19.7.22

Να δοθεί σημασία στις απειλές της Τουρκίας, λέει η FAZ: Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί πραγματικά τα ελληνικά νησιά

 

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη Βιέννη, Michael Martens σχολιάζει εισαγωγικά στην ανταπόκρισή του ότι, όπως μας έχει διδάξει και η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι αυταρχικοί ηγέτες, ακόμα και όταν -ή κυρίως όταν- όσα λένε ακούγονται παράλογα.

Αυτό ισχύει και για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), του οποίου οι δηλώσεις ακούγονται «τρελές», δεδομένου ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε νησιά όπως είναι η Λέσβος, η Ρόδος ή ακόμα και η Κρήτη.

Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στο επεισόδιο με τον χάρτη, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, ο Μπαχτσελί (Bahceli), και υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν ο ίδιος ο αρχηγός του MHP είχε δηλώσει ότι τα νησιά που κάποτε ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία, εκλάπησαν από την Τουρκία και θα πρέπει να της επιστραφούν είτε οικειοθελώς είτε με τη βία.

Εν συνεχεία ο ανταποκριτής παρατηρεί ότι ο Bahceli δεν είναι μόνος σε αυτή τη ρητορική, καθώς και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Cavusoglu, έχει αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλο μέρος των ελληνικών νησιών, επικαλούμενος την στρατιωτικοποίησή τους.

Η Ελλάδα δικαιολογεί την παρουσία του στρατού με το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, κάτι που είναι κατανοητό, όπως σημειώνει ο MMartens, όχι μόνο λόγω των τουρκικών απειλών, αλλά και εξαιτίας του ότι ο τουρκικός στρατός τακτικά στις ασκήσεις του προχωρά σε προσομοίωση της κατάληψης νησιών.

Εξάλλου, το τουρκικό ναυτικό έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταλάβει νησιά, όπως έκανε το 1974, όταν κατέλαβε το ένα τρίτο της Κύπρου. Η Ελλάδα τονίζει τον αμυντικό χαρακτήρα της παρουσίας του στρατού στα νησιά, κάτι που ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με στρατιωτικά θέματα, είναι πειστικό, όπως σχολιάζει η ανταπόκριση. Είναι, άλλωστε, εντελώς απίθανο να εξαπολύσει η Ελλάδα από τα νησιά της επίθεση στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα αναφέρει δύο λόγους που εξηγούν τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας:

  • Πρώτον, αναφορά γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας και στη δεινή οικονομική κατάσταση, και
  • Δεύτερον στην επιδείνωση των σχέσεων του Προέδρου Erdogan με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον, οπότε και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Το ελληνικό επιχείρημα, που κατά την εκτίμηση της Αθήνας βρίσκει απήχηση στην Ουάσιγκτον, είναι ότι η Τουρκία, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις των εταίρων του ΝΑΤΟ, προμηθεύτηκε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, για αυτό και έχει χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει τα F-35.

Ωστόσο ακόμα και η ταυτόχρονη κατοχή του S-400 και των σύγχρονων αμερικανικών F-16 αποτελεί μεγάλο ρίσκο για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το επιχείρημα της Ελλάδας, διότι έτσι -κάνοντας χρήση του ρωσικού συστήματος- μπορούν να δοκιμαστούν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στη Μόσχα.

Παρόλα αυτά, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται και από την Άγκυρα, της οποίας τις αξιώσεις η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει.

Το σίγουρο είναι, όπως σχολιάζει ο MMartens, ότι μια διένεξη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα απειλούσε αυτή τη στιγμή τη Συμμαχία περισσότερο από ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγει η ανταπόκριση, μέχρι στιγμής δεν πτοείται από τις προκλήσεις του Erdogan, και μάλιστα απάντησε κατηγορηματικά αλλά αντικειμενικά μέσω της ανάρτησής του στο twitter, με την οποία κάλεσε τον Erdogan να πάρει θέση στο αν ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία χάρτης συνιστά πρόκληση ή πραγματικό στόχο, δείχνοντας συγχρόνως ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine ZeitungMichael Martens – Die Türkei will griechische Inseln

https://hellasjournal.com