5.7.22

Κάντο όπως το Ισραήλ: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από επιθέσεις με drone


 Δύο ισραηλινές εταιρείες συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα περιστροφικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (RUAS), που διαθέτει δυνατότητες πυρός ακριβείας, βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

ΗΧεζμπολάχ εκτόξευσε drones προς την κατεύθυνση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, γεγονός που έθεσε το ερώτημα για το Ισραήλ: πώς να αμυνθεί από τέτοιες επιθέσεις.  Το περιστατικό του Σαββάτου, είναι μόνο μία από τις πολλές τέτοιες επιδρομές drone κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, τους τελευταίους μήνες.

Ο Itzik Huber, Διευθύνων Σύμβουλος της Skylock Systems, δήλωσε ότι το Ισραήλ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την επικράτηση των εισβολών από drone, ιδιαίτερα μικρών UAV που είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. 

«Ένα μικρό drone μπορεί να μεταφέρει από 1,5 έως 2 κιλά εκρηκτικών. Αυτό δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, αλλά θα δείξει τις δυνατότητες και θα φέρει σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά», είπε.

Το Ισραήλ πρέπει να προσαρμόσει τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα drones, είπε ο Huber. 

«Τα drones απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και ειδικές λύσεις επειδή είναι μικρά και τα συμβατικά ραντάρ (συστήματα) δεν τα βλέπουν. Δεν είναι κλασικός εναέριος στόχος. Μπορείτε να εμποδίσετε τις επικοινωνίες, μπορείτε να εκτοξεύσετε ένα drone για να επιτεθείτε σε άλλο drone Skylock, μαζί με άλλες ισραηλινές εταιρείες, υπάρχουν πολύ καλές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Itzik Huber.

Ο Lior Segal, Διευθύνων Σύμβουλος της Third Eye Systems, είπε ότι ένα αμυντικό σύστημα λέιζερ όπως αυτό που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η IDF, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος άμυνας από drones. Όμως, σύμφωνα με τον Segal, θα περάσουν χρόνια πριν από την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας, επομένως θα πρέπει να καταφύγετε στην παραδοσιακή μέθοδο - αεράμυνα. 

Όπως και ο Huber, ο Segal επεσήμανε την εμπλοκή με drone ως πιθανή λύση. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση εχθρικών οπλισμένων εναέριων οχημάτων στο πεδίο της μάχης, έχει φέρει μια σειρά από νέες απειλές για την ασφάλεια στο προσκήνιο και έχει ωθήσει τις αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν συστήματα για την αντιμετώπιση των εχθρικών drones.

Δύο ισραηλινές εταιρείες συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα περιστροφικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (RUAS), που διαθέτει δυνατότητες πυρός ακριβείας, βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Golden Eagle, κατασκευάζεται από τη Steadicopter, μια ισραηλινή εταιρεία που σχεδιάζει την RUAS, και την Smart Shooter, μια ισραηλινή εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα ελέγχου πυρός.

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο βασίζεται στην πλατφόρμα Black Eagle 50E της Steadicopter, η οποία έχει ήδη εγκριθεί για εμπορική χρήση στον πολιτικό εναέριο χώρο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ (CAAI) και ενσωματώνει την τεχνολογία βασισμένη σε AI Smart Shooter, η οποία επιτρέπει στους χειριστές να χτυπούν με ακρίβεια στατικούς και κινούμενα στόχους κατά την πτήση.

Στο Πενταπόσταγμα, σε άρθρο μας αναφέραμε: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά drones σε Έβρο και νησιά-Ισραηλινό anti-drone ελικόπτερο δίνει τη λύση.

Τονίσαμε δε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα αγοράς ή συνεργασίας, για την παραγωγή του Ισραηλινού μη επανδρωμένου ελικόπτερου Golden Eagle, αφού αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα τακτικό anti-drone σύστημα, με το οποίο θα μπορεί σε τακτικό επίπεδο να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drone.

Επισημάναμε την αναγκαιότητα, όπως η χώρα μας προβεί στην απόκτηση στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones. 

Θα πρέπει να δημιουργηθεί  ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον Έβρο, ένα ενοποιημένο  δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την  παρεμβολή , την διακοπή της επικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.

Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι  χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με anti-drone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV. 

Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε, να υπάρξει  ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.

Να υπενθυμίσουμε ότι, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ήταν η Αεροπορική Βάση του PALMACHIM, όπου επισκέφθηκε την ISRAELI MISSILE DEFENSE ORGANIZATION και την 200th SQUADRON και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της Ισραηλινής Αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των Συστημάτων IRON DOME, DAVID’s SLING και ARROW 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV HERON της Ισραηλινής Αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η Χώρα μας. Επίσης, επισκέφθηκε μία Πυροβολαρχία του IRON DOME και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, την λειτουργία και την υποστήριξή της.

https://www.pentapostagma.gr