσο κι από άλλα μέσα όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις κινήσεις της Τουρκίας- διότι δεν είναι μόνο η Αθήνα που επιθυμεί την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή- θα παραμείνει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή γι’ αρκετές ημέρες ακόμα έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των δοκιμών.

Και βεβαίως πως θα μπορούσε να ξεκινήσει το «Abdulhamidkhan» το ταξίδι του δίχως τις «ευλογίες» του Τούρκου προέδρου και των τούρκων αξιωματούχων της κυβέρνησης, αλλά και δίχως ναυτική αναγγελία.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αγγελία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων Επιτελών δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί την ίδια μέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν πατήσει το πόδι του και βγάλει το νέο «πύρινο» λόγο από το κατάστρωμα του πλωτού γεωτρύπανου.

Εκτιμήσεις για το που μπορεί να στείλει το «Abdulhamidkhan» μια navtex υπάρχουν αρκετές με ορισμένες να δημιουργούν ήδη πονοκέφαλο στα Ελληνικά Επιτελεία, ιδίως αν η Τουρκία επιχειρήσει να βάλει και πάλι φωτιά στην περιοχή.

  • Βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου, νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου ή εντός της παράνομης θαλάσσιας ζώνης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου είναι μόνο ορισμένα από τα σενάρια που δημιουργούν τις συνθήκες του «γενικού συναγερμού».

Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, κανένα Επιτελείο και ουδείς Αξιωματικός επιβεβαιώνει ότι το «Abdulhamidkhan» έχει βάλει ρότα προς το Αιγαίο ή την Μεσόγειο σε σημείο Ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ξεκάθαρες οι θέσεις της Ελλάδας

Πάντως το «μπαϊράκι» της Άγκυρας που θέλει να φανεί ως η υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής η οποία, θέλει να δείχνει ότι μπορεί ν’ αψηφά Συμμαχίες, ιστορικές και πολιτικές αποφάσεις, δεν αφήνει αδιάφορη τη Δύση.

  • Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο προς τους Συμμάχους, με τελευταίο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ν’ ανεχτεί οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων. Κ        αι ο Έλληνας υπουργός τόσο στο State Department, όσο στο Πεντάγωνο και στο Καπιτώλιο, δίπλα στον Μπομπ Μενέντεζ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται ν’ αντιδράσει ακόμη και με δυναμικό τρόπο εφόσον απαιτηθεί.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Ελληνικό Επιτελείο είναι πως η Τουρκία θα θελήσει να παίξει με τη φωτιά αλλά δεν αποκλείεται να το κάνει με ελεγχόμενο για εκείνη τρόπο, ώστε στο τέλος να δώσει εντόλη για «κράτει» στις μηχανές του «Abdulhamidkhan».

Άλλωστε τα πολιτικά χαστούκια προς την κυβέρνηση της Άγκυρας δεν είναι λίγα. Όπου και να κοιτάξει κάποιος θα παρατηρήσει ότι οι διπλωματικές ήττες της γείτονος είναι αρκετές. Μάλιστα η Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών ενώπιο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενόχλησε με τις δηλώσεις της οι οποίες δεν είχαν σχέση με πολιτική ίσων αποστάσεων.

Και η Τουρκία δεν ξεχνά, όσο κι αν θέλει να πουλά «τσαμπουκά», ότι βρίσκεται σε επιτήρηση από την Δύση την στιγμή που η Ελλάδα υποδέχεται φίλους και συμμάχους στις Ελληνικές βάσεις και συνεκπαιδεύεται σε κάθε μορφή αντιμετώπισης οποιασδήποτε μορφής κρίσης.

https://hellasjournal.com