30.6.22

Ερντογάν από ΝΑΤΟ: Κράτησε για το τέλος τις επιθέσεις στην Ελλάδα


Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα που, όπως είπε, «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει». 

Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο, και την κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».

Κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα μας πως «δημιουργεί εντάσεις», ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά.

 Νωρίτερα σήμερα, από το βήμα της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε παρουσιαστεί αισιόδοξος για το θέμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ είχε παράλληλα προειδοποιήσει και τη Φινλανδία και τη Σουηδία πως εάν δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Άγκυρας, τότε η Τουρκία θα μπλοκάρει εκ νέου την επικύρωση του πρωτοκόλλου της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.   

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώνεται, πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, τον διαβεβαίωσε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία να περάσει από το Κογκρέσο.

Αναφερόμενος στο τριμερές μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη αυτών των δύο ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν παρουσιάστηκε ικανοποιημένος. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της Τουρκίας ελήφθησαν τελικώς υπόψη από τις άλλες χώρες, που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποδείξουν ότι προτίθενται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.  

Ο Τούρκος ηγέτης προειδοποίησε μάλιστα πως εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη, τότε το πρωτόκολλο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο προς έγκριση/επικύρωση.

Με πληροφορίες από Reuters / https://www.kathimerini.gr/