5.7.22

Φοβερή πρόβλεψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης: Ο Ερντογάν θα υποστεί “τεράστια ήττα” στις εκλογές, αλλά…

 

Σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Financial Times η Laura Pitel καιο Andrew England αναφέρονται στην προτροπή του δημάρχου της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu) προς την επιχειρηματική κοινότητα να δείξει θάρρος έναντι του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Η επιχειρηματική κοινότητα της Τουρκίας είναι «υπεύθυνη» για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης λόγω της αποτυχίας της να μιλήσει εναντίον του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και των ανορθόδοξων πολιτικών του, είπε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης της χώρας και προέτρεψε τα στελέχη των επιχειρήσεων να επιδείξουν «θάρρος».

Σε μια επίθεση στον επιχειρηματικό κόσμο, ο Ekrem İmamoğlu, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το έθνος υποφέρει από «τη σημαντικότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Τουρκίας», με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70% και τη φτώχεια να εκτινάσσεται στα ύψη. Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί ηγέτες απέτυχαν να μιλήσουν.

«Παρακολουθώ με λύπη καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να μην μπορεί να δείξει θάρρος», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας -μεταξύ άλλων- ότι «δυστυχώς, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υπεύθυνος [για την οικονομική κατάσταση]».

Ο İmamoğlu, ο οποίος θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Erdogan στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εξέφρασε ωστόσο τη συμπάθειά του προς τα στελέχη των εταιρειών που σε μεγάλο βαθμό σιωπούν, καθώς η χώρα περνά από τη μια κρίση στην άλλη, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί φοβούνται τις πιθανές συνέπειες από την άσκηση κριτικής στον Τούρκο ηγέτη.

«Φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν έρευνα για τους λογαριασμούς τους, ότι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε παράνομες δίκες ή ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάποια άλλη παρέμβαση», είπε ο İmamoğlu.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η λαϊκή υποστήριξη στον Erdogan βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά και ότι ορισμένοι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται στα χέρια του κόμματός του και των συμμάχων του.

«Εμείς είμαστε που μπορούμε να νικήσουμε το κυβερνών κόμμα και εμείς που μπορούμε να χάσουμε», είπε. «Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει».

Προειδοποίησε ότι ο Erdogan θα υποστεί «τεράστια ήττα» από το εκλογικό σώμα εάν έχανε και επιδίωκε να επαναλάβει την ψηφοφορία, όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης.

«Είναι τα 86 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που δίνουν τις εκλογές [το αποτέλεσμα] σε αυτόν που το αξίζει», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, και του Erdogan συμπεριλαμβανομένου». 

ΠΗΓΗ: Financial TimesLaura PitelAndrew England – Istanbul mayor urges Turkish business community to show ‘courage’ towards Erdoğan

https://hellasjournal.com