5.7.22

Σε κατάθλιψη η Άγκυρα: H αεροπορική υπεροχή έχει χρώμα μπλε από τα Βαλκάνια μέχρι τη νοτιοανατολική Μεσόγειο

 

Η υπεροχή έναντι της Τουρκίας έγκειται στο γεγονός της απόφασης να αναβαθμιστούν 83 F-16 σε Viper, άλλα 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced, την αγορά των 24 Γαλλικών Rafale και ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για 20+20 F-35 που από το 2030 θα εμφανιστούν στην Ελλάδα. Φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία

Η «αμερικανοποιημένη» σε κουλτούρα TuAF έχει τελειώσει προ πολλού, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές και εξηγούν, ότι οι ιπτάμενοι της γείτονος που συναντούσαν στις Νατοϊκές ασκήσεις είχαν αφήσει πίσω τους τις συνήθειες εξ ανατολών και ασπάστηκαν απόλυτα το δυτικό δόγμα.

Από την συμπεριφορά μέχρι τον τρόπο λειτουργίας κατά τη διάρκεια των Συμμαχικών πτήσεων. Πλέον αυτό που συναντούν τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα, είναι κάτι άλλο, «απαίδευτο» και σίγουρα εκτός των προτύπων που είχαν συνηθίσει να βλέπουν.

  • Άλλωστε η πλειονότητα αυτών των αεροπόρων, που άλλοι είχαν φέρει τα F-16 στην Τουρκία, άλλοι είχαν υπηρετήσει σε Νατοϊκές θέσεις, κ.ο.κ., τώρα παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές. Και παρά τις τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, ιπτάμενο και τεχνικό, η Τουρκία δίνει τον δικό της αγώνα να καταφέρει να πείσει πως οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τους S-400 θα πρέπει να αρθούν, ιδίως στον τομέα που αφορά τα μαχητικά F-16.

Και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Αθήνα δηλώνει ανυποχώρητη και διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πράττει ότι είναι απαραίτητο για την προαγωγή των Εθνικών δικαίων, ενώ η Άγκυρα δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κρατά την επιθετική γραμμή που χάραξε ο Ταγίπ Ερντογάν, στρέφει τα βέλη της ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον κατηγορεί για την ένδεια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η μετάκαυση με την οποία κινούνται τα «μπλε φτερά», μαρτυρά το σχέδιο ενίσχυσης και μια πορεία προς τον μέλλον η οποία θα δημιουργεί όλες τις επιχειρησιακές συνθήκες πλήρους αεροπορικής υπεροχής όχι μόνο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά σ’ ολόκληρη την Βαλκανική και τη Μεσόγειο. Το γεγονός πως ακόμη και ο διεθνής Τύπος βλέπει την περιδίνηση της πάλαι ποτέ ισχυρής TuAF και με αναλύσεις αποδεικνύει ότι η ψαλίδα που έχει ανοίξει είναι υπέρ της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, φέρει αντίκτυπο στο εσωτερικό της γείτονος, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

  • Αυτή η υπεροχή έγκειται στο γεγονός της απόφασης να αναβαθμιστούν 83 F-16 σε Viper, άλλα 38  F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced, την αγορά των 24 Γαλλικών Rafale και ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για 20+20 F-35 που από το 2030 θα εμφανιστούν στην Ελλάδα. Παράλληλα ο Ελληνικός αγώνας δρόμου συνεχίζεται για τα όπλα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένες οι νέες αεροπορικές πλατφόρμες, με το αεροπορικό Επιτελείο να στοχεύει ψηλά και σε πολύ ξεχωριστούς πυραύλους οι οποίοι θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα έχει ενεργοποιήσει όποια επιρροή έχει στο Κογκρέσο ώστε να καταφέρει να προσπεράσει τον ιδιαίτερα αντί-τουρκικό Αμερικανικό θεσμικό σκόπελο.

Μέχρι και ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή «διαφημίζει» , πως συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραϊμ Καλίν και στη συνέχεια ο Αμερικανός τιτίβισε πως θα στηρίξει την απόφαση του Τζο Μπάϊντεν, να πουλήσουν οι ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία.

Και μπορεί ο «μαέστρος» της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δημιουργεί κλίμα πως όλα πάνε καλά και ότι τα μαχητικά η Τουρκία θα τα πάρει, αλλά από την άλλη πλευρά το «No Jets For Turkey», οι προσπάθειες που κάνουν οι Ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές, η Ελληνική ομογένεια- κι όχι μόνο- βρίσκει θετικό αντίκρισμα στο Κογκρέσο.

Αλλά αν δούμε και μια ακόμη πτυχή αυτής της υπόθεσης, ακόμη και στην περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταφέρει δια πυρός και σιδήρου να περάσει το τουρκικό αίτημα από το Κογκρέσο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι τα Viper με την ημισέληνο να φτάσουν στην Άγκυρα και βεβαίως να κριθούν επιχειρησιακά.

Και την ίδια ώρα στις αεροπορικές βάσεις της Ελληνικής επικράτειας θ’ απογειώνονται διαρκώς «οχιές», δηλαδή τα F-16 Viper, τα Rafale, τα Mirage 2000-5 που όσο περνά ο καιρός η 331 Μοίρα «φορτώνει» ολοένα και μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, ενώ στο βάθος τα μόνα ραντάρ που θα βλέπουν stealth συχνότητα θα είναι τα Ελληνικά…

https://hellasjournal.com