31.7.22

Η Ανναλένα κόντραρε τον Τσαβούσογλου μέσα στο γήπεδό του: Η Ε.Ε. δεν έχει εσωτερικά σύνορα αλλά κοινά εξωτερικά…

 

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η Γερμανίδα Υπουργός Ανναλένα Μπέρμποκ.

Αναφερόμενη δε στην Κύπρο είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν έχει εσωτερικά σύνορα αλλά κοινά εξωτερικά και πως αυτά τα κοινά σύνορα είναι σημαντικά.

Η Γερμανίδα Υπουργός είπε ακόμη πως πρέπει να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη που «ωφελεί εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,Ξ από την πλευρά του, επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί ισορροπημένη στάση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε:

«Θέλουμε μια ισορροπημένη στάση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Δεν πρέπει να είναι εργαλείο της προπαγάνδας της Ελλάδας και του ‘ελληνοκυπριακού τομέα’ (όπως χαρακτήρισε την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία). Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε ότι χάθηκε η ισορροπία. Πρέπει να ακούτε και τις δύο πλευρές».

«Δεν ταιριάζει να δέχεστε την μια πλευρά ως την σωστή επειδή είναι μέλος της ΕΕ και να δέχεστε ως λάθος αυτά που λέει η Τουρκία που είναι η άλλη πλευρά. Η Τουρκία είναι υπέρ όλων των ειδών συνομιλιών», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι:

«Δεν είναι σωστό να παίρνουμε θέση σε αμφιλεγόμενα ζητήματα. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία. Έχουμε διαφωνίες με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση. Η επιστολή μας προς τον ΟΗΕ είναι ανοιχτή. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα. Τέθηκαν όροι για κάποια νησιά. Αλλά η Ελλάδα παραβιάζει αυτά τα άρθρα και τα εξοπλίζει. Δεν είναι σωστό να την στηρίζουν, παρά το γεγονός ότι έχει λάθος, επειδή είναι μέλος της ΕΕ. Η απάντηση που έδωσε η Ελλάδα δεν είναι νόμιμη».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι:

«Ως συνέταιροι σε αυτή τη συμμαχία πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη που ωφελεί εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν. Αυτό το είπα σήμερα και στην Αθήνα. Πρέπει να μειώσουμε την ένταση, δεν πρέπει να την κλιμακώσουμε».

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η Γερμανίδα Υπουργός είπε:

«Εμείς ως ΕΕ δεν έχουμε εσωτερικά σύνορα. Εμείς έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα. Για μας αυτά τα κοινά μας σύνορα είναι σημαντικά. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο με κλιμάκωση. Με την κλιμάκωση δεν μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα»

Αναφερόμενη στον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι «η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΣΔΑ. Αυτό περιλαμβάνει την απόφαση αποφυλάκισης του Οσμάν Καβάλα».

Για τον Οσμάν Καβάλα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι:

«Τα σχόλια της για τον Καβάλα είναι δική της ερμηνεία. Η κυρία Υπουργός ήρθε από την Ελλάδα. Θα τον σεβόμουν αν έλεγε για αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται εδώ και 14 χρόνια. Τα δικαιώματα των ‘τουρκικών μειονοτήτων’ δεν εφαρμόζονται». «Γιατί θίγετε το θέμα Καβάλα όταν τόσες αποφάσεις δεν εφαρμόζονται; Επειδή χρηματοδοτείτε τον Καβάλα, τον υποστηρίζετε», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

  • Έβαλε στην θέση του τον Τσαβούσογλου η Μπέρμποκ

Σκληρή ήταν η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού, η οποία ανέφερε ότι «εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ» .

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση.

«Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας».

Η κ. Μπέρμποκ έστειλε το πρώτο μήνυμα στη διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα τόνισε για να προσθέσει:

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

  • Τα μηνύματα στην Τουρκία

Πάντως η κ. Μπέρμποκ είχε φροντίσει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτά που δήλωσε σε εμάς θα τα πει και στην Τουρκία.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς» ανέφερε η κ. Μπέρμποκ απευθυνόμενη προς τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης» είχε δηλώσει.

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».