19.7.22

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέλαβε να τηλεφωνήσει στον Ακάρ: Μετά τη συνάντηση του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο


 Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν (Lloyd J. Austin III) συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο για να συζητήσουν την αυξανόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ότι αφορά τις βάσει, τον αμυντικό εκσυγχρονισμό και τη συλλογική άμυνα, ιδίως ενώ η Δύση βρίσκεται ενώπιον της επιθετικότητας της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

Ο Γραμματέας ευχαρίστησε συγκεκριμένα τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί από τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας.

Ο υπουργός Ώστιν μοιράστηκε την εκτίμηση για την Ελλάδα που φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας καθώς και την πρόσφατη επέκταση των αμερικανικών δραστηριοτήτων εκεί και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Ώστιν ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδροπούλης, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Σημειώνοντας ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουσουλί Ακάρ τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός προέτρεψε και οι δύο πλευρές να διερευνήσουν ρεαλιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές.

Ο υπουργός Ώστιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υπέρβαση των αμυντικών της δαπανών και των δεσμεύσεων εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατιωτικών μας.