19.7.22

“Κόκκινος συναγερμός” του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σε ΕΕ



 Η EE θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιάζει τη ζήτηση φυσικού αερίου, προκειμένου να διαμορφώσει εγκαίρως τα αποθέματα που χρειάζεται για τον χειμώνα, προειδοποιεί ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, τονίζοντας ότι ανησυχεί για την αργή προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου. Αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», τονίζει ο Μπιρόλ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο site του Οργανισμού.

 «Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν στο επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό του πρώτου εξαμήνου, είναι αδύνατον να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί εάν διακοπεί η ροή από τη Ρωσία», λέει ο διευθυντής του ΙΕΑ.

Η Μόσχα άρχισε ήδη να μειώνει την ροή και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις. Για τον Μπιρόλ, αυτό σημαίνει “κόκκινος συναγερμός” στην ΕΕ. Η πρόοδος της ΕΕ για την απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση, είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή, λέει ο Μπιρόλ και επιμένει στη μείωση της ζήτησης, για να μην βρεθεί η Ευρώπη σε μια άκρως επισφαλή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) επιπλέον φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί ο στόχος στρατηγικών αποθεμάτων κατά 90%.

Αν δεν ξανανοίξει ο Nord Stream 1…

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, θα ξαναλειτουργήσει. Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο που το Βερολίνο έχει χαρακτηρίσει «εφιαλτικό», ο Μπιρόλ προτείνει επειγόντως μέτρα, όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη δραστική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, εξηγεί ο Φατίχ Μπιρόλ, επιστροφή στον άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια, και καλεί τις κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τους πολίτες μέσω εκστρατειών ενημέρωσης με όλα τα πρόσφορα μέσα και μάλιστα αμέσως για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα προκύψει.

Κριτική για μεσοβέζικη πολιτική της ΕΕ

Ο Μπιρόλ κάνει και κριτική και στα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα από την ΕΕ έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι έχουν αυξήσει τα έσοδα της Μόσχας και εκτιμώντας ως εκ τούτου ότι το Κρεμλίνο έχει τώρα περιθώρια να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις στην αγορά ενέργειας: «Με βάση τα όσα είδαμε τον τελευταίο χρόνο, δεν θα ήταν συνετό να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει να παραιτηθεί από τα έσοδα που λαμβάνει από την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσει πολιτική επιρροή. Έχει ήδη αξιοποιήσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση για να αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά. Από την εισβολή της στην Ουκρανία, το ποσό των εσόδων που έχει συλλέξει η Ρωσία από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών – στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια».

»Για να το θέσω διαφορετικά, η αύξηση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες είναι σχεδόν τριπλάσια από ό,τι συνήθως παράγει από την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου χειμώνα».

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αύριο θα δώσει το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, με οδηγίες και προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας, από τα νοικοκυριά μέχρι τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.

https://slpress.gr/

_____

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη