15.6.22

Μήνυμα από Αλ. Τσίπρα για Άγκυρα

 
Αντώνης Αντζολέτος

Με την προκλητικότητα της Αγκυρας να κλιμακώνεται, συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά. Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Αυτή, όπως τόνισε, θα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας. Τη θέση αυτή ο κ. Τσίπρας τη διατύπωσε με βάση τη μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως «όχι» στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τρόπο που να «βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας»

έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Φινλανδή πρωθυπουργό όσο και στον αντιπρόεδρο της φινλανδικής Βουλής με τον οποίο συναντήθηκε στις αρχές Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να «παγώσουν» την πώληση των F-16 στη γείτονα, καθώς δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Επεσήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Αγκυρα για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

«Δεν θα δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του στρατηγικού διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια. Υπογράμμισε την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας. Με αυτό το σκεπτικό επανέλαβε τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ’ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Διατύπωσε επίσης την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα βαρέος οπλισμού που προέρχεται από κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ ήταν η αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, έχει οδηγήσει στο περιθώριο την Ελλάδα, την ώρα που οι “σύμμαχοί” μας σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία της Τουρκίας του κ. Ερντογάν».

 https://www.kathimerini.gr