27.6.22

Εκδήλωση για τα τέσσερα χρόνια από την προδοσία της Μακεδονίας



 Εκδήλωση στο Πισοδέρι για τα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Το Σάββατο 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι. Συνελληνίδες και συνέλληνες συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το ακριτικό χωριό, όπως ανελλιπώς κάνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το παρών έδωσαν για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας και ο γενικός γραμματέας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης». Όσοι και όσες βρεθήκαμε εκεί συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της Μακεδονίας, δηλώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερη σφοδρότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, Θεού θέλοντος φυσικά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον πανέμορφο ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου εντός του οποίου είχε αρχικά ταφεί η κεφαλή του Παύλου Μελά.

Μετά από το προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή πήγαμε στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών και συγκεκριμένα στο σημείο όπου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για μία ακόμα φορά η αστυνομία παρακολουθούσε όλες τις κινήσεις μας, με την διαφορά ότι φέτος ήταν πιο διακριτική. Δεν πάρκαραν τα περιπολικά τους στο μνημείο στο Πισοδέρι –όπως έκαναν πέρυσι, τα οποία τότε φωτογραφίσαμε και δημοσιοποιήσαμε τις φωτογραφίες1– απλά διέρχονταν συνεχώς από τον δρόμο που βρίσκεται μπροστά από το μνημείο. Ούτε έστειλαν πενήντα αστυνομικούς στους Ψαράδες –όπως έκαναν πέρυσι2– και μας έψαχναν, ενώ εμείς δεν πήγαμε καν εκεί επειδή τότε δεν το είχαμε προγραμματίσει. Στους Ψαράδες φέτος έστειλαν μόνο δύο αστυνομικούς, οι οποίοι κάθισαν στην ίδια ταβέρνα με εμάς και πληροφορίες λένε ότι ήρθαν από φόβο μη τυχόν και προκαλέσουμε επεισόδια. Πράγματι, κοντά στο σημείο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε μια σάπια βάρκα και μάλλον οι αστυνομικοί φοβήθηκαν ότι θα ανοίξουμε καβγά με αυτήν… έτσι έσπευσαν προκειμένου να την προστατεύσουν… Γελοιότητες, στις οποίες προΐσταται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ένας πρώην Κνίτης και απόγονος κομμουνιστών μαχητών του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού3. Αφού στείλαμε λοιπόν από μία μπύρα κέρασμα στους δύο αστυνομικούς, για να μη νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ρόλο βαράνε και αφού τελειώσαμε το φαγητό μας στην εξαιρετική ταβέρνα του χωριού, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο της υπογραφής της προδοτικής συμφωνίας, κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Κώτας. Εκεί επισκεφθήκαμε το σπίτι του ήρωα μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα και διαπιστώσαμε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Σχετικά με αυτό το θέμα θα γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο. Τέλος, φεύγοντας από το χωριό Κώτας περάσαμε στον Νομό Καστοριάς και επισκεφθήκαμε τον τάφο του Παύλου Μελά. Έτσι ολοκληρώθηκε η διαδρομή που είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε, μία διαδρομή με έντονο άρωμα Μακεδονίας.

Υ.Γ.: Από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μέχρι σήμερα (κυβέρνηση ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη) είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από την ελληνική αστυνομία, επειδή αγωνιζόμαστε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει πιάσει κόκκινο η αστυνομία ασχολείται με Έλληνες πατριώτες που δίνουν τον αγώνα τους για τη Μακεδονία...

1. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 119, 120, 208.

2. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 120.

3. https://www.tovima.gr/2016/05/21/politics/takis-theodwrikakos-apo-tin-kne-stin-ayli-toy-kyriakoy/.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr