21.7.22

Η παρουσία της Κίνας & της Ρωσίας στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα προκαλεί ανησυχία




Η Κίνα συχνά παραβιάζει τα χωρικά ύδατα χωρών στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και τώρα έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ρωσίας, εγείροντας την υποψία για στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, ανέφερε μια έκθεση.

Η Ιαπωνία εντόπισε κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα χωρικά της ύδατα γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας για αρκετά λεπτά στις 4 Ιουλίου, αναφέρει ένα άρθρο στο Asian Lite international.

Η Ιαπωνία ισχυρίστηκε ότι τα νησιά Σενκάκου αποτελούν εγγενές μέρος της επικράτειάς τους ιστορικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα ήρεμα αλλά αποφασιστικά για να προστατεύσει την ιαπωνική γη, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο.

Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες κινεζικών πλοίων σε κοντινά ύδατα είναι νόμιμες και δικαιολογημένες.

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα επιδεινώνονται λόγω γεωπολιτικών εντάσεων εν μέσω ισχυρών κρυφών ρευμάτων αντικινεζικών συναισθημάτων και απειλών για την ασφάλεια.

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την Κίνα που διεκδικεί τα νησιά Senkaku (νησιά Diaoyu στα κινέζικα).

Η περιπολία των νησιών Σενκάκου, των ακατοίκητων νησιών που ελέγχονται από την Ιαπωνία, από την Κίνα είναι μια τέτοια τακτική όπου η Κίνα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τακτικές στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο όμιλος Global Strat View με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσει τα νησιά με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να αυξήσει τις οχυρώσεις της στα νησιά Yonaguni, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην Ταϊβάν.

Περίπου 70 παρατηρήσεις κινεζικών σκαφών αναφέρθηκαν εκτός της συνεχόμενης ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων από την Ιαπωνία πέρυσι.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε επίσης για κινεζικά και ρωσικά πλοία που επιχειρούν στα ανοιχτά των αμφισβητούμενων νησιών Σενκάκου τον Μάιο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Υπάρχουν δύο αλληλένδετες διαμάχες μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Αυτά περιλαμβάνουν τα ζητήματα κυριαρχίας σχετικά με τα νησιά Senkaku/Diaoyu και τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Αρκετές χώρες, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και τις δαπάνες τους καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενη επιθετικότητα από την Κίνα.

Οι χώρες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Θάλασσας της Κίνας προσπαθούν να αυξήσουν την ετοιμότητα περιπολίας και άμυνας. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση στην περιοχή και να περιορίσουν τον κινεζικό στρατό, πρόσθεσε.

Το άρθρο έγραφε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Τόκιο τον Μάιο του 2022, η συμμαχία Quad συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας συμφώνησε να ξεκινήσει μια δορυφορική πρωτοβουλία θαλάσσιας ασφάλειας με στόχο έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και μικρές χώρες να διαφυλάξουν την κυριαρχία και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Παρά τους ισχυρισμούς των Φιλιππίνων για κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία, η Κίνα έχει επιβάλει τρίμηνη απαγόρευση της αλιείας στα ύδατα.

Τα βιετναμέζικα αλιευτικά και άλλα σκάφη δέχθηκαν επίσης επίθεση από την Κίνα από το 2013-14 και συχνότερα από το 2019-20.

Η Κίνα, όντας πιο ισχυρή από την Ταϊβάν, έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει την Ταϊβάν από τη Ρωσία, αλλά ο κίνδυνος εμπλοκής των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερος και έχουν στραφεί σε εκφοβισμό και πίεση.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας χρησιμοποιείται για να επιδειχθεί η καταστροφική πραγματικότητα του πολέμου και να υποταχθούν οι άνθρωποι στην Ταϊβάν.

Κατά συνέπεια, ο λαός της Ταϊβάν έχει κάνει τοπικές προσπάθειες για να προστατευθεί από ένα αβέβαιο μέλλον διοργανώνοντας εργαστήρια για να διδάξουν και να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους να επιβιώσουν στον πόλεμο περιμένοντας κυβερνητικούς πόρους.

Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας έχει κάνει τον λαό της Ταϊβάν να προετοιμαστεί για το άγνωστο, παρόλο που μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση.