29.6.22

Πόσο προβλέψιμος ο Ερντογάν: Του έδωσε ο Μπάιντεν ένα τετ-α-τετ για να αποσύρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας! (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει καθοριστεί για σήμερα Τετάρτη (29 Ιουνίου), κάποια στιγμή, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες, για τον τόπο και το είδος της συνάντησης, πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέβασε τις όποιες προσδοκίες λέγοντας ότι αναμένουμε, κάποια στιγμή, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν.

Ποιες ακριβώς θα είναι οι λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας είναι ακόμη υπό επεξεργασία, είπε ο κ. Σάλιβαν και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος ή πλαίσιο για τη συνάντηση, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο μαζί για να επικεντρωθούν κυρίως στα στρατηγικά ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και σε περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με τις δύο χώρες.

Όλα αυτά πριν από την ανακοίνωση του προέδρου της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους». Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 5:45 μ.μ. 

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ερντογάν πέτυχε να αναγκάσει τον κ. Μπάιντεν να τον συναντήσει. Και έχει σημασία ότι είναι η τρίτη φορά που παίζει το ίδιο παιγνίδι, του ταραξία και του επιτήδειου ουδέτερου, και οδηγεί το Λευκό Οίκο να του προσφέρει έστω και λίγο χρόνο για να μιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Υπάρχει και άλλη ανάγνωση: Ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχθηκε “να τα πει” με τον Ερντογάν υπό τον όρο να αποσύρει το βέτο…

Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν έθεσε διάφορα θέματα, με πιο γνωστό αυτό του βέτο στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αν και οι πληροφορίες από την Τουρκία παρουσίαζαν ένα ανυποχώρητο Ερντογάν, ο καθορισμός της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο έδειξε ότι οδηγείτο η κατάσταση σε εκτόνωση. Άλλωστε ο Ερντογάν δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Οι πάντες βρέθηκαν απέναντι του…

Άλλωστε, ο ανώνυμος αξιωματούχος (που στους δημοσιογράφους είναι γνωστός), ο οποίος έκανε την ενημέρωση την Δευτέρα στη Γερμανία, αυτό υπονόησε: ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εξαρτήσει την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Ερντογάν ανάλογα με την πρόοδο στο μείζον, για την Αμερική, ζήτημα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπάιντεν θα θέσει βέβαια αρκετά θέματα, όπως και ο Ερντογάν, διότι ο τελευταίος συνήθως βάζει στο τραπέζι 10 αιτήματα για να πάρει τα μισά ή και λιγότερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να συζητήσει όλο το φάσμα της αμερικανοτουρκικής στρατηγικής σχέσης.

Αυτό σημαίνει να τηρούν και οι δύο πλευρές τις υποχρεώσεις τους, η μία στην άλλη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κάτι που η Τουρκία δεν κάνει. Αντίθετα, έχει καταστεί ο «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Κάθε πρόβλημα μέσα στη Δυτική Συμμαχία εξυπηρετεί μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κανένα άλλο. Ο Ερντογάν  δεν είναι ένας πιστός σύμμαχος.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι οι δύο πρόεδροι θα καλύψουν και περιφερεικά ζητήματα.

Αναμένουμε, λοιπόν, ότι ο κ. Μπάιντεν θα αναφέρει στον Ερντογάν την αντίθεση του στην ανακοίνωση της Τουρκίας για εισβολή στη βόρεια Συρία και επίσης στις απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Απ’ εκεί και πέρα, η στάση της Τουρκίας στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δεν είναι η επιθυμητή. Στην Άγκυρα πήγε εκτάκτως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στις κυρώσεις, τονίζοντας και το θέμα των καταθέσεων των ολιγαρχών.

Η Τουρκία, βεβαίως, δεν θα συνεργαστεί στο θέμα αυτό. Ήδη έχει υποδεχθεί καταθέσεις από συγκεκριμένους ολιγάρχες. Θα πρέπει να περιμένουμε και για το ζήτημα αυτό την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν.

Πάντως δεν θα είναι μία εύκολη συνάντηση. Και οι δύο πλευρές έχουν παράπονα, η μία για την άλλη. Ο Ερντογάν περιμένει βοήθεια από τον κ. Μπάιντεν για το θέμα της αγοράς των μαχητικών F-16. Τα πράγματα, στο Κογκρέσο είναι αρνητικά για την Τουρκία.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ο κ. Μπάιντεν θα αποφασίσει να συγκρουστεί με τους Αμερικανούς νομοθέτες για τα μάτια του Ερντογάν.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal