27.7.22

Στους πόσους νεκρούς την ημέρα θα «δει» κλιμάκωση ο κ. Πλεύρης; Δεν του φτάνουν οι 40; [βίντεο]
 Το νέο κύμα της πανδημίας του κορωναϊού είναι σε αποκλιμάκωση, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν το Σεπτέμβριο.

Και το λέει αυτό ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό ότι την περασμένη καταγράφονταν περίπου 40 θάνατοι καθημερινά. Άλλα οι θάνατοι πλέον στην Ελλάδα, όπως ίσως και αλλού, έχουν γίνει έναν απλός αριθμός. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την κυβέρνηση, είναι αλήθεια, αλλά και για τους ειδικούς και τους πολίτες.

Έμαθαν όλοι να ζουν με τον covid αλλά και με τις θανατηφόρες συνέπειές του. Κανείς δεν καταγράφει πλέον ιστορίες, κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα.

Σε αυτό το γενικότερο σκηνικό, έρχεται λοιπόν ο υπουργός Υγείας και ουσιαστικά πιστοποιεί ότι η κοινή γνώμη, ο τουρισμός και η οικονομία είναι πάνω από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Είναι προφανώς ρεαλισμός, αλλά τουλάχιστον οι διατυπώσεις ενός υπουργού πρέπει να είναι πιο προσεκτικές καθώς όσο πιο «ρόδινα» παρουσιάζονται σήμερα τα πράγματα τόσο δυσκολότερο θα είναι να δικαιολογηθούν το φθινόπωρο ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα.

Το βλέπουμε δίπλα μας, το βλέπουμε παντού: Ο κορωναϊός και οι μεταλλάξεις του είναι εδώ, ιδιαίτερα επίμονες και ιδιαίτερα οδυνηρές.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται. Σημείωσε ότι αυτό το κύμα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν τώρα.

«Περιμένουμε από τις εταιρίες να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οπότε ο χρόνος που θα φθάσουν είναι πάρα πολύ κρίσιμος ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες όχι μόνο για την προστασία από τη βαριά νόσηση αλλά και από την απλή μόλυνση. Γι αυτό λέμε ότι είναι τώρα ο χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς να εμβολιαστούν. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, καθώς πρέπει να προστατευούν από τη βαριά μόλυνση και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό όχι από θέμα επιλογής αλλά από θέμα πραγματικότητας, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δεν μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες. «Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε» πρόσθεσε.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση των φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις.

Εξέφρασε τη σιγουρά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες.

Για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.

Με πληροφορίες και από ertnews.gr