3.6.22

Οι Γάλλοι άνοιξαν και τα κρυφά χαρτιά για τις κορβέτες Gowind, με αφορμή τις Belh@rra στο Λοριάν


 Εκτός από τις Belh@rra, οι Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν- αρκετά στοιχεία στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και για τις κορβέτες Gowind οι οποίες βρίσκονται στην λίστα ως διεκδικητές για μια επιπλέον θέσης στον Ελληνικό στόλο.

Και δεν είναι παράλογο από την ώρα που ο πρώτος την τάξη στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκεται στην Γαλλία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας να θέλουν να προωθήσουν την κορβέτα που προτείνουν για την ενίσχυση των Ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.

  • Οι Γάλλοι παρουσίασαν σε 3D γραφικά, εκτός από την ανάλυση της φρεγάτας Belh@rra, όσα έχουν προτείνει να φέρει η Gowind HN, τόσο για τα όπλα, όσο και για τα ηλεκτρονικά της, πολλά από τα οποία διαθέτουν το ατού της ομοιοτυπίας με τις νέες φρεγάτες του Ελληνικού στόλου. 

Μεγάλο ατού των Γάλλων, το οποίο φάνηκε στο ναυπηγείο του Λοριάν είναι η ταχύτητα με την οποία εργάζεται το προσωπικό, το οποίο «χτίζει» φρεγάτες και κορβέτες. Ήδη από χθες έχουμε επισημάνει στην σελίδα μας ότι με δεδομένο το γεγονός πως η πρώτη Belh@rra έχει τρέξει με «ταχύτητα φωτός», το πρόγραμμα των FDI που αφορά την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να φέρει την πρώτη νέα ψηφιακή φρεγάτα πολύ πιο σύντομα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας από τον Μάρτιο του 2025.

Και οι Γάλλοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόνισαν αυτό ακριβώς το γεγονός, συγκρίνοντάς το μάλιστα με την πρώτη Gowind, ένα δηλαδή πολύ μικρότερο σκαρί από τις Belh@rra. Δηλώνουν ικανοί να το κατασκευάσουν σε πολύ μικρότερο διάστημα. Εκείνο που έχουν προτείνει στην Ελληνική πλευρά είναι πως εφόσον επιλεγεί η Γαλλική κορβέτα αυτή θα «χτιστεί» στο Λοριάν (σ.σ. οι άλλες τρεις οπωσδήποτε σε Ελληνικό ναυπηγείο) και θα παραδοθεί πριν φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη φρεγάτα FDI.

Η ναυμαχία και οι αποφάσεις

Φυσικά η Γαλλική πρόταση βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και στην αρμόδια Διεύθυνση του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, όπου εκεί οι αρμόδιοι Αξιωματικοί την εξετάζουν αναμένοντας επίσης τις τελικές προτάσεις των Ιταλών για τις Doha και των Ολλανδών για τις Sigma 10514.

  • Και επειδή οι Γάλλοι έχουν επανέλθει δυναμικά για τις κορβέτες και τις ΜΕΚΟ, στο Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εν αναμονή της «αντεπίθεσης» Ολλανδών και Ιταλών. Οι τρεις αυτές χώρες θεωρείται πως προηγούνται με διαφορά σε σχέση με άλλες προτάσεις που έχουν καταθέσει «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως από το ναυτικό Επιτελείο ξεκαθαρίζουν δυο πράγματα, το πρώτο είναι ότι λόγω του γεγονότος μεταβαλλόμενων παραμέτρων τα πάντα είναι ανοιχτά.

Το δεύτερο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με τους τρεις τύπους των πλοίων, Gowind, Doha, Sigma 10514, όποιο κι αν επιλεγεί, στο Πολεμικό Ναυτικό θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ώστε να χτιστεί το πλοίο όπως ακριβώς το θέλουν.

Σημαντική είναι επίσης η παράμετρος των ναυπηγείων όπου όλοι οι μνηστήρες έχουν προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά, θέλοντας σχεδιάσουν την επόμενη μέρα των τελικών αποφάσεων.

Ο Ιούνιος αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να είναι μήνας αποφάσεων και εξοπλιστικών εξελίξεων, όχι μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αλλά σ’ ότι έχει να κάνει με την ενίσχυση της ναυτικής ισχύος, εντός του μήνα το ναυτικό θα πει την τελευταία του λέξη προς την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση.

 https://hellasjournal.com/