30.7.22

Μεταφορά κινεζικών δυνάμεων χωρίς διακριτικά απέναντι από Ταϊβάν: Πολεμικό συμβούλιο στο Πεκίνο: Στρατιωτική δράση & πρόβλεψη για παγκόσμιο χάος


 Έκτακτη σύγκληση του κορυφαίου κινεζικού think tank, υπεύθυνου για την χάραξη πολιτικής έναντι της Ταϊβάν πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά.

Οι Κινέζοι αναλυτές, Leng Bo, Γου Γιονγκπίνγκ, Yang Mingjie,Wang Yunfei, εισηγήθηκαν ολοκληρωμένα μέτρα στρατιωτικής, πολιτικής, διπλωματικής φύσεως εναντίον των ΗΠΑ προειδοποιώντας ακόμη και για παγκόσμιο χάος.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια επερχόμενης κρίσης είναι η ξαφνική μεταφορά δυνάμεων του PLA που εντοπίστηκαν να κινούνται στην πόλη Hangzhou, το οποίο ανήκει στη Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων με κατεύθυνση την επαρχία Fujian. Η επαρχία Φουτζιάν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ταϊβάν

Οι στρατιωτικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα, άρματα μάχης κτλ, δεν είχαν διακριτικά, κάτι πολύ περίεργο για απλές ασκήσεις, γεγονός που θυμίζει έντονα τις πολεμικές προετοιμασίες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε η περιοχή αυτή έχει κλείσει για στρατιωτικές ασκήσεις του κινεζικού Στρατού, κάτι που η Κίνα έχει κάνει σπάνια στο παρελθόν. Η άσκηση ξεκινά σήμερα.

Δείτε το βίντεο με την μεταφορά κινεζικών δυνάμεων

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:11

Μεταφορά MLRS PHL-03, τα κινεζικά “Smerch”

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:30

«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!»

«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!» είναι μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από την People’s Daily το 1962 προτού η Κίνα αναγκαστεί να πολεμήσει στα σύνορα με την Ινδία και πριν από τον πόλεμο Κίνας-Βιετνάμ το 1979.

Η φράση αυτή αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από μια κινεζική δεξαμενή σκέψης υψηλού επιπέδου, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν για ανοιχτές στρατιωτικές επιλογές και ολοκληρωμένα αντίμετρα που κυμαίνονται από την οικονομία έως τη διπλωματία σε περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκεφτεί το νησί της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ασία.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία προειδοποίησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ για τη σοβαρότητα και τη σημασία του ζητήματος της Ταϊβάν.

Σύγκληση του κορυφαίου think tank – Τί εισηγήθηκαν οι αναλυτές

Την τελευταία εβδομάδα, ως απάντηση στην πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στο νησί της Ταϊβάν, διάφορα υπουργεία και τμήματα της Κίνας έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προειδοποιήσεων. Την Παρασκευή, το Ινστιτούτο Σπουδών Ταϊβάν στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών – κορυφαία δεξαμενή σκέψης – διοργάνωσε φόρουμ με αναλυτές και συζήτησε τη ζημιά από την πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στο νησί της Ταϊβάν στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, τη σταθερότητα στα Στενά, την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη καθώς και τα αντίμετρα της Κίνας.

Στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο της Πελόζι, κηρύσσοντας αεροπορικές και θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί της Ταϊβάν ως ζώνες στρατιωτικών ασκήσεων… Οι απαντήσεις της Κίνας θα είναι συστηματικές και δεν θα περιορίζονται σε μικρή κλίμακα, δεδομένης της σοβαρότητας της κίνησης της Πελόζι δήλωσε στους Global Times ο Yang Mingjie, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σπουδών Ταϊβάν στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Yang σημείωσε ότι η Κίνα επανέλαβε την αντίθεσή της στην πιθανή επίσκεψη της Πελόζι και χρησιμοποίησε τη φράση “yanzhen yidai” – κυριολεκτικά σημαίνει “ετοιμασία του Στρατού για να περιμένει τον εχθρό” – για να δείξουμε ότι έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες για μάχες ή οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορεί να λάβει o PLA αν η Pelosi πετάξει στο νησί της Ταϊβάν. Για παράδειγμα, κινεζικά μαχητικά μπορούν να πετάξουν μαζί και να παρακολουθήσουν το αεροπλάνο της Πελόζι, να πετάξουν πάνω από το αεροδρόμιο όπου το αεροπλάνο της θα προσγειωθεί στην Ταϊβάν, δήλωσε στους Global Times ο Wang Yunfei.

Ο PLA μπορεί επίσης να κηρύξει αεροπορικές και θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί της Ταϊβάν ως απαγορευμένες ζώνες για το αεροπλάνο της Πελόζι. Τα κινεζικά μαχητικά μπορούν επίσης να πετάξουν σε όλο το νησί και να ξεκινήσουν ένα νέο μοντέλο για την καταπολέμηση των στρατιωτικών ενεργειών των αποσχιστών στο νησί, είπε ο Wang, σημειώνοντας ότι η αποστολή πυραυλικών δυνάμεων γύρω από το νησί της Ταϊβάν και η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων είναι επίσης επιλογές.

Αναλυτές του στρατού σημείωσαν επίσης ότι ο PLA μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από το νησί της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων μεταξύ της νήσου Ταϊβάν και της Ιαπωνίας καθώς και μεταξύ της νήσου Ταϊβάν και του Γκουάμ.

Στρατιωτική απάντηση μεγάλης κλίμακας

Οι ασκήσεις του PLA θα περιλαμβάνουν επίσης κινητοποίηση όλων των κλάδων του Στρατού, με όλα τα στοιχεία μάχης, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικού πολέμου, πυραυλικών δυνάμεων μεγάλου βεληνεκούς, εναέριας υπεροχής, ναυτικού ελέγχου, αποβατικών δυνάμεων καθώς και άρνηση πρόσβασης περιοχής έναντι εξωτερικής στρατιωτικής παρέμβασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στο Pingtan στο Fuzhou, στο Fujian της Ανατολικής Κίνας και θα σφραγιστεί η περιοχή από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Το Pingtan απέχει 125 χιλιόμετρα από το νησί της Ταϊβάν.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, πολλοί αναλυτές σημείωσαν ότι η στρατιωτική απάντηση από την ηπειρωτική Κίνα θα είναι μεγαλύτερη σε κλίμακα και θα αναβαθμιστεί από εκείνες κατά την κρίση του 1995-96 στα Στενά της Ταϊβάν.

Απαντώντας στην επίσκεψη του βασικού εμπνευστή του «αποσχιστισμού της Ταϊβάν» Lee Teng-hui στις ΗΠΑ, ο PLA πραγματοποίησε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων από τον Ιούλιο του 1995 έως τον Μάρτιο του 1996 στα ύδατα που περιβάλλουν το νησί της Ταϊβάν.

“Η Κίνα δεν ήταν αρκετά ισχυρή κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Στενά της Ταϊβάν το 1995-96, αλλά δεν δίστασε να προχωρήσει σε στρατιωτική απάντηση. Η απάντηση για την τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρη λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πολιτική και οικονομική της ισχύ… “ είπε ο Leng Bo, ειδικός από το Ινστιτούτο Σπουδών Ταϊβάν στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά η στρατιωτική απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Το σκηνικό της επίσκεψης Πελόζι είναι διαφορετικό από αυτό της κρίσης του 1995-96 – οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν αλλάξει, η σύγκριση ισχύος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει αλλάξει και το ίδιο το νησί της Ταϊβάν έχει αλλάξει – και ο τρόπος που η ηπειρωτική χώρα θα αντιμετωπίσει την επίσκεψη Πελόζι θα είναι διαφορετική και μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες και επιπτώσεις, δήλωσε στους Global Times ο Γου Γιονγκπίνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών της Ταϊβάν, στο Πανεπιστήμιο Τσινγκούα.

“Ευκαιρία να πάρουμε τον έλεγχο στην Ταϊβάν”

Ο Γου σημείωσε ότι τα αντίμετρα της ηπειρωτικής Κίνας θα είναι ολοκληρωμένα σε στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές και δημόσιες κινήσεις.

Εάν η Πελόζι επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, η Κίνα μπορεί να μετατρέψει το περιστατικό σε ευκαιρία, να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν και να προωθήσει τη διαδικασία επανένωσης. Αυτή η συνέπεια θα πρέπει να βαρύνει το νησί και τις ΗΠΑ,.

«Αν γίνει έτσι, θα μετανιώσει η Πελόζι που επενέβη καταλυτικά στη διαδικασία επανένωσης της Κίνας;» ρώτησε ο Γου.

Η φράση «Μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε» είχε επίσης αναφερθεί συχνά από αναλυτές όταν μιλούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η Πελόζι κατά τη διάρκεια του φόρουμ της Παρασκευής.

«Μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε» έχει γίνει μια φράση-κλειδί που χρησιμοποιείται από τα κινεζικά επίσημα μέσα ενημέρωσης ως η πιο αυστηρή προειδοποίηση που είχε προηγουμένως εκδοθεί πριν από συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως το 1962 και το 1978, λίγο πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας κατά των προκλήσεων από ινδικά και βιετναμέζικα στρατεύματα, αντίστοιχα.

“Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί τα βασικά συμφέροντα για την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή. Επίσης, δεν πρέπει να επαναλάβουν τον λάθος υπολογισμό που έκαναν στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Κορέας. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ισχυρή εκείνη την εποχή, η Κίνα είχε ακόμα το θάρρος να κάνει έναν πόλεμο όταν την έσπρωξαν στη γωνία, σίγουρα δεν θα μείνει αδρανής αυτή τη φορά», είπε ο Γιανγκ.

Παγκόσμιο Χάος

Εάν πραγματοποιήσει την επίσκεψη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Κίνα να ανακαλέσει τον πρεσβευτή από τις ΗΠΑ, είπαν αναλυτές, αναφερόμενοι επίσης στην επιβολή κυρώσεων σε άτομα που σχετίζονται με την επίσκεψη.

Πολλοί αναλυτές τόνισαν επίσης ότι όταν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί της Ταϊβάν, θα κλιμακώσει τις εντάσεις στα Στενά, θα βλάψει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική εμπιστοσύνη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και οικονομία.

Η Πελόζι, λόγω των παρανοϊκών αντι-κινεζικών ιδεών της και των ιδιοτελών πολιτικών της συμφερόντων, έχει προκαλέσει και έχει στείλει ένα σοβαρό λάθος μήνυμα στις αποσχιστικές δυνάμεις στην Ταϊβάν. Εάν οδηγήσει στην εντατικοποίηση και την απώλεια του ελέγχου των αποσχιστικών δραστηριοτήτων, είναι επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι οι ΗΠΑ που πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό, δήλωσε ο Zhu Weidong, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών Ταϊβάν στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστήμες.

Οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν ότι για δεκαετίες, όσο η σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εξελίσσεται καλά, το ζήτημα της Ταϊβάν αντιμετωπίζεται σωστά. Εάν οι ΗΠΑ αμφισβητήσουν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας, όχι μόνο θα είναι ταραχώδεις οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, αλλά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό και ακόμη και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο Ζου.

Η διμερής συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην οικονομία, την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια είναι σημαντική για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων και ορισμένων επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό που έχει κάνει και μπορεί να κάνει η Πελόζι θα έχει αρνητική επιρροή σε αυτούς τους τομείς, είπαν οι αναλυτές.

Δείτε εικόνες από την μεταφορά κινεζικών δυνάμεων χωρίς διακριτικά και την περιοχή των ασκήσεων του PLA

 

Image

Image

Image

 https://warnews247.gr