15.6.22

Διπλωματία αλλά και ακαριαία – αποφασιστική απάντηση: Η Ελλάδα θέλει Ειρήνη, αλλά είναι έτοιμη για όλα

 

Απέναντι στο κρεσέντο διαρκείας από την Άγκυρα, η Αθήνα προτάσσει τα διπλωματικά της όπλα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βέβαιο προς στιγμή είναι ότι η ρητορική των απειλών δεν ακολουθείται από ανάλογες πράξεις στο πεδίο.

Ωστόσο οι Επιτελείς στις αναλύσεις που κάνουν δηλώνουν πως όλο αυτό το διάστημα εκείνο που δημιουργείται είναι το κλίμα, πάνω στο οποίο χτίζει το δικό της προκλητικό αφήγημα η Τουρκία, με μοναδικό στόχο κάποιου είδους ρήξη στο πεδίο.

Και επειδή ένα μεγάλο μέρος του Τύπου στην Τουρκία λειτουργεί ως «εξαπτέρυγο» του καθεστώτος Ερντογάν, δεν μπορούν να περάσουν από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απαρατήρητες οι αναφορές και τα πρωτοσέλιδα τα οποία προτρέπουν την τουρκική ηγεσία σ’ ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο μάλιστα πρέπει να συνδέεται άμεσα με το θέμα που εγείρει η Άγκυρα που δεν είναι άλλο από την αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ιστοσελίδες, εφημερίδες ή τηλεόραση, δημιούργησαν- προφανώς κατόπιν υποδείξεων- ακόμη και γραφήματα, με τα οποία στοχοποιούν νησίδες και νησιά-κυρίως μικρά- τα οποία διαθέτουν τμήματα Ελλήνων Εθνοφυλάκων.

Διευθυντές μεγάλων εφημερίδων της γείτονος , όπως της Χουριέτ, σηκώθηκαν σε τηλεοπτικά πάνελ εξηγώντας στο τηλεοπτικό κοινό που βρίσκονται τα «νησιά στόχοι» της Τουρκίας και πως οι δυνάμεις τους θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την μετακίνηση στρατιωτικών φρουρών ή πως θα κάνουν ναυτικό αποκλεισμό, ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Από την μια πλευρά οι απειλητικές κυβερνητικές ιαχές που δημιουργούν το ανάλογο κλίμα κι από την άλλη η προπαγάνδα που εξελίσσεται από τον τουρκικό Τύπο, κατασκευάζουν βήμα- βήμα το αφήγημα που αναζητά η Άγκυρα.

Αυτό το «κοκτέιλ» είναι που αναλύεται μέρα με τη μέρα στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Ελληνικού Επιτελείου, συνδυαζόμενο και με πληθώρα πληροφοριών που φτάνουν στους Ανωτάτους και αυτοί με την σειρά τους, αποκρυπτογραφούν και αναδιατάσσουν τον Ελληνικό σχεδιασμό για παν ενδεχόμενο.

Αποφασιστική και ακαριαία απάντηση

Μόλις στο χθεσινό μας ρεπορτάζ αναφέραμε και εξηγούσαμε τα «readiness» που υπάρχουν στο Πολεμικό Ναυτικό και τον Στόλο ο οποίος φαίνεται πως εφόσον προκληθεί η χώρα, αυτός είναι που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στο Αρχιπέλαγος.

Οι προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία είναι πανέτοιμες και εκείνο που σημειώνουν στρατιωτικές πηγές είναι ότι εφόσον επιχειρήσει να κλιμακώσει η Τουρκία, κυρίως στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, με επεισόδιο σε κάποιο νησί του Αν. Αιγαίου η απάντηση δεν μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο εκτός από αποφασιστική και ακαριαία.

Η περίπτωση να εμποδιστεί η μεταφορά στρατιωτικού τμήματος, είτε από την θάλασσα είτε από τον αέρα, δημιουργεί αμέσως τις συνθήκες του θερμού επεισοδίου.

Από την μια πλευρά η προσπάθεια ν’ αποκλειστεί η θαλάσσια οδός στο Ελληνικό πλωτό που μεταφέρει στελέχη και στρατιώτες κι από την άλλη η αποφασιστική κίνηση να φτάσει το τμήμα πάση θυσία στον προορισμό του, διότι αυτή είναι η εντολή.

Παράλληλα μόνο και μόνο οι δημοσιογραφικές ιαχές που έχουν ακουστεί από την γείτονα που προτρέπουν σε τέτοια ενέργεια, έχει κάνει την Ελληνική πλευρά να λάβει για την μεταφορά τμημάτων τα ανάλογα μέτρα που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον ασφαλή πλου και μετακίνηση των στρατιωτικών.

Αλλά εκτός της παρεμπόδισης υπάρχει και ο ναυτικός αποκλεισμός. Στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως όπως το Πολεμικό Ναυτικό κι όχι μόνο, γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσει τις συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού, έτσι γνωρίζει άριστα και τον τρόπο με τον οποίο «σπάει» αυτός.

Και οι τρόποι αυτοί ποικίλουν αναλόγως των δυνάμεων που έχουν επιχειρήσει αυτή την έκνομη ενέργεια αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας νήσου ή νησίδας.

Κοινός παρονομαστής σε τέτοιες ενέργειες είναι οι άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις και εντολές της πολιτικής ηγεσίας, με τις οποίες θα δίνονται οι απαραίτητες ελευθερίες κινήσεων στην στρατιωτική ηγεσία και τα τμήματα που βρίσκονται στο πεδίο.

https://hellasjournal.com/