29.7.22

Ρωσία: Στέλνει δισ. δολάρια για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία


 Δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρει ρωσική κρατική εταιρεία σε θυγατρική της που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, η ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ακόμα δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων, με αποτέλεσμα τα συνολικά κονδύλια που θα φτάσουν στην Τουρκία να ανέρχονται συνολικά σε 15 δισ. δολάρια.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος κατασκευής του εργοστασίου ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20 δισ. δολάρια.

Η Rosatom ανέφερε από την πλευρά της ότι το ύψος της χρηματοδότησης είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσά που έδωσε η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σταθμός στο Ακούγιου

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης

Τον Μάρτιο, η Rosatom διαβεβαίωσε ότι, αν και έχει το δικαίωμα πώλησης έως και του 49% του Ακούγιου σε επενδυτή, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτήσει την κατασκευή μόνη της .

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Ακούγιου 1, ξεκίνησαν το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τη μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

https://www.ot.gr

________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη