30.6.22

Μέγα πλήγμα για Πούτιν: Το’ βαλαν στα πόδια οι Ρώσοι από το Φιδονήσι: Ανελέητο το σφυροκόπημα από τους Ουκρανούς [videos]

 

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το Φιδονήσι, στρατηγική θέση στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σήμερα μάλιστα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν την έναρξη, σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου, ενός νέου κύματος επιδρομών μεγάλης εμβέλειας εναντίον του νησιού.

Η δήλωση των Κοινών Δυνάμεων Νότου (JFS) ανέφερε ότι οι μονάδες πυραύλων και πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (UAF) εκτέλεσαν τουλάχιστον 150 βολές πυρός εναντίον του νησιού εμβαδού 1,5 χιλιομέτρου.

Οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας κατέλαβαν το στρατηγικό δυτικό νησί της Μαύρης Θάλασσας την πρώτη ημέρα του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις και εκτιμήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το Κρεμλίνο έχει τοποθετήσει ισχυρά αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα στο Φιδονήσι.

Η σημερινή ανακοίνωση του JFS ανέφερε ότι τα ουκρανικά πλήγματα κατέστρεψαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 Pantsir-S1, τρεις οβίδες, τρία οχήματα, προκαλώντας τουλάχιστον 40 θύματα και έκαψαν μια αποθήκη καυσίμων.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Φιδονήσι και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία….

Καμιά αναφορά δεν έγινε από πλευράς Ρωσίας για τις ουκρανικές επιθέσεις.

«Προκειμένου να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σιτηρών ως μέρος της εφαρμογής κοινών συμφωνιών που επετεύχθησαν με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε να εγκαταλείψει τις θέσεις της στο Φιδονήσι», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

  • Ο Valentyn Badrak, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής Έρευνας, Αποτροπής και Αφοπλισμού (CARCD) στις 30 Ιουνίου στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN είπε ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί ρουκέτες πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, ακριβείας που παραδόθηκαν πρόσφατα από τα κράτη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους υψηλής αξίας στους οποίους προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση τα ουκρανικά όπλα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι παραδόσεις των αμερικανικών συστημάτων HIMARS και M270 έδωσαν στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπά στόχους σε αποστάσεις έως και 70 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να λάβει κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας ικανά να πλήξουν τη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία, περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά από τις τρέχουσες ουκρανικές γραμμές, είπε ο Badrak.

Στρατηγικής σημασίας το Φιδονήσι

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, δήλωσε τον Μάιο ότι το νησί είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. Είπε ότι όποιος ελέγχει το Φιδονήσι ελέγχει τη χερσαία –και σε κάποιο βαθμό την αεροπορική– ασφάλεια της νότιας Ουκρανίας. Είπε τότε ότι η Ουκρανία πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νησί για να ξεκινήσει μια εισβολή στη δυτική Ουκρανία και να στείλει στρατεύματα στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, όπου η Ρωσία έχει ήδη στρατεύματα.

Συγχαρητήρια στους Ουκρανούς μαχητές

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του για την «εξαιρετική δουλειά» μετά την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι.

Ο Yermak έγραψε στο Twitter:

KABOOM!

Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Ακολουθούν περισσότερα νέα kaboom. Όλα θα είναι Ουκρανία.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters/Kyivpost/The Guardian

https://hellasjournal.com