3.6.22

Αρχική ΑΠΟΨΗ Ενόψει υβριδικού πολέμου και «θερμότατου» θέρους στη Θράκη και το Αιγαίο…

 


  Το ότι η Τουρκία είναι εθισμένη σε ”διπλά παιχνίδια” και εκβιασμούς και έχει συνηθίσει να κάνει κινήσεις ακροσφαλούς δημοκρατίας” στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται δικαιολογημένα ως ”ταραχοποιός” της, είναι ιστορικά καταγεγραμμένη αλήθεια.

Γράφει η

Κρινιώ Καλογερίδου

   Αλήθεια που επιβεβαιώθηκε τρεις φορές κατά την τρέχουσα περίοδο: την πρώτη εξαιτίας της κυνικής της προσπάθειας να εκβιάσει τις ΗΠΑ για να άρουν τις κυρώσεις κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τη δεύτερη με την απόφασή της να θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προφασιζόμενη ότι οι χώρες αυτές περιθάλπουν την (κουρδική) τρομοκρατία και την τρίτη με αφορμή την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να άρει (όπως αποκάλυψε η βρετανική Express.co.uk) το βέτο στην ένταξη των ως άνω σκανδιναβικών χωρών με αντάλλαγμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Κύπρου…

   Αυτή η νοοτροπία του εκβιαστή, που υιοθετεί κατά το δοκούν η Τουρκία, βαίνει συνεχώς κλιμακούμενη λόγω των δυσμενών συγκυριών τις οποίες αντιμετωπίζει στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν: της κακής οικονομικής της κατάστασης, δηλαδή, και των εκλογών του Ιουνίου του ’23 (100 χρόνια απ’ την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας), προς τις οποίες οδεύει εκνευρισμένος εξαιτίας της δημοσκοπικής δυσκολίας που αντιμετωπίζει και της ολοένα συρρικνούμενης δημοτικότητάς του.

   Αν τώρα σ’ αυτά προσθέσουμε τις καλές εντυπώσεις που άφησε στους Αμερικανούς η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και το γεγονός ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έφερε πιο κοντά την πιθανότητα παραλαβής εκ μέρους μας μαχητικών πέμπτης γενιάς (F35) πριν απ’ την συμπαραγωγό στο πρόγραμμα Τουρκία, τότε καταλαβαίνουμε γιατί ”παίζει” με τα νεύρα της Δύσης ο Τούρκος Πρόεδρος.

   ”Παίζει” με τα νεύρα της Δύσης και δεν σταματά να προκαλεί Ελλάδα και Κύπρο, με συνοδοιπόρο στις απειλές τον ΥΠΕΞ του Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε με θρασύτητα εσχάτως ότι — αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν 23 ελληνικά νησιά (Λέσβο, Σάμο, Λήμνος, Λέρος, Λειψοί, Ψέριμος, Πάτμος, Χίος, Σαμοθράκη, Ικαρία και τα νησιά των Δωδεκανήσων: Ρόδος, Καστελόριζο, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Κάλυμνος, Αγαθονήσι, Σύμη και Κως) — θα ξεκινήσει συζήτηση για την εδαφική τους κυριαρχία!!!

  Υιοθετώντας την ίδια γραμμή επιθετικής ρητορικής ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί (συγκυβερνήτης του Ταγίπ Ερντογάν), αποκάλεσε την Ελλάδα ”εχθρική χώρα που θέλει να κάνει την Istanbul Κωνσταντινούπολη”.

   Το κοινό μέτωπο πρόκλησης Ερντογάν-Μπαχτσελί κατά της χώρας μας επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος (μετά το αμίμητο ”Η Ελλάδα ληστεύει, ξεγυμνώνει και βασανίζει τους πρόσφυγες”) κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (με αφορμή ανάρτησή του την επέτειο της Άλωσης) ότι έχει… επεκτατικές βλέψεις για την Αγία Σοφία, ενώ ”διέγνωσε” ότι οι Έλληνες έχουν ψυχολογικά τραύματα γι’ αυτήν…

 – Άντε τώρα να ελπίζεις στα ΜΟΕ (που έχουν μετατραπεί, εν πολλοίς, σε παράνομες συναλλαγές της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο καθεστώς των Κατεχομένων) και τους γύρους διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, όταν οι Τούρκοι μας κοιτάζουν καχύποπτα, σίγουροι ότι ανήκουμε στις ”εξωτερικές δυνάμεις που συνωμοτούν για την καταστροφή του τουρκικού κράτους”…, σας ακούω να λέτε συγκρατώντας με δυσκολία την αγανάκτησή σας.

   Κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το Σύνδρομο των Σεβρών (”Οι ξένοι, με πρώτους τους Έλληνες, συνωμοτούν για να διαλύσουν το τουρκικό κράτος”) κατατρύχει… συνωμοσιολογικά τους γείτονες εξ Ανατολών μας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Εξωτερική πολιτική τους και την ευαισθησία τους, καθώς παραπέμπει όχι μόνο στην Μεγάλη Ελλάδα, αλλά και στον κουρδικό αυτονομισμό.

   Παραπέμπει στα εχθρικά — κατά την τουρκική ”θεωρία” — σχέδια των Ευρωπαίων διπλωματών για την Μικρά Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία είχαν κινητοποιήσει τους Τούρκους στρατιωτικά το ’74, με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή έκτοτε του 37% του κυπριακού εδάφους  στο βόρειο τμήμα της.

   Με δεδομένα αυτά γίνεται αντιληπτή η λυσσώδης επιδίωξη της Τουρκίας, που συνοδεύεται από ωμές απειλές και προκλήσεις, να διαμορφώσει συνθήκες κατάλληλες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με βάση το δόγμα της ”Γαλάζιας Πατρίδας”, σύμφωνα με το οποίο ”υπάρχουν ευρέα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, πράγμα που… νομιμοποιεί τις παραβιάσεις των ΕΧΥ από την Τουρκία.

  Κι όσο ”νομιμοποιούνται” με το έτσι θέλω οι παραβιάσεις αυτές,  οι τουρκικοί χάρτες με τα στοχοποιημένα νησιά μας (κυρίως αυτά του Ανατολικού Αιγαίου) αυξάνονται και πληθύνονται, όπως και οι μηχανισμοί πρόκλησης έντασης και κρίσης στους οποίους έγινε εξπέρ η Τουρκία παρακινημένη απ’ τη φιλοδοξία της να φέρει τα πάνω κάτω στο Αρχιπέλαγος με τη στρατηγικής της που συσχετίζει την κυριαρχία των νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

  Στρατηγική που τα στοχοποιεί και τα καδράρει σε χάρτες. Στρατηγική που τα κατονομάζει σε επιστολές παραπόνων (οι οποίες ξετυλίγουν αναλυτικά την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας) και τα αποστέλλει στον ΟΗΕ για πρωτοκόλληση και ανάρτηση δια χειρός Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη.

  Το κυνηγητό της Ελλάδας από την Τουρκία συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση τελευταία και πρόφαση τον εξοπλισμό των νησιών μας για τα οποία εξυφαίνει το δαιδαλώδες αφήγημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που στηρίζεται στην αναθεώρηση των Συνθηκών (Λωζάνης, [1923]–Παρισίων [1947]) οι οποίες χάραξαν τα σύνορά μας.

   Το κακό είναι ότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί νέα καταιγίδα μεταναστευτική σε Έβρο και νησιά από χιλιάδες πρόσφυγες της Συρίας οι οποίοι, βρίσκοντας κλειστό τον μοναδικό ανθρωπιστικό διάδρομο Bal al-Hava στη Συρία κατευθύνονται μαζικά προς την Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Κι αυτό εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους οι οποίοι έχουν να κάνουν: 1. Με την αλλοίωση της ομοιογένειας του ελληνικού πληθυσμού κατά τόπους 2. Τον  κίνδυνο αποσταθεροποίησης του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας 3. Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στρατού από την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και 4. Την εκμηδένιση των προοπτικών για ”ήσυχο καλοκαίρι” λόγω του νέου υβριδικού πολέμου που επίκειται στη Θράκη και το Αιγαίο.

    Με δεδομένα αυτά — και λαμβάνοντας υπόψη την πανουργία του Ταγίπ Ερντογάν και τον σκοπό του να μας αιφνιδιάσει (μεσούσης της νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία κατά των Κούρδων, πολύ πιθανόν, και αφού έχει προηγηθεί η… πρόβα τζενεράλε των αποβατικών ασκήσεων του τουρκικού στόλου) — οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας οφείλουν να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφάλειας επί του πεδίου.

  Υπό το πνεύμα αυτό, αποφασίστηκε κυβερνητικά η άμεση αντικατάσταση των ρωσικών τεθωρακισμένων BMP-1 (πλωτών στρατιωτικών θωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού που στείλαμε σαν βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία) με τα ΤΟΜΑ Marder-1Α3 ή -1Α5  τα οποία αγοράσαμε πρόσφατα, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Ο φόβος για ”θερμό καλοκαίρι” είναι διάχυτος στον αέρα, όσο διάχυτος είναι και ο κίνδυνος για ”θερμό επεισόδιο” λόγω της έντονης προκλητικότητας της Τουρκίας η οποία επιδιώκει τη διαμόρφωση τετελεσμένων σε ελληνικό και κυπριακό έδαφος μετατρέποντας — βάσει σχεδίου — τα ”ήσυχα νερά” του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε ταραγμένα…

https://www.militaire.gr/