5.7.22

Οι Τούρκοι επιχειρούν να "κλειδώσουν" το Αιγαίο με τους ATMACA στα πλαίσια της "Γαλάζιας Πατρίδας"-Απειλή για το Πολεμικό Ναυτικό μας

 

Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχης  (area denial)  σε τμήματα του Αιγαίου ή ακόμη και άρνηση  πρόσβασης  (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας

"Ατσάλινο σπαθί της Γαλάζιας Πατρίδας- Εμβέλεια 200 χιλιόμετρα", είναι ο νέος διθυραμβικός τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο πρόσκειται στον Ερντογάν και  αναφέρει τα εξής:

"Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική βολή του εθνικού κατευθυνόμενου πυραύλου Atmaca, που κατασκευάστηκε με κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων από ξηρά σε στόχο στη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir δήλωσε ότι ο πύραυλος Atmaca, τον οποίο μοιράστηκε ο Roketsan με τις λέξεις "Το ατσάλινο σπαθί της Γαλάζιας Πατρίδας  από επιφάνεια σε επιφάνεια, Atmaca", δοκιμάστηκε από τη γη και είπε: "Συγχαρητήρια στον Roketsan, συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, καλή επιτυχία στις ένοπλες δυνάμεις μας.' 

Στην ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό του υπουργείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι ο "Εθνικός" κατευθυνόμενος πύραυλος Atmaca εκτοξεύτηκε από ξηρά σε στόχο στη θάλασσα για πρώτη φορά με το κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων.

Στην ανάρτηση, στην οποία αναφέρθηκε ότι η δοκιμαστική λήψη που έγινε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, συμπεριλήφθηκε και η εικόνα της βολής.

Ο πύραυλος  Atmaca  της Roketsan , που ξεχωρίζει με το μεγάλο βεληνεκές, τη χαμηλή υπογραφή ραντάρ, την καταλληλότητα για όλες τις καιρικές συνθήκες και την αντοχή στα αντίμετρα, ήρθε στο προσκήνιο με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Σινώπη. Λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πυραύλου Roketsan Hawk; Ορίστε αυτές οι πληροφορίες

Χαρακτηριστικά του πυραύλου 

• Αυτόνομη λειτουργία
• Χαμηλό ίχνος ραντάρ
• Υψηλή ευαισθησία
• Μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες
• Ανθεκτικό στα Αντίμετρα
• Ενημέρωση στόχου, επανεπίθεση, δυνατότητα ακύρωσης αποστολής με σύνδεση δεδομένων
• Τρισδιάστατο Σχέδιο Αποστολής
• Εκτόξευση από επιφανειακές και υποβρύχιες πλατφόρμες σε χερσαίους και επιφανειακούς στόχους
• Δέσμευση από τις επιφανειακές πλατφόρμες στους επιφανειακούς στόχους
• Επιλογή στόχου
• Μεγάλη εμβέλεια

Τεχνικές προδιαγραφές

Μήκος4.800 - 5.200 χλστ
Βάρος < 800 kg
Εμβέλεια> 220 χλμ
Αδρανειακή καθοδήγηση
Σύστημα πλοήγησης + Σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης + Βαρομετρικό υψόμετρο + υψόμετρο ραντάρ
Τύπος κεφαλής Υψηλής διείσδυσης εκρηκτικής κεφαλής ,Βάρος κεφαλής 25 κιλά, Seeker Active RF

Το ATMACA Anti-Ship Missile έχει τη δυνατότητα "Advanced 3D Mission Planning". Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, το πλήρωμα χειριστή της ATMACA μπορεί να σχεδιάσει εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ATMACA στο δρόμο της προς τον προορισμό της και να προσθέσει σκέλη διαδρομής.

Το Super Sea Skimming, ειδικά από την έναρξή του, το ATMACA μπορεί να περιηγηθεί στο νησί που βρίσκεται μπροστά από την πλατφόρμα στόχο ή να καταστρέψει τον στόχο ανεβοκατεβαίνοντας ξαφνικά.

 

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο συνθήκες άρνηση περιοχης  (area denial)  σε τμήματα του Αιγαίου ή ακόμη και άρνηση  πρόσβασης  (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το πολεμικό Ναυτικό μας. 

Είναι αυτό που περίπου  έχουμε δει να περιγράφουν ως ναυτικό αποκλεισμό νησιών μας στο Αιγαίο, διάφοροι Τούρκοι αναλυτές και απόστρατοί στρατιωτικοί. 

Ως άρνηση πρόσβασης ή anti-access  ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια  θαλάσσια περιοχή επιχειρήσεων». 

Ως άρνηση περιοχής ή area denial ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της  θαλάσσιας περιοχής επιχειρήσεων».

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης. 

Η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV. 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε έγκριτο  τουρκικό twitter για θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται:

"Εάν το σύστημα παράκτιας άμυνας ATMACA, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, αναπτυχθεί στις ακτές με τη μορφή 7 χωριστών συστοιχιών, η περιοχή επιρροής που πρέπει να επιτευχθεί φαίνεται παρακάτω.

Το παράκτιο σύστημα άμυνας ATMACA θα μπορεί να διεισδύει  στο 60% της Μαύρης Θάλασσας και στο 85% του Αιγαίου"

 

 https://www.pentapostagma.gr