2.6.22

Τεράστια αεραπόβαση του Ισραήλ στην Κύπρο: Πρόβα απόκρουσης τουρκικής επίθεσης μαζί με Εθνοφρουρά και ΕΛΔΥΚ

Αποβιβάστηκαν από το αρματαγωγό του ΠΝ ΧΙΟΣ L-173
 

Σε μια τεράστια αεραποβατική επιχείρηση, ουσιαστικά πρόβα απόκρουσης τουρκικής εισβολής, εξελίχθηκε η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ με δεκάδες ισραηλινά μαχητικά να επιχειρούν σε διάφορες αποστολές και ισχυρές ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις να αποβιβάζονται στην Μεγαλόνησο από το αρματαγωγό ΧΙΟΣ L-173 του ΠΝ.

Την άσκηση επέβλεψαν προσωπικά ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο yπουργός Άμυνας του Ισραήλ οι οποίοι επισκέφθηκαν για το λόγο αυτό την Κύπρο.

Δυνάμεις της ισραηλινής 98ης Μεραρχίας  και της 35ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, συνεργάστηκαν στενά με τις δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς, αλλά και της ΕΛΔΥΚ και εδώ έχουμε είδηση, αφού είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει και η ΕΛΔΥΚ σε τέτοια άσκηση.

Συνολικά 100 αεροσκάφη, μαχητικά F-35, F-15, F-16  και μεταγωγικά, της ισραηλινής Αεροπορίας συμμετέχουν στην άσκηση σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και συμμετέχει στην άσκηση με διάφορα μέσα, όπως με συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών υποβρύχιων μονάδων, εκτός βέβαια από το αρματαγωγό.

Για πρώτη φορά έγινε προσομοίωση παροχής με απόβαση ισραηλινής στρατιωτικής βοήθειας στις κυπριακές ακτές στη νότια πλευρά του νησιού

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη